Zdroj: Miroslav Pochyba

K neobývateľnej ruine pri Štiavnici sa presekávali dva týždne. Dnes je z nej útulná chalupa s nádhernými výhľadmi na okolie

11. 09. 2023
Zdieľať

Na začiatku príbehu stáli neobývateľné stáročné ruiny bez vody, elektriny a prístupovej cesty. Pôvodné banícke domčeky však Beáte Holtánovej učarovali natoľko, že sa rozhodla ich miesto búrania zachrániť. Chalupu Zelenú sa podarilo obnoviť ako druhú v poradí. Po 2,5 roku sa rozpadnutá stavba zmenila na útulný domček s autentickým vzhľadom typickým pre región.

„Na kopec v Banskej Štiavnici, v minulosti ľudovo nazývaný Nebo (vzhľadom na stúpanie do kopca), nás pritiahla vízia ticha a absolútneho prepojenia s prírodou. Úniku z periférie Bratislavy, kde žijeme.

Po dvoch rokoch hľadania chalupy v rôznych iných regiónoch si na nás počkal starý banícky domček, ktorý sme kúpili na inzerát. Ten odštartoval našu fascináciu: výhľadmi ponad Štiavnicu až po Nízke Tatry, zeleňou na dosah ruky všade navôkol a, samozrejme, autentickými baníckymi domčekmi, ktoré sme tu našli v stave ruín 200- až 300-ročných pôvodných stavieb,“ spomína na úplný začiatok projektu záchrany chalúp jeho autorka Beáta Holtánová.

Záhrada pri chalupe s tradičným dreveným plotom a výhľadom na okolie.

Na kopec Nebo pritiahla autorku projektu vízia ticha a prepojenia s prírodou. Zdroj: Miroslav Pochyba

Zelená je výnimočná

Zelená chalupa – autorka projektu rozlišuje rekonštrukcie baníckych domov podľa farby okien – je i z týchto štyroch pokladov výnimočná. Čím? V jej prípade sa podarilo v najväčšej možnej miere zachrániť pôvodný autentický vzhľad typický pre Banskú Štiavnicu.

Keďže zostali zachované pôvodné stavebné otvory – najmä na okná – charakter domu sa dal v dosť výraznej miere obnoviť. Hoci je najmenšia, je aj najútulnejšia. Všetko je na dosah, ale zároveň nič nie je navyše.

Tradične zariadený interiér Zelenej chalupy v Štiavnici.

Autorka projektu rozlišuje obnovy baníckych domov podľa farby okien. Táto sa nazýva zelenou. Zdroj: Miroslav Pochyba

Ruiny zarastené húštinou

Keď dnes vidíte tento čarovný domček, ani by ste neverili, že kedysi to boli len ruiny úplne pohltené a kompletne zarastené húštinou, náletovými drevinami a tŕňmi. Nedalo sa k nim ani dostať. Trvalo približne dva týždne, kým sa to podarilo.

Chalupa nemala žiadne siete ani prístupovú cestu. Zároveň je to jediná z chalúp Neba nad Štiavnicou, o ktorej nebolo známe absolútne nič – predávajúci nemali prepojenie na pôvodných obyvateľov.

Prečítajte si tiež
Vidiecke bývanie nečakane inšpiroval požiar. Dotvorili ho starožitnosťami

Pri kúpe starej chalupy neviete, čo vás čaká

„Nasledoval proces čistenia, aby sme zistili východiskový stav. Toto je veľké špecifikum oproti novej stavbe – v momente kúpy neviete presne, čo vás čaká, aký rozsah prác bude potrebný. Zistíte to, až keď odstránite všetky nevyužiteľné súčasti, teda staré potery, odpadávajúce omietky, dosky na povale a podobne,“ spresňuje Beáta Holtánová.

Kuchyňa a jedálenská časť chalupy v Štiavnici.

Väčšinu interiéru tvorí pôvodný nábytok zo starých chalúp z rôznych častí Slovenska. Zdroj: Miroslav Pochyba

Ako odvlhčili staré múry?

Základným krokom k rekonštrukcii chalupy bolo odvlhčiť múry. Keďže stojí na skalnom masíve, nebolo ju možné podrezať. Na tento účel poslúžil systém obvodových drenáží.

Nasledovala výmena krovu, zobytnenie podkrovia, dotiahnutie sietí. A ďalej kúpeľňová priečka, osadenie septiku… – pre autorku nápadu už štandardný postup. Celý proces renovácie trval 2,5 roka a podkladom k nej bola primárne publikácia architektky Kataríny Voškovej Anatómia historického domu.

Prečítajte si tiež
Dvojgeneračné bývanie v Modre: Netradičné riešenie, ako rozšíriť obytný priestor, oživilo historickú pamiatku

Vytvorili kúpeľňu a zobytnili povalu

Úžitková plocha chalupy je len necelých 40 m2.

„Bola to iba jedna čierna diera – len obvodové múry. V rohu musela kedysi stáť evidentne prehorená pec, tá však už bola odstránená. Vytvorili sme kúpeľňu a zobytnili povalu, ktorá pôvodne slúžila iba na sušenie sena. Zvnútra nebola prístupná, iba po technickom rebríku. Súčasné drevené schodisko je základom interiéru, je to naša najobľúbenejšia časť,“ dopĺňa pani Beáta.

Interiér chalupy s gaučom, nízkym stolíkom a drevenými schodmi, vedúcimi do podkrovia.

Z interiéru chalupy dýcha história. Zdroj: Miroslav Pochyba

Dvestoročná chalupa v Štiavnici

Nehnuteľnosť: Chalupa Zelená je súčasťou projektu záchrany štyroch pôvodných baníckych domov. Obnovená bola ako druhá v poradí. Je výnimočná mierou autentickosti a útulnosťou.
Autorka projektu Nebo nad Štiavnicou: Beáta Holtánová
Lokalita: Banská Štiavnica
Plocha chalupy Zelená: 40 m2
Realizácia: 2019

Text: Sabína Zavarská
Foto: Miroslav Pochyba
Zdroj: časopis Môj dom

Kategória: Návšteva
Tagy: chalupa historický dom renovácia domu víkendový dom
Zdieľať článok

Diskusia