Domček v Čunove, ktorý ponúka nové zážitky, veľkolepý výhľad a hru svetla

Domček v Čunove, ktorý ponúka nové zážitky, veľkolepý výhľad a hru svetla

27. 11. 2014
Zdieľať

Malý dom v tichej uličke prímestskej časti hlavného mesta sa vymyká klasickému projektu rodinného domu. Dom šitý na mieru priniesol majiteľke nový pocit zo života prepojený s prírodou. Presklený štít, hra svetla a tieňa z vertikálnych a strešných okien, posedenia na gánku a záhrade vytvárajú príjemný domov plný emócií a zážitkov.

Väčšina sa rozhodne stavať dom, keď sa rozrastá rodina a deti potrebujú väčší priestor a výbeh. To však nie je príbeh pani Ivety. Nápad postaviť dom prišiel postupne. Keď dcéra vyletela z hniezda, častejšie spomínala na svoje detstvo v rodinnom dome so záhradou. „Som človek, ktorý rád trávi čas vonku. Bývanie v paneláku pôsobilo na mňa stále viac stiesnene. Chcela som mať doma pocit ako na dovolenke od jari až do jesene,“ približuje majiteľka domu myšlienku presťahovať sa z paneláku v Bratislave do pokojnejšej mestskej časti Čunovo.


Veľkorysé presklenie severnej štítovej steny maximálne prepája život v interiéri so zmenami v exteriéri. Funkciu nárazovej zóny medzi exteriérom a interiérom výborne plní gánok po celej dĺžke domu.

Veľkorysé presklenie severnej štítovej steny maximálne prepája život v interiéri so zmenami v exteriéri. Funkciu nárazovej zóny medzi exteriérom a interiérom výborne plní gánok po celej dĺžke domu.
Peter Jurkovič


Veľkorysé presklenie severnej štítovej steny maximálne prepája život v interiéri so zmenami v exteriéri. Funkciu nárazovej zóny medzi exteriérom a interiérom výborne plní gánok po celej dĺžke domu.

Veľkorysé presklenie severnej štítovej steny maximálne prepája život v interiéri so zmenami v exteriéri. Funkciu nárazovej zóny medzi exteriérom a interiérom výborne plní gánok po celej dĺžke domu.
Peter Jurkovič

Malý dom s nápadom a vtipom

Pani Iveta chcela menší, nie príliš drahý trojizbový dom. V princípe pre jednu osobu, ale s určitou flexibilitou, aby mohla v dome dlhodobejšie bývať aj dcéra s priateľom, keď prichádzajú na niekoľko mesiacov zo zahraničia. Dom však nemal byť nudný, mal priniesť nejaký nápad, vtip. „Chcela som malý dom, gánok, komoru a výhľad od pracovného stola. A čo najmenej zbytočností, ktoré by bolo treba ošetrovať, udržiavať a financovať. Všetko sa mi splnilo,“ hovorí pani domu.


Architekti zo štúdia JRKVC navrhli domček, ktorý čerpá z vidieckej architektúry a zároveň je súčasný a moderný.

Architekti zo štúdia JRKVC navrhli domček, ktorý čerpá z vidieckej architektúry a zároveň je súčasný a moderný.
Peter Jurkovič

Ocenený projekt čerpá z ľudovej architektúry

Pani Iveta najprv rozmýšľala o katalógovom projekte malého domu. Jej dcéra ju presvedčila, nech vyskúša osloviť aj architekta. Tak vznikla spolupráca s architektom Petrom Jurkovičom, ktorý jej ponúkol lepší projekt za stanovený rozpočet. Náklady na stavbu dosiahli celkovo 85 tis. eur. O dobrom rozhodnutí investorky svedčí aj cena za architektúru CE.ZA.AR. 2014, ktorú získal projekt v kategórii Rodinné domy. „Dom je šitý na mieru konkrétnemu človeku. Navrhli sme súčasný vidiecky domček, ktorý čerpá z ľudovej architektúry. Má sedlovú strechu, gánok, farebné bodové okná. Tradičnú trojpriestorovú schému izba—pitvor—komora sme zamenili za izba—vstup/hygiena—obývačka,“ vysvetľuje základný koncept domu Peter Jurkovič. 


Strešné okno VELUX v pracovni na galérii presvetľuje priestor do hĺbky. Na pracovný stôl dopadá kvalitné denné svetlo, ktoré má pozitívny vplyv na sústredenie pri práci i psychickú pohodu človeka.

Strešné okno VELUX v pracovni na galérii presvetľuje priestor do hĺbky. Na pracovný stôl dopadá kvalitné denné svetlo, ktoré má pozitívny vplyv na sústredenie pri práci i psychickú pohodu človeka.
Peter Jurkovič

Presvetlený domov s pozitívnou energiou

Príjemnú atmosféru a pozitívnu náladu v dome podčiarkuje príliv denného svetla, ktoré je rovnomerne rozložené v každej miestnosti. Osvetlenie dennej časti domu zabezpečuje veľkorysé presklenie severnej štítovej steny. „Nadchol ma nápad otvoreného priestoru a preskleného priečelia. Z obývačky aj z galérie môžem sledovať, ako sa príroda mení počas štyroch ročných období,“ opisuje náladu v obývacom priestore pani Iveta.


Jednoducho zariadený interiér oživujú farebné fasádne okná.

Jednoducho zariadený interiér oživujú farebné fasádne okná.
Peter Jurkovič


Hra svetla a tieňa prináša v interiéri estetický zážitok. Dopad lúčov zo strešného okna nad galériou vytvára rôzne obrazce na stene oproti.

Hra svetla a tieňa prináša v interiéri estetický zážitok. Dopad lúčov zo strešného okna nad galériou vytvára rôzne obrazce na stene oproti.
Peter Jurkovič

Hra svetla a tieňa prináša estetický zážitok

Rovnomerne presvetlený interiér zabezpečujú fasádne a strešné okná. Sú cielene umiestnené po obvode domu tak, aby každú dobu dňa aspoň jedno okno prepúšťalo slnečné lúče do interiéru. Dopad lúčov z okien umiestnených na východe, juhu a západe kopíruje putovanie slnka po oblohe a v rôznych častiach dňa vytvárajú obrazce na steny. „Hra svetla a tieňa mi prináša každý deň malý estetický zážitok. Architekt veľmi dobre pracoval najmä s uhlom, pod ktorým dopadajú slnečné lúče v lete a v zime,“ vysvetľuje presvetlenie interiéru majiteľka domu. Okná sú umiestnené tak, aby boli v lete prirodzene tienené verandou a od jesene do jari naopak cez ne priamo prenikajú lúče nízko putujúceho slnka.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste


Druhé biele bezúdržbové strešné okno v kúpeľni výborne plní aj funkciu efektívneho vetrania a rýchleho odvádzania vlhkého vzduchu.

Druhé biele bezúdržbové strešné okno v kúpeľni výborne plní aj funkciu efektívneho vetrania a rýchleho odvádzania vlhkého vzduchu.
Peter Jurkovič

Strešné okná dotvárajú atmosféru pod strechou

Dostatok denného svetla v interiéri zabezpečujú aj dve strešné okná VELUX. Strešné okno v pracovni na galérii presvetľuje priestor do hĺbky. Na pracovný stôl dopadá kvalitné denné svetlo, ktoré má pozitívny vplyv na sústredenie pri práci i psychickú pohodu človeka. Druhé biele bezúdržbové strešné okno v kúpeľni výborne plní aj funkciu efektívneho vetrania a rýchleho odvádzania vlhkého vzduchu. „Strešné okná sú umiestnené presne tam, kde je potrebné priviesť denné svetlo zhora a rýchlo vyvetrať. Zároveň poskytujú nádherný výhľad v noci na nebo plné hviezd,“ pochvaľuje si pani Iveta.


Druhé biele bezúdržbové strešné okno v kúpeľni výborne plní aj funkciu efektívneho vetrania a rýchleho odvádzania vlhkého vzduchu.

Druhé biele bezúdržbové strešné okno v kúpeľni výborne plní aj funkciu efektívneho vetrania a rýchleho odvádzania vlhkého vzduchu.
Peter Jurkovič

Priestory domu ponúkajú rozličné nálady

Nový dom maximálne spĺňa individuálne potreby investorky a ponúka priestor pre kreativitu, prácu, relax i meditáciu. „Je to zážitkový dom. Aj keby som sa tri dni nepohla von, ponúka v štyroch rôznych priestoroch štyri rôzne nálady,“ opisuje s nadšením atmosféru domu majiteľka. Dolná spálňa ponúka pocit bezpečnej nory, kde spontánne zalieza na spánok aj psík Gimli. Podkrovná izba prináša atmosféru chatky v preslnenej podkrovnej izbe. V pracovni na galérii sa môžete potešiť veľkolepému výhľadu cez presklenú stenu. Konečnú pomyselnú bodku za náladami v dome uzatvára hlavný obývací priestor, ktorý opticky zväčšuje otvorený strop a prepojenie s exteriérom cez sklenú stenu. 


Pani Iveta môže z obývačky a galérie sledovať, ako sa príroda mení počas štyroch ročných období.

Pani Iveta môže z obývačky a galérie sledovať, ako sa príroda mení počas štyroch ročných období.
Peter Jurkovič

Gánok rozširuje obytný priestor do exteriéru 

Funkciu nárazovej zóny medzi exteriérom a interiérom výborne plní gánok po  celej dĺžke domu. Malý dom tak získava ďalší vzácny priestor použiteľný aj počas nepriazne počasia. Prináša nové zážitky a čarovnú atmosféru, jednoducho pohodu života na vidieku. „V lete sme na gánku ťukali do laptopov, sušili bielizeň a plavky, pili kávu, jedli melóny, kúpali psíka v bazéniku, cvičili jogu. Sedeli sme v suchu, keď meter od nás pršalo,“ opisuje zážitky majiteľka domu. Vidiecky život vonku umocňuje aj blízke jazero, ktoré je od domu na bicykli len na skok. Pani Ivete sa tak splnil sen o bývaní, ktorý kopíruje jej životný štýl a potreby.


Pôdorys prízemia domu

Pôdorys prízemia domu
Peter Jurkovič


Pôdorys domu so zvýšeným podlažím

Pôdorys domu so zvýšeným podlažím
Peter Jurkovič

   
O projekte IST – Rodinný dom: 

Autori projektu: Peter Jurkovič, Lukáš Kordík, Števo Polakovič
Fotografie: Peter Jurkovič 
Miesto: Čunovo
Realizácia: 2013 
Úžitková plocha: 85 m2
Pozemok: 480 m2
Rozpočet: 85 tis. eur

Kategória: Návšteva
Tagy: Čuňovo návšteva v dome velux
Zdieľať článok

Diskusia