Dom v Šali z roku 1928 po rekonštrukcii: Mottom bolo nebúrať, ale zachraňovať!

28. 06. 2021
Zdieľať

Typické vidiecke domy s pozdĺžnym tvarom, gánkom po celej dĺžke jedného múru, hospodárskymi prístavbami či špajzou na konci domu nájdeme prakticky v každej obci na Slovensku. Podobne vyzeral aj dom v Šali, ktorý zostal ako jediný zachovaný svedok rozmachu Prvej česko-slovenskej republiky.

Architekt Zoran Samoľ s úctou k tejto stavbe zvolil pri rekonštrukcii postup nebúrať, ale zachraňovať. Dokonca aj dispozícia zostala do veľkej miery zachovaná. Stavba z roku 1928 v pôvodom stave patrila starej rodáčke zo Šale. Bol to malý robotnícky dom, s jednou izbou väčšou – hlavnou s oknom do ulice, nasledovala kuchyňa, kúpeľňa a sklad.

Prečítajte si tiež
Pôvodne vidiecky statok, neskôr škola a dnes vkusné bývanie na chalupe

Typickým prvkom bol gánok pred domom a kôlňa za ním. Všade okolo bola záhrada. Použité materiály? Nepálená plná tehla, na streche pezinská škridla, gánok vytvorený zo smrekových hranolov na podstavcoch, podlaha z prostého betónu.

Rodinný dom z ulice s malým okienkom

Zamurovanie čelnej fasády je priznané a veľkosť i umiestnenie pôvodného okna sa dá stále ľahko vyčítať. Zdroj: Matej Hakár

Interiér pre jedného

Celá rekonštrukcia prebehla takmer do bodky podľa návrhu, priebežne upravovali len farby a výber zariadenia. Niektoré detaily riešil architekt spolu s majiteľkou priamo na mieste – podľa zisteného stavu. Pri rekonštrukcii takto starého domu sa totiž môžete dočkať rôznych prekvapení, o ktorých ste ani netušili. Celému návrhu dominuje jednoduchosť: dispozícia vytvorená pre jedného človeka, podlahy aj nábytok sú riešené tak, aby zniesli záťaž, aj prach.

Hlavná miestnosť starého domu s kachľami

Všetko, čo bolo použiteľné a funkčné zostalo zachované a dostalo šancu na druhý život. Zdroj: Matej Hakár

Pod omietkou našli rok výstavby

Podobne ako gánok, aj interiér vo veľkej miere využíva smrekové drevo, ktoré celý priestor zútulňuje. Ak sa časom mierne skrúti, nevadí – na tento prirodzený proces mysleli nábytkári už pri návrhoch – urobili, napríklad, väčšie medzery medzi panelmi šatníka, ktoré zároveň slúžia na otváranie.

Prečítajte si tiež
Unikátne bývanie v Čachticiach: Prístavba vidieckeho domu na mieste bývalej tehelne

Všetko, čo bolo použiteľné a funkčné zostalo zachované a dostalo šancu na druhý život. Nečudo, majiteľka domu mala silný dlhoročný vzťah k tomuto priestoru, a ten bolo dôležité preniesť do nového návrhu. Ako symbol tohto puta a histórie domu zostal nad dverami vyrytý rok výstavby pôvodného domu. Ten bol odkrytý úplne náhodne pri oprave omietok.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Pohľad z jedálne do malej kuchyne

Celému návrhu dominuje jednoduchosť: dispozícia vytvorená pre jedného človeka, podlahy aj nábytok sú riešené tak, aby zniesli záťaž aj prach. Zdroj: Matej Hakár

Okno do ulice zamurovali, stopy zostali

Jednoduchý moderný interiér, ktorému dominuje drevo, pôsobí po premene čisto, priestranne a útulne. Nie je tu nič zbytočné, ale zároveň nič potrebné nechýba. I keď v interiéri nájdete viac zaujímavých detailov, nás okrem lavice v kuchyni zaujalo špeciálne malé okienko na fasáde smerujúcej do ulice. Pôvodné veľké okno bolo zamurované, nové veľké okno je umiestnené smerom do dvora.

Prečítajte si tiež
S úctou a pokorou vdýchli život tradičnej drevenici v Tatrách, v interiéri nechali vyniknúť všetko pôvodné

Zamurovanie čelnej fasády je však priznané a veľkosť i umiestnenie pôvodného okna sa dá stále ľahko vyčítať. Do horného rohu architekt umiestnil malé okienko z farebného sklobetónu, ktoré prepúšťa atmosférické svetlo do spálne, ale zároveň chráni súkromie majiteľky. Toto okienko je zo strany interiéru ukryté pod dvoma krídlami, na ktorých je z vnútornej strany zrkadlo, čo umocňuje rozptýlenie svetla a ozvláštňuje atmosféru v spálni.

Police z dreva na jednej stene s knihami

Dispozícia zostala do veľkej miery zachovaná. Zdroj: Matej Hakár

4 roky rekonštrukcie – podľa toho, ako sa podarilo našetriť peniaze

„Majiteľka starého domu na Pionierskej ulici ma oslovila, lebo sa jej páčil iný priestor, ktorý som navrhoval. Dokončenie rekonštrukcie trvalo 4 roky. Za všetok čas strávený na tejto stavbe musím povedať, že je jedným z najlepších investorov, s ktorými som pracoval. Všetko, čo sa čiastkovo podarilo počas rekonštrukcie dokončiť, sa vždy stretlo s ozajstnou radosťou a nadšením. Dom sme dokončovali postupne, keď sa našetrili peniaze na ďalšiu etapu. Sama majiteľka je pracujúca dôchodkyňa a mala na začiatku skromný rozpočet, ktorý nedovoľoval dokončiť všetko naraz. Veľa detailov sme zhotovovali sami s pomocou priateľov počas víkendov,“ opisuje priebeh rekonštrukcie architekt Zoran Samoľ.

Gánok pri rodinnom dome

Gánok. Zdroj: Matej Hakár

Rekonštrukcia domu v Šali

Architektonický ateliér: ORA Architekti
Autor: Ing. arch. Zoran Samoľ
Spolupráca: Ing. arch. Martina Barborjaková
Návrh záhrady: Bc. Martin Malachovský
Výroba nábytku: Dielňa HAUS
Lokalita: Šaľa
Celková úžitková plocha: 65,7 m²
Realizácia: 2017 – 2021

Sabína Zavarská
Foto: Matej Hakár

Kategória: Návšteva
Tagy: chalupy historické budovy pôvodný stav tradičné domy veranda vidiecke domy víkendové domy
Zdieľať článok

Diskusia