Moderný víkendový dom v tvare T

Moderný víkendový dom v tvare T

29. 05. 2014
Zdieľať

Rodinný dom, nachádzajúci sa v turisticky obľúbenom regióne, bol navrhnutý ako víkendové útočisko pre prepracovanú mestskú rodinu z Montrealu. Pri jeho návrhu sa architekti inšpirovali dielom rímskeho autora Gaia Plinia Secunda, ktorého živé popisy dvoch rozľahlých antických víl podnecujú ľudskú predstavivosť a nútia zamyslieť sa nad umiestnením ľudských sídiel v krajine.

Duo architektov Natalie Dionne a Martin Laneuville nazvalo dom, ktorý sa nachádza v turistickom regióne Eastern Townships v kanadskom Quebecu, podľa tvaru jednoducho Dom T. Umiestnili ho na čistine vysoko na kopci, aby tak mohol ťažiť z krásnych výhľadov na poľnohospodársku krajinu, políčka v údoliach, a tiež na vzdialené hory.


Moderný víkendový dom v tvare T

1355767
Marc Cramer


Architektúra celého domu vznikala s ohľadom na estetiku miesta, ale aj na praktické aspekty, ako je práca so slnečným svetlom a rešpekt k topografii pozemku.

Architektúra celého domu vznikala s ohľadom na estetiku miesta, ale aj na praktické aspekty, ako je práca so slnečným svetlom a rešpekt k topografii pozemku.
Marc Cramer


Moderný víkendový dom v tvare T

1355765
Marc Cramer


Dom, záhrady, terasy i bazén sú rozmiestnené na kríži pozdĺž osí sever – juh a východ – západ. Samotná stavba sa skladá z troch základných sekcií, ktoré ako body spolu vytvárajú písmeno T.

Dom, záhrady, terasy i bazén sú rozmiestnené na kríži pozdĺž osí sever – juh a východ – západ. Samotná stavba sa skladá z troch základných sekcií, ktoré ako body spolu vytvárajú písmeno T.
Marc Cramer

Pri vstupe na pozemok sa návštevníkovi naskytne pohľad na dve telesá budovy spojené zasklenou chodbou. Na strane obrátenej smerom k prichádzajúcim nájdeme len minimum okien. Prvé teleso, dvojpodlažná kocka, má fasádu z horizontálnych drevených lamiel. Druhé, s obdĺžnikovým pôdorysom, je zahalené do kompozitných cementových panelov. Na jednej strane je zapustené do zeme, na druhej levituje nad terénom. Prechodová zóna v centre stavby je transparentným priestorom poskytujúcim úžasný výhľad na všetky strany. 


Pri pohľade na juh vidíme dláždenú terasu, ktorá funguje ako predĺženie centrálneho priestoru, na ňu nadväzuje relaxačná zóna s bazénom.

Pri pohľade na juh vidíme dláždenú terasu, ktorá funguje ako predĺženie centrálneho priestoru, na ňu nadväzuje relaxačná zóna s bazénom.
Marc Cramer


Pokojnú, prírodnú atmosféru domu zároveň dokresľuje prítomnosť vody. Bazén, vodná záhrada a prameň napájajúci priľahlý rybník prinášajú na pozadí príjemný akcent ševeliacej vody. Vďaka decentnému osvetleniu vodných prvkov vzniká po zatmení kúzelný obraz tohto miesta.

Pokojnú, prírodnú atmosféru domu zároveň dokresľuje prítomnosť vody. Bazén, vodná záhrada a prameň napájajúci priľahlý rybník prinášajú na pozadí príjemný akcent ševeliacej vody. Vďaka decentnému osvetleniu vodných prvkov vzniká po zatmení kúzelný obraz tohto miesta.
Marc Cramer

Drobné detaily, či už v exteriéri, alebo v interiéri, len podčiarkujú celkové vyznenie domu – konkrétne premyslené zakončenia vonkajších stien pomocou drevených lamiel, cementových dosiek, Cortenu a v neposlednom rade aj panelov z bieleho duba, ktoré prenikajú až dovnútra domu. Kontinuita horizontálne orientovaných povrchov z betónu, vápenca a bridlice tiež pomáha stierať rozdiely medzi tým, čo je vnútri a čo vonku.


Samotná stavba sa skladá z troch základných sekcií, ktoré ako body dávajú dohromady písmeno T. Prvú sekciu tvorí obývací priestor, druhú tvoria izby pre hostí a tretia sekcia zahŕňa kuchyňu a spálňu majiteľov nad ňou. Jedáleň, miesto, ktoré toto všetko prepája, leží v strede – na križovatke výhľadov na tri svetové strany.

Na západe potom môžeme dovidieť do vodnej záhrady, na vstup do domu a zelenú plochu lesov na kopci za ním. Práve z tejto strany dopadajú do jedálne posledné lúče zapadajúceho slnka a farbia ju dočervena.
Marc Cramer


Samotná stavba sa skladá z troch základných sekcií, ktoré ako body dávajú dohromady písmeno T. Prvú sekciu tvorí obývací priestor, druhú tvoria izby pre hostí a tretia sekcia zahŕňa kuchyňu a spálňu majiteľov nad ňou. Jedáleň, miesto, ktoré toto všetko prepája, leží v strede – na križovatke výhľadov na tri svetové strany.


Na východe sa otvára pohľad na drevenú terasu, ktorá umožňuje naplno si vychutnať vychádzajúce slnko.

Na východe sa otvára pohľad na drevenú terasu, ktorá umožňuje naplno si vychutnať vychádzajúce slnko
Marc Cramer


Na východe sa otvára pohľad na drevenú terasu, ktorá umožňuje naplno si vychutnať vychádzajúce slnko.


Prechodová zóna v centre stavby, kde sa nachádza srdce domu v podobe kuchyne a jedálne, je transparentným priestorom poskytujúcim úžasný výhľad na všetky strany.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Prechodová zóna v centre stavby, kde sa nachádza srdce domu v podobe kuchyne a jedálne, je transparentným priestorom poskytujúcim úžasný výhľad na všetky strany.
Marc Cramer


Pohľad na východ ponúka majestátnu siluetu Apalačských vrchov s vrcholkom Mount Sutton vyčnievajúcim na horizonte.

Pohľad na východ ponúka majestátnu siluetu Apalačských vrchov s vrcholkom Mount Sutton vyčnievajúcim na horizonte.
Marc Cramer

Všetko vybavenie interiéru bolo vyrobené na mieru – precíznu úpravu môžeme obdivovať na drevenej knižnici a kozube so stenou z Cortenu v obývačke, na motýlích dverách vedúcich k hosťovským izbám alebo na kuchynskom nábytku, ktorému dominuje plávajúci ostrov. Za pozornosť stoja aj skrinky v kúpeľni alebo drevená posteľ a okenice v spálni majiteľov.


V interiéri obývacej izby, resp. v relaxačnej časti centrálnej obytnej miestnosti, dominujú teplé materiály a farby: svetlohnedé drevo, oranžový Corten, farebný prúžkovaný textil na pohovke…

Marc Cramer


… a v neposlednom rade priestor oživuje sýta červeň na plátne, ktoré vládne na stene nad pohovkou. Aby ho dizajnéri podčiarkli, nasvietili ho bodovým reflektorom.

… a v neposlednom rade priestor oživuje sýta červeň na plátne, ktoré vládne na stene nad pohovkou. Aby ho dizajnéri podčiarkli, nasvietili ho bodovým reflektorom.
Marc Cramer


Efektné nasvietenie v kombinácii s meniacou sa farbou svetla prichádzajúceho zvonku vytvára večer v obytnom priestore pôsobivú atmosféru.

Efektné nasvietenie v kombinácii s meniacou sa farbou svetla prichádzajúceho zvonku vytvára večer v obytnom priestore pôsobivú atmosféru.
Marc Cramer

Dom T bol navrhnutý s ohľadom na moderné ekologické požiadavky. Geotermálny systém pomohol znížiť závislosť od energetických zdrojov. Okná sa umiestnili s ohľadom na pohodlie tak v zimných, ako aj v letných mesiacoch. Niektoré okenné prvky sú otvárateľné, takže umožňujú prirodzené vetranie. Na juhu vyprojektovali architekti strechu tak, aby v lete chránila centrálnu časť pred prehrievaním. Podlahy z betónu a prírodného kameňa majú v tomto období chladivý efekt. Na druhej strane, vďaka podlahovému vykurovaniu (teplovodný systém) prinášajú komfort počas studených a zimných mesiacov.


Práca s rôznymi formátmi a výškami okien v kombinácii so sklenenou priečkou a bielymi stenami učinila z kúpeľne vzdušný, ľahký priestor, kde nie je núdza o svetlo.

Práca s rôznymi formátmi a výškami okien v kombinácii so sklenenou priečkou a bielymi stenami učinila z kúpeľne vzdušný, ľahký priestor, kde nie je núdza o svetlo.
Marc Cramer


Spálňa majiteľov, ktorá sa nachádza na druhom podlaží nad kuchyňou, je orientovaná na východ. Prvé, čo tu ráno po prebudení uvidíte, sú vrcholky Apalačských vrchov zaliate vychádzajúcim slnkom.

Spálňa majiteľov, ktorá sa nachádza na druhom podlaží nad kuchyňou, je orientovaná na východ. Prvé, čo tu ráno po prebudení uvidíte, sú vrcholky Apalačských vrchov zaliate vychádzajúcim slnkom.
Marc Cramer


Pôdorys domu vrátane spálne na 2. podlaží

Pôdorys domu vrátane spálne na 2. podlaží
Natalie Dionne Architecture


Architektka Natalie Dionne s kolegom Martinom Laneuvilleom navrhli Dom T s ohľadom na moderné ekologické požiadavky. Stal sa tak pohodlným miestom na odpočinok v letnom i zimnom období.

Architektka Natalie Dionne s kolegom Martinom Laneuvilleom navrhli Dom T s ohľadom na moderné ekologické požiadavky. Stal sa tak pohodlným miestom na odpočinok v letnom i zimnom období.
Foto: Marc Cramer

Architektka Natalie Dionne s kolegom Martinom Laneuvilleom navrhli Dom T s ohľadom na moderné ekologické požiadavky. Stal sa tak pohodlným miestom na odpočinok v letnom i zimnom období.

Projekt v kocke

Názov projektu: T House
Miesto: Sutton, Quebec, Kanada
Návrh: Natalie Dionne Architecture (www.ndarchitecture.com)
Realizácia: 2013  

Kategória: Návšteva
Tagy: Kanada návšteva v dome Quebec
Zdieľať článok

Diskusia