Bývanie v centre Trenčína: Priestranný byt v novostavbe po zmene dispozície s vyšperkovaným interiérom

06. 07. 2021
Zdieľať

Vo svojom novom byte nechcel Kamil nechať nič na náhodu, a tak ho zveril do rúk dizajnérky Niny. Tá najskôr „upratala“ dispozíciu, potom decentne vyšperkovala interiér.

Keď Kamil kúpil priestranný byt v novostavbe, už nebol v zariaďovaní žiadnym zelenáčom. Mal skúsenosti zo svojho prvého bývania, a tak presne vedel, čo chce. „Bol som v tom čase pracovne veľmi vyťažený a nemal som čas na špekulovanie nad tým, kde majú byť elektrické zásuvky, ani na vyberanie zariadenia a riešenie problémov s remeselníkmi.

Prečítajte si tiež
Elegantný a hravý bratislavský byt v storočnej budove

Potreboval som človeka, ktorý to za mňa všetko vyrieši, a ja budem veci len usmerňovať a odsúhlasovať,“ vysvetľuje. A keďže mal od známeho dobrú referenciu na Ninu, oslovil ju a dohodli sa na tom, že mu interiér nového bytu navrhne a kompletne zariadi na kľúč. „V podstate som na ňu nechal všetko – až po výber poslednej lampy. Jediné, o čom som rozhodoval sám, bolo technické vybavenie: typ rekuperácie, klimatizačné jednotky… Byt sa tým dostal na vyšší štandard. Vybral som si aj reproduktory do obývačky, ktoré považujem za špičkové,“ hovorí Kamil.

Obývačka s tyrkysovým gaučoma žltými stoličkami

K pocitu vzdušnosti a celistvosti prispievajú prvky, ktoré sú jednotné v celom byte – biele steny a liata polyuretánová podlaha, ktoré tvoria so svetlým drevom, sivou a čiernou nadčasovú kombináciu. Tá však – vďaka zaujímavým detailom – neskĺzla v tomto byte k nude. Zdroj: Ján Čechovský

S interiérom začala Nina „z gruntu“ – zmenami v dispozícii, s ktorou Kamil nebol úplne na 100 % stotožnený. Našťastie oslovil dizajnérku v čase, keď sa bytovka ešte len stavala, takže do usporiadania priestorov sa dalo zasiahnuť bez väčších problémov.

Drevená linka v bielej kuchyni

Kuchyňa je zariadená v štandardnej farebnej kombinácii matnej bielej so svetlým drevom, no aj tu je nenápadný základ doplnený originálnymi prvkami – asi najvýraznejší je črepník pri betónovej stene. Zdroj: Ján Čechovský

Asi najväčšie zmeny nastali v okolí kúpeľne, ktorú zväčšili na úkor pôvodného šatníka tak, aby sa do nej vošla vaňa aj sprchovací kút. Pri zariaďovaní sa Nina držala Kamilových požiadaviek na decentný štýl a neutrálne farby, no do každej miestnosti pridala zopár zaujímavých prvkov, ktoré interiér oživili.

Zrkadlo nad dlhou drevenou komodou

Aby dosiahli maximálnu otvorenosť denného priestoru, zrušili priečku a dvere, ktoré ho oddeľovali od chodby. Jeho vzdušnosť tak človek vníma už pri vstupe do bytu. Zdroj: Ján Čechovský

V obývačke napríklad stavila na farby – do nevtieravého základu ich vniesla výrazná, no príjemná kombinácia petrolejovej sedačky a horčicovožltých jedálenských stoličiek. „Takto je celý denný priestor veľmi pekný – jednoduchý a zároveň živý a farebný, takže nie je nudný,“ hovorí dizajnérka.

Prečítajte si tiež
Zo starého dvojizbového bytu presvetlený trojizbák. Čo dokázala zmena dispozície?

I keď bol Kamil veľmi náročným klientom, zariaďovanie bytu dopadlo k všestrannej spokojnosti. Dokonca takej, že dnes je Nininým spoločníkom – keďže je technik a rozumie sa výstavbe, stal sa projektovým manažérom firmy navrhnem.to.

Obývačka s tyrkysovým gaučoma žltými stoličkami

Príjemné oživenie vnášajú do priestoru aj dva machové obrazy. Darí sa im tu možno aj vďaka riadenému vetraniu s rekuperáciou, ktoré sa stará o to, aby bol v byte stále čerstvý vzduch. Zdroj: Ján Čechovský

Do obývačky chcela Nina vniesť zaujímavý výrazný prvok, preto sem vybrala petrolejovú sedačku. A keďže do veľkého a jednoducho zariadeného priestoru sa jej žiadalo dodať aj ďalšiu farbu, k petrolejovej doladila horčicovožlté jedálenské stoličky a vankúše. „Takto je celý priestor veľmi pekný – jednoduchý, no zároveň živý a farebný, takže nie je nudný,“ hovorí dizajnérka.

Prečítajte si tiež
Tomu sa povie zmena! Obyčajný panelákový byt by ste po premene nespoznali

Profil

Kto tu býva

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Kamil s partnerkou Ivetou. Kamil je projektovým manažérom vo firme navrhnem.to, Iveta študuje medicínu.

Nehnuteľnosť

Byt na najvyššom poschodí novostavby v centre Trenčína s obytnou plochou 117 m2 a terasou 30 m2

Autorka

O zmenu dispozície a návrh aj realizáciu interiéru sa postarala Nina Porubänová z navrhnem.to.

Text: Erika Kuhnová

Foto: Ján Čechovský

Zdroj: Časopis Môj dom

Kategória: Návšteva
Tagy: byty farby v interiéri kombinácie farieb novostavby zmena dispozície
Zdieľať článok

Diskusia