Charizmatické bývanie v bývalej továrni na čokoládu
Premena bývalých hospodárskych budov na bývanie nie je len trendom, ale neraz aj ich záchranou či priam umením.
Obnova starých stavieb má bezpochyby svoje čaro. Pozrite sa, ako premenili španielski architekti Anna & Eugeni Bach bývalú továreň na čokoládu.
Na trojpodlažnej budove s kamennou fasádou je mnoho zaujímavostí. Každé podlažie je postavené odlišným spôsobom: prízemie má typickú katalánsku klenbu z kovových lúčov, prvé poschodie pozostáva z konštrukcie z kovových trámov s drevenou kostrou. Najvyššie podlažie je charakteristické veľkými trámami, ktoré podopierajú tenkú tehlovú dosku ukončenú keramickou šindľovou strechou.
Pôvodné priestory ocenili
Architekti prispôsobili objekt na bývanie pre rodinu, ktorá si váži historickú hodnotu stavby. Riešenie preto ponúka možnosť vychutnať si pôvodné priestranné a prehľadné priestory. Vložili do nich menšie celky, ktoré chránia súkromie domácich. Podarilo sa im zachovať aj pôvodné schodisko. Na druhej strane budovy postavili nové, ktoré umožňuje viacnásobné a flexibilné využitie spoločných priestorov a súkromných miestností.
Terasa s bazénom
Aj vonkajšie priestory stavby architekti prispôsobili novému využitiu. V centre terasy, ktorá nadväzuje na spoločenskú miestnosť na prízemí, je malý bazén. Druhá terasa je na poschodí. Nová je aj veranda, z ktorej vychádza praktické vonkajšie schodisko.
Detaily, ktoré očaria každého
„Visiace“ schody, odhalené murivo, kombinácia hnedočervenej a zelenej, prírodné clony terasy na poschodí, drevené dvere, stropy či odhalený kameň s tehlou ako zástena za kuchynskou modernou linkou – to sú všetko veľmi charizmatické prvky, ktoré podčiarkujú genius loci celej stavby. Aj vy cítite vôňu čokolády, ktorá sa tu kedysi vyrábala?
Premena továrne na čokoládu
Architektonický ateliér: Bach arquitectes
Architekti: Anna & Eugeni Bach
Spolupráca: Charline Boks
Lokalita: La Bisbal d´Empordà, Girona, Španielsko
Realizácia: 2019
Zastavaná plocha: 550 m2
Sabína Zavarská
Foto: Eugeni Bach