Prispôsobiť dom terénu? V tomto prípade to bolo naopak!

02. 01. 2019
Zdieľať

Vytvoriť návrh rodinnej vily je vždy výnimočným zadaním, v tomto prípade bol zaujímavým aj z iného dôvodu.

Architektov Jana Aulíka, Markétu Aulíkovú oslovil investor totiž po druhýkrát. Už dvadsať rokov jeho rodina žila v rodinnom dome, ktorý vyšiel z ich dielne. O to lepšie sa autorom projektu s investorom komunikovalo. 


Vila Průhonice

Vila Průhonice
AI photography

Osobný vzťah s klientom je veľkou výhodou

Návrh rodinného domu alebo vily, ako je to v tomto prípade, vychádza z kompromisov a dohôd medzi klientom a architektom. V ideálnom prípade architekt dokáže stvárniť predstavy investora, tak to bolo i teraz. Prvý dom, ktorý architektonické štúdio Aulík Fišer architekti navrhlo pre tohto investora, bol menší, v inom regióne a vznikal za inej situácie. Napriek tomu architekti ťažili z cenného osobného vzťahu s klientom.


Vila Průhonice

Vila Průhonice
AI photography

Kontrastné prostredie, nesúrodá zástavba

Požiadavky na výstavbu vily boli obvyklé: vytvoriť pohodlné bývanie pre staršiu manželskú dvojicu s dospelými deťmi, kde môžu občas aj s vnúčatami prespávať. Napriek jasnému cieľu, nebolo vytvoriť návrh až také jednoduché.

 

Obec Průhonice je totiž dosť kontrastným prostredím, v ktorom sa vedľa krásneho zámku nachádza nesúrodá rodinná zástavba z posledných 50 rokov. Ulicu, kde je pozemok , charakterizuje odrastená zeleň, vďaka ktorej pôsobí napriek rôznorodým domom stabilizovane.


Vila Průhonice

Vila Průhonice
AI photography

Terén prispôsobili domu

Lokálne pomery povoľovali zastavať len 20 percent veľkosti parcely, preto musel byť bazén umiestnený do suterénu. Z rovnakého dôvodu autori projektu vytvorili zložitejšie úpravy záhrady, aby sa domáci mohli tešiť kontaktu s ňou.

 „Keďže sme na ulici nenašli architektonické hodnoty, ktoré by sme chceli vtiahnuť do nášho projektu, zvolili sme jednoduchý koncept: smerom do ulice je otočená striktná tvár domu, smerom do záhrady je stavba členitá. Tieto dve odlišné formy spája veľkorysý dvojpodlažný železobetónový rám – architektonické meradlo celého objektu,“ vysvetľujú svoje uvažovanie autori projektu.


Vila Průhonice

Vila Průhonice
AI photography

Ako je riešená dispozícia?

Hlavné obytné zóny sa nachádzajú na prízemí vily. Tu nájdete priestrannú obývaciu miestnosť a jedáleň s kuchyňou dimenzovanú pre stretávanie sa väčšej rodiny. Na rovnakom poschodí sa nachádza hlavná spálňa majiteľov domu so zázemím.


Vila Průhonice

Vila Průhonice
AI photography

Prvé poschodie patrí dvom hosťovským izbám a pracovni. Tá má samostatný vstup z ulice. V podzemí vedľa garáže a technického zázemia sa nachádza osemmetrový bazén so saunou a malým fitness priestorom.


Vila Průhonice

Vila Průhonice
AI photography

Veľmi príjemným riešením je presklenie steny medzi bazénom a zníženou časťou záhrady, ktoré je možné otvoriť a vychutnať si súkromný priestor príjemného exteriéru.

 

Vila Průhonice v skratke

Architektonický ateliér: Aulík Fišer architekti

Autori: Jan Aulík, Markéta Aulíková

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Spolupráca: Kristýna Kredbová

Lokalita: Průhonice, ČR

Návrh: 2016

Realizácia: 2018

Pozemok: 1 500 m2

Zastavaná plocha: 303 m2

Obstavaný objem: 2 635 m3

Úžitková plocha: 613 m2, z toho obytná časť: 236 m2

Foto: AI photography

Text: Sabína Zavarská

Kategória: Návšteva
Tagy: moderné domy rodinné domy vily
Zdieľať článok

Diskusia