Nízkoenergetický dom, ktorý vyvracia mýty o drevostavbách

09. 06. 2015
Zdieľať

Vyhovieť požiadavkám budúcich obyvateľov, a zároveň sa stať prirodzenou súčasťou okolitého prostredia – to je štartovacia čiara, na ktorej by mala začínať každá hodnotná novostavba rodinného domu.

Pri projekte vily v Klánoviciach si investor a architekt stanovili ešte vyšší cieľ: nízkoenergetickú drevostavbu, ktorá poňatím odkazuje na funkcionalistické domy v okolí, a pritom poskytne mladej rodine s dvomi malými deťmi domov so súčasným komfortom bývania. „Zadanie bolo navrhnúť komfortný nízkoenergetický dom, ktorý by zapadol do kontextu prvorepublikovej zástavby prímestských Klánovíc. Klienti však zároveň zmýšľajú moderne, preto mal byť dom osobitý a originálny,“ hovorí o východiskách projektu jeho autor, architekt Václav Zahradníček zo štúdia Prodesi. 


Spoločné a súkromné priestory rodiny a jednotlivých členov domácnosti sú nielen šikovne vyvážené, ale obsahujú aj skrytú logiku, ktorá počíta s možnými zmenami v budúcnosti.

Spoločné a súkromné priestory rodiny a jednotlivých členov domácnosti sú nielen šikovne vyvážené, ale obsahujú aj skrytú logiku, ktorá počíta s možnými zmenami v budúcnosti.
Lina Németh


Spoločné a súkromné priestory rodiny a jednotlivých členov domácnosti sú nielen šikovne vyvážené, ale obsahujú aj skrytú logiku, ktorá počíta s možnými zmenami v budúcnosti.

Inšpirované fukncionalizmom

Hoci vzhľad tejto nezvyčajnej vily je inšpirovaný architektúrou z polovice 20. storočia, architektovi Václavovi Zahradníčkovi sa ho podarilo citlivo spojiť s logikou a princípmi dnešnej nízkoenergetickej výstavby.

Atypická nízkoenergetická vila zaujme na prvý pohľad pomerne masívnym poschodím, ktoré presahmi prirodzene tieni subtílne zasklené prízemie. Vzhľadom na orientáciu pozemku architekt navrhol príjazd a vstup z juhovýchodu. Zároveň použil princíp, ktorý je jedným zo základov dobrého nízkoenergetického riešenia – správnu orientáciu na svetové strany: dom sa veľkými oknami na prízemí otvára na juhozápad, do záhrady, zo severovýchodu je stavba, naopak, uzavretejšia. Nízkoenergetický štandard sa však dosiahol aj vďaka modernej konštrukcii a technickým detailom.

Dominantný materiál použitý na fasáde vychádza z tradície funkcionalistických stavieb, aké sa v tejto lokalite hojne vyskytujú – biela omietka na vrchnej časti domu zvýrazňuje hmotu vysunutého horného podlažia. Na ­kontrastne­ poňatom prízemí sa popri veľkých zasklených plochách uplatnil drevený obklad, ktorý opticky nadväzuje na drevené terasy a spolu s vystupujúcimi stenami „kotví“ dom k zemi. Skladbu materiálov, ktoré tvoria vonkajší výraz stavby, dopĺňa trapézový plech zakomponovaný v páse okien poschodia.

Dispozícia


Pri projekte vily v Klánoviciach si investor a architekt stanovili ešte vyšší cieľ: nízkoenergetickú drevostavbu, ktorá poňatím odkazuje na funkcionalistické domy v okolí, a pritom poskytne mladej rodine s dvomi malými deťmi domov so súčasným komfortom bývania.

Pri projekte vily v Klánoviciach si investor a architekt stanovili ešte vyšší cieľ: nízkoenergetickú drevostavbu, ktorá poňatím odkazuje na funkcionalistické domy v okolí, a pritom poskytne mladej rodine s dvomi malými deťmi domov so súčasným komfortom bývania.
Lina Németh

Otvorená dispozícia prízemia, v ktorej priestor jedálne a kuchyne voľne prechádza do obývačky, vytvára optimálne podmienky na spoločné chvíle rodičov s deťmi pri rôznych každodenných činnostiach. Pracovňa na prízemí a izby na hornom podlaží zasa poskytujú všetkým členom rodiny potrebné súkromie v čase práce a odpočinku. Zaujímavé je racionálne riešenie poschodia, kde architekt zakomponoval do oddelených zón pre rodičov a deti zakaždým vlastnú kúpeľňu a šatník. Vytvoril tak dobrý predpoklad na možné budúce (hoci zatiaľ vzhľadom na detský vek potomkov vzdialené) dvojgeneračné bývanie.


prízemie

prízemie
Ing. arch. Václav Zahradníček


poschodie

poschodie
Ing. arch. Václav Zahradníček

Čistý interiér

Vnútorné zariadenie domu dotváralo interiérové štúdio, ktorého architekti excelentne „uchopili“ architektonického ducha stavby a v súlade s jeho odkazom na funkcionalizmus vytvorili modernistický, čistý a jasný priestor. Dominuje v ňom racionalita a biela farebnosť, zjemnená prvkami viditeľnej drevenej konštrukcie a drevenej dlážky. Potrebné rozveselenie celku sa dosiahlo pestrofarebnými dizajnérskymi kúskami (luster, stoličky) v jedálenskej časti.


Vnútorné zariadenie domu dotváralo interiérové štúdio, ktorého architekti excelentne „uchopili“ architektonického ducha stavby a v súlade s jeho odkazom na funkcionalizmus vytvorili modernistický, čistý a jasný priestor. Dominuje v ňom racionalita a biela farebnosť, zjemnená prvkami viditeľnej drevenej konštrukcie a drevenej dlážky. Potrebné rozveselenie celku sa dosiahlo pestrofarebnými dizajnérskymi kúskami (luster, stoličky) v jedálenskej časti.

Vnútorné zariadenie domu dotváralo interiérové štúdio, ktorého architekti excelentne „uchopili“ architektonického ducha stavby a v súlade s jeho odkazom na funkcionalizmus vytvorili modernistický, čistý a jasný priestor. Dominuje v ňom racionalita a biela farebnosť, zjemnená prvkami viditeľnej drevenej konštrukcie a drevenej dlážky. Potrebné rozveselenie celku sa dosiahlo pestrofarebnými dizajnérskymi kúskami (luster, stoličky) v jedálenskej časti.
Lina Németh

Zistili by ste na prvý pohľad, že ide o nízkoenergetickú drevostavbu? Ďalšia z úspešných realizácií architektov zo štúdia Prodesi vyvracia viaceré neprajnícke mýty o drevostavbách. „Vieme, že dôveru k modernej architektúre, kvalite, energetickej úspornosti a trvácnosti drevostavieb treba budovať predovšetkým na pozitívnych skúsenostiach klientov. Aj to bol dôvod, prečo sme sa rozhodli, že domy, ktoré navrhneme, aj postavíme. Myslím si, že je to najlepšia záruka kvalitného výsledku. Naším cieľom je ustrážiť kvalitu týchto domov v každom ohľade – týka sa to aj starostlivého vyhotovenia všetkých detailov, čo je pri nízkoenergetických a pasívnych stavbách obzvlášť dôležité,“ dopĺňa filozofiu architektov z tandemu Prodesi/Domesi Václav Zahradníček.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Galéria

Galéria spája jedálenskú a kuchynskú časť na prízemí s prvým poschodím a súčasne akcentuje stredobod domu, v ktorom rodina spoločne stoluje. Transparentnosť celého priestoru podporuje sklenené zábradlie, ktoré umožňuje maximálny vizuálny kontakt medzi priestormi na oboch podlažiach.


Galéria spája jedálenskú a kuchynskú časť na prízemí s prvým poschodím a súčasne akcentuje stredobod domu, v ktorom rodina spoločne stoluje. Transparentnosť celého priestoru podporuje sklenené zábradlie, ktoré umožňuje maximálny vizuálny kontakt medzi priestormi na oboch podlažiach.

Galéria spája jedálenskú a kuchynskú časť na prízemí s prvým poschodím a súčasne akcentuje stredobod domu, v ktorom rodina spoločne stoluje. Transparentnosť celého priestoru podporuje sklenené zábradlie, ktoré umožňuje maximálny vizuálny kontakt medzi priestormi na oboch podlažiach.
Lina Németh

Vďaka stĺpikovej konštrukcii domu bolo možné vytvoriť otvorenú dispozíciu vnútorných priestorov. Galériu, ktorá je výrazným a osobitým prvkom interiéru, navrhol architekt na základe žiadosti klienta. „Základnou požiadavkou na dispozíciu bolo oddeliť priestory pre rodičov a pre deti na poschodí. To sme dosiahli vďaka priestrannej galérii, ktorá sa otvára cez obidve podlažia a v hornej časti spĺňa úlohu rozdeliť spomenuté zóny,“ vysvetľuje architekt koncepčný zámer.

Dom v kocke

Nízkoenergetický rodinný dom Klánovice

Autor: Ing. arch. Václav Zahradníček, Prodesi
Úžitková plocha: 141 m2
Nosná konštrukcia: drevená stĺpiková (tzv. two-by-four)
Okná: drevené s izolačným trojsklom
Strecha: plochá s izoláciou nad záklopom
Technika: riadené vetranie s rekuperáciou
Vykurovanie a príprava teplej vody: tepelné čerpadlo vzduch – vzduch a elektrické podlahové a stropné rohože

Ing. arch. Václav Zahradníček 
(*1979)
Vyštudoval odbor architektúra na ČVUT v Prahe. V roku 2002 založili s architektom Pavlom Horákom architektonický a projekčný ateliér Prodesi, v ktorom vyvinuli systém drevostavieb Domesi. Intenzívne sa venujú oblasti bývania, najmä drevostavbám.

www.prodesi.cz

TEXT ĽUBICA FÁBRI, MATÉRIO.SK
FOTO LINA NÉMETH
ZDROJ čaopis Môj dom, 2/2015

Kategória: Návšteva
Tagy: drevostavba nízkoenergetické domy rodinné domy
Zdieľať článok

Diskusia