Dom bol otočený chrbtom k záhrade, po rekonštrukcii zmena o 180 stupňov!

24. 02. 2021
Zdieľať

Mnohé rodinné domy boli kedysi stavané prakticky úplne opačne vzhľadom na aktuálne potreby rodín. Boli otvorené do ulice a uzatvorené zo strany záhrady. Záhrada tak tvorila samostatný celok, úplne oddelený od života v dome.

Týmto spôsobom bol postavený aj dom v Dijone. V rámci rekonštrukcie síce architekti ponechali veľký otvor zo strany ulice, ktorý bol pre stavbu charakteristický, ale na druhej strane domu vytvorili úplne nové podmienky. Prístavbou nielen zväčšili obytný priestor domu, ale tiež presvetlili interiér a otvorili zadnú fasádu smerujúcu do záhrady.

Prečítajte si tiež
Z ulice nenápadné rodinné domy vás pri pohľade zo záhrady prekvapia
rekonštrukcia domu vo francúzskom Dijone

Zdroj: Maxime Verret

Schodisko skrz celý dom ako svetelný tunel

Fasáda je zo strany záhrady doširoka otvorená veľkorozmernými preskleniami. Štruktúra stavby vytvára kontinuitu medzi úrovňou ulice, ktorá je nižšie položená, a úrovňou záhrady, ktorá sa nachádza vyššie. Smerom z ulice je hlavný vchod do domu i vjazd do garáže. V pravej časti je pôvodná stavba, v ľavej drevom obalená prístavba.

rekonštrukcia domu vo francúzskom Dijone

Zdroj: Maxime Verret

Medzi starú a novú časť stavby architekti umiestnili presklené schodisko, ktoré vedie cez celý dom až po záhradu. Vytvára prechodovú líniu od ulice až do súkromia za domom. Vďaka preskleniu plní tiež funkciu svetelného tunela – cez sklo sa do interiéru dostáva množstvo prirodzeného svetla.

Prečítajte si tiež
Za moderným domom si vytvoril nádhernú prírodnú záhradu s jazierkom

Interiér, ktorý sa prispôsobí potrebám domácich

Celá dispozícia je uložená okolo centrálneho jadra, ktoré ponúka priečne pohľady skrz dom a uľahčuje prirodzené vetranie. Autori projektu sa snažili úsporne pracovať s materiálmi a ušetriť čo najviac energie pri prevádzke rekonštruovaného domu. Organizácia funkcií v interiéri je flexibilná a ľahko prispôsobiteľná aktuálnym potrebám domácich. Po vybúraných priečkach v pôvodnom dome zostali priznané stopy.

rekonštrukcia domu vo francúzskom Dijone

Zdroj: Maxime Verret

Terasa medzi kuchyňou a záhradou

Na prízemí v novej časti sú dve spálne a šatník, v pôvodnej stavbe hygienické zázemie, kuchynka a skladové priestory. O podlažie vyššie nájdete priestrannú dennú zónu s viacerými funkciami – kuchyňa, jedáleň, obývačka, hygiena. Na kuchynsko-jedálenskú časť nadväzuje vonkajšia terasa, ktorú možno jednoducho posuvnými presklenými dverami spojiť s interiérom. V drevenej prístavbe sa na tejto úrovni nachádzajú tri samostatné miestnosti.

rekonštrukcia domu vo francúzskom Dijone

Zdroj: Maxime Verret

Ekologické zavlažovanie

Zaujímavosťou je odvod dažďovej vody – na pomedzí dvoch striech je vytvorený žľab, ktorý odvádza dažďovú vodu do zbernej nádrže pod terasou. Používa sa na zavlažovanie záhrady.

Prečítajte si tiež
Na návšteve u Lucie Benešovej: Otvorený dom do záhrady žiari pozitívnou energiou
rekonštrukcia domu vo francúzskom Dijone

Zdroj: Maxime Verret

House 132

Architektonický ateliér: B2A – Barre Bouchetard Architecture

Interiérový dizajn: Paule Design

Lokalita: Dijon, Francúzsko

Plocha: 230 m2

Realizácia: 2020

Sabína Zavarská

Foto: Maxime Verret

Kategória: Návšteva
Tagy: rekonštrukcia domu rodinné domy
Zdieľať článok

Diskusia