Omrzela ich zimná záhrada, tak ju prerobili na unikátnu prístavbu domu

01. 12. 2016
Zdieľať

Najväčším problémom, ktorý sa neskôr premenil na najväčší úspech, bola zimná záhrada pri dome. Stará presklená konštrukcia už neplnila svoje pôvodné funkcie. Čas a poveternostné vplyvy materiály (najmä spoje a izoláciu) poznačili natoľko, že zimná záhrada prinášala v posledných rokoch viac starostí ako úžitku.


Omrzela ich zimná záhrada, tak ju prerobili na unikátnu prístavbu domu

Omrzela ich zimná záhrada, tak ju prerobili na unikátnu prístavbu domu
Matt Clayton


Omrzela ich zimná záhrada, tak ju prerobili na unikátnu prístavbu domu

Omrzela ich zimná záhrada, tak ju prerobili na unikátnu prístavbu domu
Matt Clayton

V zime v nej bolo mrazivo a v lete pôsobila ako skleník a nedalo sa v nej vydržať. Architekti zo štúdia Scenario Architecture sa teda zamerali na túto časť priestoru a na základe prestavby zimnej záhrady navrhli aj zvyšok interiéru.


Omrzela ich zimná záhrada, tak ju prerobili na unikátnu prístavbu domu

Omrzela ich zimná záhrada, tak ju prerobili na unikátnu prístavbu domu
Matt Clayton

Dizajn sa zakladá na prirodzenosti s cieľom dosiahnuť najväčší možný prísun denného svetla do domu. Prístavba, ktorá nahradila pôvodnú zimnú záhradu, naplnila očakávania klientov. Vďaka širokej zadnej fasáde sa podarilo vybudovať veľkorysý priestor, ktorý zastrešuje novú kuchyňu a priestrannú jedáleň. Bonusom sú výhľady do zadného dvora a úžasný objem svetla prenikajúci cez presklenú zadnú fasádu. 


Omrzela ich zimná záhrada, tak ju prerobili na unikátnu prístavbu domu

Omrzela ich zimná záhrada, tak ju prerobili na unikátnu prístavbu domu
Matt Clayton


Omrzela ich zimná záhrada, tak ju prerobili na unikátnu prístavbu domu

Omrzela ich zimná záhrada, tak ju prerobili na unikátnu prístavbu domu
Matt Clayton

Vďaka prepojeniu s terasou prostredníctvom veľkoformátových presklených skladacích dvier je dosiahnutý efekt prepojenia interiéru s exteriérom. Architektom sa podarilo v priestore vytvoriť relaxačnú, tzv. „lounge“ zónu, ktorá je moderná a zároveň nenarúša pôvodný pôdorys budovy. 


Omrzela ich zimná záhrada, tak ju prerobili na unikátnu prístavbu domu

Omrzela ich zimná záhrada, tak ju prerobili na unikátnu prístavbu domu
Matt Clayton


Omrzela ich zimná záhrada, tak ju prerobili na unikátnu prístavbu domu

Omrzela ich zimná záhrada, tak ju prerobili na unikátnu prístavbu domu
Matt Clayton

Ten je dômyselne zachovaný, pričom pôvodné okná a dvere originálnej zadnej murovanej fasády sú otvorené a slúžia ako decentné prepojenia medzi pôvodným interiérom a novou prístavbou. Vizuálny predel je zabezpečený jednoduchým zábradlím, ktoré zároveň slúži ako bezpečnostný prvok.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste


Omrzela ich zimná záhrada, tak ju prerobili na unikátnu prístavbu domu

Omrzela ich zimná záhrada, tak ju prerobili na unikátnu prístavbu domu
Matt Clayton


Omrzela ich zimná záhrada, tak ju prerobili na unikátnu prístavbu domu

Omrzela ich zimná záhrada, tak ju prerobili na unikátnu prístavbu domu
Matt Clayton

Interiér novotvaru je jednoduchý, účelný a pôsobí útulným a zároveň čistým dojmom. Vďaka využitiu svetlých odtieňov a prírodných materiálov vyniká pôvodná tehlová stena zadnej fasády ako dominantný dizajnový prvok priestoru. Biele steny v kombinácii s presklenou novou zadnou fasádou a strešnými oknami sa postarali o bohatý objem prirodzeného svetla  v interiéri a potrebnú vzdušnosť.


Omrzela ich zimná záhrada, tak ju prerobili na unikátnu prístavbu domu

Omrzela ich zimná záhrada, tak ju prerobili na unikátnu prístavbu domu
Matt Clayton

Prístavba je z exteriérovej strany obložená masívnym ošetreným drevom, ktoré odtieňovo korešponduje s originálnou tehlovou výstavbou budovy. Jednoduché tmavosivé konštrukcie dvier a rámy okien výborne dopĺňajú scenériu. Zaujímavosťou je zelená strecha, ktorá zdobí celú prístavbu. Okrem dizajnovej funkcie má aj ďalšiu výhodu – slúži ako efektívny a ekologický izolant.

Text: Anna Martausová
Foto: Matt Clayton
Zdroj: homedsgn.com

Kategória: Návšteva
Tagy: londýn prístavba rekonštrukcia záhrada zimná
Zdieľať článok

Diskusia