Charizmatické bývanie v bývalej továrni na čokoládu

17. 04. 2020
Zdieľať

Premena bývalých hospodárskych budov na bývanie nie je len trendom, ale neraz aj ich záchranou či priam umením.

Obnova starých stavieb má bezpochyby svoje čaro. Pozrite sa, ako premenili španielski architekti Anna & Eugeni Bach bývalú továreň na čokoládu.



Bývalá továreň na čokoládu prerobená na bývanie
Eugeni Bach

Na trojpodlažnej budove s kamennou fasádou je mnoho zaujímavostí. Každé podlažie je postavené odlišným spôsobom: prízemie má typickú katalánsku klenbu z kovových lúčov, prvé poschodie pozostáva z konštrukcie z kovových trámov s drevenou kostrou. Najvyššie podlažie je charakteristické veľkými trámami, ktoré podopierajú tenkú tehlovú dosku ukončenú keramickou šindľovou strechou.



Bývalá továreň na čokoládu prerobená na bývanie
Eugeni Bach

Pôvodné priestory ocenili

Architekti prispôsobili objekt na bývanie pre rodinu, ktorá si váži historickú hodnotu stavby. Riešenie preto ponúka možnosť vychutnať si pôvodné priestranné a prehľadné priestory. Vložili do nich menšie celky, ktoré chránia súkromie domácich. Podarilo sa im zachovať aj pôvodné schodisko. Na druhej strane budovy postavili nové, ktoré umožňuje viacnásobné a flexibilné využitie spoločných priestorov a súkromných miestností.



Bývalá továreň na čokoládu prerobená na bývanie
Eugeni Bach

Terasa s bazénom

Aj vonkajšie priestory stavby architekti prispôsobili novému využitiu. V centre terasy, ktorá nadväzuje na spoločenskú miestnosť na prízemí, je malý bazén. Druhá terasa je na poschodí. Nová je aj veranda, z ktorej vychádza praktické vonkajšie schodisko.



Bývalá továreň na čokoládu prerobená na bývanie
Eugeni Bach

Detaily, ktoré očaria každého

 „Visiace“ schody, odhalené murivo, kombinácia hnedočervenej a zelenej, prírodné clony terasy na poschodí, drevené dvere, stropy či odhalený kameň s tehlou ako zástena za kuchynskou modernou linkou – to sú všetko veľmi charizmatické prvky, ktoré podčiarkujú genius loci celej stavby. Aj vy cítite vôňu čokolády, ktorá sa tu kedysi vyrábala?



Bývalá továreň na čokoládu prerobená na bývanie
Eugeni Bach

Premena továrne na čokoládu

Architektonický ateliér: Bach arquitectes

Architekti: Anna & Eugeni Bach

Spolupráca: Charline Boks

Lokalita: La Bisbal d´Empordà, Girona, Španielsko

Realizácia: 2019

Zastavaná plocha: 550 m2

Sabína Zavarská

Foto: Eugeni Bach

Kategória: Návšteva
Tagy: byty rekonštrukcia továrne
Zdieľať článok
Ako začať s chovom sliepok? Čo by mal spĺňať kurín, aké krmivo je vhodné pre viac vajec a je dôležité mať aj kohúta?Urob si sám

Ako začať s chovom sliepok? Čo by mal spĺňať kurín, aké krmivo je vhodné pre viac vajec a je dôležité mať aj kohúta?

Zastrešenie terasy svojpomocne: Ako na to?Dom z tehly

Zastrešenie terasy svojpomocne: Ako na to?

Trnava je lídrom medzi mestami: Fotovoltika na strechách škôl im ušetrila až 67 percent energieASB.sk

Trnava je lídrom medzi mestami: Fotovoltika na strechách škôl im ušetrila až 67 percent energie

Ako vymeniť opätok na dámskej topánke? Skúsený obuvník ukazuje správny postupUrob si sám

Ako vymeniť opätok na dámskej topánke? Skúsený obuvník ukazuje správny postup

Diskusia