Neľahká cesta mladého páru za vysnívaným bungalovom sa skončila šťastne

Neľahká cesta mladého páru za vysnívaným bungalovom sa skončila šťastne

11. 11. 2016
Zdieľať

Boli mladí. A najmä, boli spolu len pár mesiacov, keď im akýsi kamarát ponúkol pozemok, ktorý podľa jeho slov bude dobrou investíciou. A tak ho kúpili. O pár rokov zistili, že im je spolu dobre a na tom pozemku, ktorý čakal na neskoršie speňaženie, by celkom pokojne mohol stáť ich spoločný dom.

Od začiatku vedeli, že nechcú obrovský dom s poschodím, v ktorom sa len nachodia. Chceli, aby všetci členovia domácnosti mali k sebe blízko, a to doslova.


Neľahká cesta mladého páru za vysnívaným bungalovom sa skončila šťastne

Neľahká cesta mladého páru za vysnívaným bungalovom sa skončila šťastne
domztehly.sk

Nízkoenergetický bungalov s úžitkovou plochou okolo 140 m² našli u projektantky Ing. Natálie Voltmannovej. Páčila sa im orientácia domu, ktorá bola ako presne ušitá na ich pozemok, ako aj samotný vizuál šikmých okien a vysoké šikmé stropy. Pri výbere projektu zohral úlohu fakt, že nočná časť bola oddelená od tej dennej, ktorá mala smerovať k nádhernému výhľadu na jazero.

Tehla je základ

„Chceli sme, aby bol celý dom z prírodných materiálov – nič iné sme si ani nevedeli predstaviť,“ vysvetľuje sympatická majiteľka. „V prvom rade sme si vybrali tehlu. Ako sa rozpočet na výstavbu navyšoval, z predstáv sme síce upúšťali, no tehla zostala, to je základ,“ zdôrazňuje.


„Zo začiatku sme vôbec nemali predstavu, ako to tu bude vyzerať. Farby, tvary, všetko bolo na míle vzdialené tomu, ako to tu vyzerá dnes. Listovala som v časopisoch, pátrala po nete. Nám obom sa napríklad nepáčila zelená a nakoniec je to tu zelené ako na futbalovom ihrisku,“ smeje sa Ivica.

Neľahká cesta mladého páru za vysnívaným bungalovom sa skončila šťastne
domztehly.sk


„Zo začiatku sme vôbec nemali predstavu, ako to tu bude vyzerať. Farby, tvary, všetko bolo na míle vzdialené tomu, ako to tu vyzerá dnes. Listovala som v časopisoch, pátrala po nete. Nám obom sa napríklad nepáčila zelená a nakoniec je to tu zelené ako na futbalovom ihrisku,“ smeje sa Ivica.

Márne hľadanie

Po vybavení potrebných papierov sa mohli pustiť do stavby. Stavebné povolenie im pomohol vybaviť investor areálu. Ostatné bolo na nich. A tak sa pustili do hľadania firmy, ktorá by im ich sen zrealizovala. Nastalo obdobie zháňania kontaktov, pričom nik nechcel nikoho odporučiť, každý koho poznali, sa sťažoval na neprofesionalitu. Podobne dopadli pri hľadaní stavebného dozoru. Po množstve stretnutí a nedobrých referencií hľadanie vzdali s tým, že to nejako zvládnu bez neho.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste


Dom sa presklenými plochami otvára smerom do záhrady.

Neľahká cesta mladého páru za vysnívaným bungalovom sa skončila šťastne
domztehly.sk


Dom sa presklenými plochami otvára smerom do záhrady.

Nie každý si robí svoju prácu poctivo

Ani ťažké hľadanie ich neodradilo a stále si mysleli, že každý si robí svoju prácu poctivo, tak, ako to robia aj oni sami, a stavbu domu zverili vybratej stavebnej firme. Nebol dôvod sa obávať – firma stavala aj vedľajší dom, susedia boli spokojní, skúsenosti so stavbou z brúsenej tehly mala firma tiež. Nuž, ale sklamanie sa deň odo dňa zväčšovalo. Teraz už Ivica s Martinom vedia, že stavebný dozor predsa len potrebovali. Stavebná firma situáciu využila, a hoci cenové ponuky hovorili o tých najlepších a najdrahších materiáloch, reálne z nich použili len zlomok. Niečo dali lacnejšie, ako bolo v pláne, čo sa dalo, vynechali úplne.


Jednu stenu kuchyne zapĺňajú skrinky, v ktorých je všetko rozdelené tak, ako to má domáca pani rada. Všetky elektrospotrebiče sú vstavané, čo nie je, dômyselne ukrýva roleta v rohu miestnosti. To, čo sa nevtesná do skriniek, leží pekne urovnané v malej komore. V miestnosti teda nie je nič, čo by rušilo pohľad návštevníka. Až sa mi nechce veriť, že tak môže vyzerať kuchyňa v domácnosti s dvoma malými deťmi.

Neľahká cesta mladého páru za vysnívaným bungalovom sa skončila šťastne
domztehly.sk


Jednu stenu kuchyne zapĺňajú skrinky, v ktorých je všetko rozdelené tak, ako to má domáca pani rada. Všetky elektrospotrebiče sú vstavané, čo nie je, dômyselne ukrýva roleta v rohu miestnosti. To, čo sa nevtesná do skriniek, leží pekne urovnané v malej komore. V miestnosti teda nie je nič, čo by rušilo pohľad návštevníka. Až sa mi nechce veriť, že tak môže vyzerať kuchyňa v domácnosti s dvoma malými deťmi.

Takéto neférové konanie sa nemohlo skončiť inak ako ukončením spolupráce. Stavebná firma stihla dokončiť hrubú stavbu. Na nešťastie mali Martin s Ivicou už vypovedaný prenájom bytu, v ktorom dovtedy bývali. Takže im nezostávalo nič iné, len aby si mladí majitelia vyhrnuli rukávy a pustili sa do práce najlepšie, ako vedeli. Od toho momentu si stavebné firmy (či skôr stavebné partie) najímali len na tie väčšie práce. Výstavbu tak mali lepšie pod kontrolou.


Fototapeta na stene vstupnej chodby je vyrobená podľa fotografie, ktorú dodali domáci.

Neľahká cesta mladého páru za vysnívaným bungalovom sa skončila šťastne
domztehly.sk


Fototapeta na stene vstupnej chodby je vyrobená podľa fotografie, ktorú dodali domáci.


Spálňa je v netypických tónoch fialovej.

Neľahká cesta mladého páru za vysnívaným bungalovom sa skončila šťastne
domztehly.sk


Spálňa je v netypických tónoch fialovej.


Aj kúpeľňa je v tónoch pôvodne zavrhovanej zelenej.

Neľahká cesta mladého páru za vysnívaným bungalovom sa skončila šťastne
domztehly.sk


Aj kúpeľňa je v tónoch pôvodne zavrhovanej zelenej.

Keďže však s koordináciou stavebných prác nemali žiadne skúsenosti, dochádzalo k prestojom a ich sen o nasťahovaní ešte na jeseň v roku 2011 sa pretiahol do apríla 2012. Ale všetko zlé je na niečo dobré a vďaka tejto stavbe sa čo-to naučili o materiáloch, stavbe. Teraz vedia, čo a kde v dome je.

Viac si o dome prečítajte na webe domztehly.sk

Kategória: Návšteva
Tagy: bungalov nízkoenergetický tehla
Zdieľať článok

Diskusia