Dom, pri ktorom zabudnete dýchať! S fasádou ako priezračný diamant napodobňuje živý organizmus

22. 09. 2021
Zdieľať

Novostavba rodinného domu v Zlíne, ktorej autorom je architekt Petr Janda, zaujme už na prvý pohľad. Napriek tomu jeho podoba nie je hlavnou ideou stavby. Celý koncept stojí na vzťahoch medzi domom a mestom, domom a jeho záhradou a záhradou a mestom. Základný princíp priestorového prepojenia architekt nazýva zvnútra von: vzhľad domu vytvára jeho vnútorná podstata.

Vzťahy jednotlivých priestorov sú veľmi dôležité aj v interiéri. Hlavná spoločenská zóna interiéru preteká celým domom a pocitovo pokračuje do všetkých exteriérových a výhľadových väzieb. Vnútorné členenie udržiava súkromie privátnych súčastí, ktoré majú vlastné vzťahy. Na vonkajšej podobe domu hneď zaujme priepustnosť fyzickej schránky, ktorá delí, ale zároveň aj spája interiér s vonkajším prostredím.

Prečítajte si tiež
Moderná vila v minimalistickom štýle premieňa výhľady na krásne obrazy

Fasády ako tenká membrána

„Vzhľad domu je filtrom tejto materializácie. Rozhranie udržujúce súkromie je riešené membránami fasád s maximálnou priepustnosťou zvnútra von a niekoľkými princípy modulujúcimi naopak priestupnosť zvonku dovnútra. Takto definovaná figúra používa materiálové mimikry, ktoré nadväzujú na kontext záhrady a mesta a definujú vizualitu domu.

Geometrická presklenená novostavba rodinného domu

Zdroj: BoysPlayNice

Je navrhnutý ako kompaktný solitérny objem na štvorcovom pôdoryse s pootočením dispozície vo vnútri plášťa – vonkajšok osovo rešpektuje logiku okolitých domov, vnútro sa otáča k mestu v smere hraníc pozemku,“ vysvetľuje vonkajšiu podobu zaujímavej stavby architekt Petr Janda.

Geometrická presklenená novostavba rodinného domu

Novostavba rodinného domu prekvapuje tvarom aj priestorom. Zdroj: BoysPlayNice

Spodné podlažie je skryté vo svahu

Svahovitý pozemok umožnil zapustenie sokla spodného podlažia. Na ňom sedí hranol hlavného obytného podlažia. Dom tak z južnej strany pôsobí ako jednopodlažný, hoci má podlažia dve. Stavbe nechýba zatrávnená zelená strecha, ktorá vracia pozemku chýbajúcu plochu záhrady odobratú pôdorysom domu. Okrem toho je na streche umiestnený presklený strešný ateliér. Hlavný obytný priestor domu vďaka umiestneniu na hornom podlaží ponúka pohľady naprieč záhradou až k mestu.

Prečítajte si tiež
Inteligentná vila plná geometrických hier a optických klamov pôsobí ako zo sci-fi filmu

Vďaka miernemu pootočeniu dispozície vzhľadom na plášť stavby architekt mohol rozmiestniť obytné miestnosti po obvode tak, aby si udržali vlastnú intimitu a výhľadovú logiku. Viacgeneračné usporiadanie dosiahol pomocou dvoch oddeliteľných hosťovských sekcií na vstupnom podlaží s možnosťou samostatného prístupu.

Drevené steny schodiska

Dominantným materiálom stien, dverí a vstavaného nábytku sú dyhované brestové obklady v kombinácii s masívnou irokovou podlahou. Zdroj: BoysPlayNice

Spoločenská zóna v centre, súkromné izby v rohoch

V spodnom podlaží je garáž a po jej bokoch dva vstupy do domu. Jednoramenným schodiskom sa dostanete do horného podlažia. Princípom jeho usporiadania je maximálna dosiahnuteľnosť všetkých oddychových častí z centrálnej spoločenskej zóny. Zároveň sú oddelené časti určené pre deti a rodičov. Spoločenská zóna združuje kuchyňu, jedáleň a obývaciu izbu. Prechádza naprieč celou dispozíciou. Okolo tejto centrálnej časti sú rozmiestnené ostatné obytné miestnosti situované do rohových pozícií po obvode dispozície tak, aby profitovali buď z výhľadu na mesto alebo z kontaktu so záhradou.

Drevená veľká kuchynská linka s čiernou zástenou

Kuchyňa. Zdroj: BoysPlayNice

Rodičovská zóna, detská zóna, presklená pracovňa

Dom je vizuálne prestupný (zvnútra von) skrz severnú a južnú fasádu. Východná a západná fasáda chránia súkromie domu. Vďaka pásovým oknám krytým nerezovou membránou a žalúziami zároveň umožňujú pohľad von a dovoľujú slnku vstúpiť dnu. Rodičovskú zónu tvorí spálňa s „tajnými“ dverami, ktorými sa skrz šatňu dostanete do kúpeľne. Detská zóna pozostáva z dvoch detských izieb, ktoré medzi sebou zvierajú kúpeľňu a WC. Nechýba ani presklená pracovňa prepojená s obývacou zónou a terasou.

Prečítajte si tiež
Českí architekti navrhli betónovú vilu v džungli: Drsný luxus, ktorý nie je pre všetkých

Samostatný byt pre hostí

V západnej časti stavby je hosťovský byt so samostatným vstupom. Má voľnú dispozíciu sústredenú okolo spoločenskej časti vytvorenej spojením kuchyne, jedálne a obývacej izby. V súkromnej časti je spálňa s vlastnou šatňou, kúpeľňou a samostatným WC. Šatňu pri hlavnom vstupe je možné premeniť na ďalšiu hosťovskú izbu.

Ultramoderná obývačka s výhľadom na mesto

Princípom usporiadania horného podlažia je maximálna dosiahnuteľnosť všetkých oddychových častí z centrálnej spoločenskej zóny. Zdroj: BoysPlayNice

Dom ako živý organizmus

Ako autor návrhu opisuje konštrukčné a materiálové vybavenie stavby? „Dom používa svoju nosnú konštrukciu ako kostru, izoláciu ako svalstvo, vykurovanie ako krvný obeh, vzduchotechniku ​​ako pľúca, rozvody vody a kanalizáciu ako tráviace ústrojenstvo, elektroinštalácie ako nervový systém a povrchové vrstvy ako kožu, chrániacu celé telo a umožňujúcu jeho povrchu dýchať,“ hovorí Petr Janda.

Geometrická presklenená novostavba rodinného domu

Presklená fasáda dovoľuje slnku vstúpiť dnu. Zdroj: BoysPlayNice

Železobetón, sklo, korodovaná oceľ

Konštrukciu domu tvorí železobetónový monolit, izolovaný výkonnou tepelnou izoláciou vo vrstve zodpovedajúcej nízkoenergetickým až pasívnym stavbám. Hmota hlavného obytného podlažia má plne štrukturálne presklenú severnú a južnú fasádu veľkoplošným pokovovaným trojsklom. Fasády orientované k susedom pohľadovo chráni nerezová tkanina prekrývajúca okná. Spodné podlažie je vrátane brán garáže obložené korodovaným oceľovým plechom CORTEN.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Výhľad z terasy domu s bazénom na mesto

Stavbe nechýba zatrávnená zelená strecha, ktorá vracia pozemku chýbajúcu plochu záhrady odobratú pôdorysom domu. Zdroj: BoysPlayNice

Kovový exteriér a interiér plný dreva

Kovový exteriér výrazne kontrastuje s dreveným interiérom tvoreným veľkoplošnými dyhovanými obkladmi, vstavaným nábytkom a masívnymi podlahami. Dominantným materiálom stien, dverí a vstavaného nábytku sú dyhované brestové obklady v kombinácii s masívnou irokovou podlahou.
A ešte jedna špecialita: Smer podlahových a terasových dosiek sleduje plášť domu a jemne podprahovo upozorňuje na napätie medzi oboma pravouhlými systémami – exteriérovým a interiérovým.

Prečítajte si tiež
Štvorpodlažná vila pri Slavíne: Novostavba ako odkaz na funkcionalizmus

Svetlo – dôležitá súčasť interiéru

Osvetlenie pracuje s odrazeným „iridescentným“ svetlom rozptýleným šošovkami s dvojfarebnými rozptylovými filtrami. Riešenie stropov využíva jemný retroreflexivný vplyv perleťového nástreku. Samozrejmosťou stavby je niekoľkovrstvové postupné oddelenie „scény“ interiéru od vonkajšieho vplyvu pomocou membrán záclon, závesov a screenov až po úplne zatemnenie. Stavba dosahuje parametre približujúce sa pasívnemu štandardu a má mnoho inteligentných technologických riešení. I preto ju architekt nazval Lazyhouse. Druhým dôvodom je odkazom na miestopisný názov lokality – „Lazy“.

Geometrická presklenená novostavba rodinného domu so záhradou

Pohľad na dom z vtáčej perspektívy. Zdroj: BoysPlayNice

„Lazy House“

Architektonický ateliér: petrjanda/brainwork

Autor: MgA. Ing. arch. Petr Janda, hlavný architekt

Lokalita: Zlín, Česká Republika

Realizácia: 2020

Zastavaná plocha: 225 m²

Hrubá podlahová plocha: 400 m²

Úžitková plocha: 345 m²

Sabína Zavarská
Zdroj: linka.news
Foto: BoysPlayNice

Kategória: Návšteva
Tagy: drevené obklady moderná architektúra moderné domy presklené fasády rodinné domy vily
Zdieľať článok

Diskusia