Prvý energeticky plusový dom v Čechách postavili na veľmi úzkom pozemku v Brne

28. 08. 2020
Zdieľať

Zaujímavým projektom z dielne Vize ateliéru je dom Chimney, ktorý stojí v Brne. Postavili ho do 5,5 metrovej medzery medzi dva ďalšie domy.

Vize Ateliér sa zameriava na navrhovanie úsporných domov, ktoré vedia fungovať čo najsamostatnejšie. Autorizovaný inžinier a certifikovaný projektant pasívnych domov Rostislav Kubíček tvrdí, že pasívny dom znamená nezávislosť.

energeticky plusový dom v Brne

Ulica pred výstavbou Zdroj: Vize Ateliér

energeticky plusový dom v Brne

Ulica po výstavbe Zdroj: Vize Ateliér

Napriek malej šírke v ňom nájdete dva praktické a príjemné byty. Jeden je určený pre dve, druhý pre štyri osoby. Autorom projektu sa podarilo dom riešiť v štandarde energeticky plusového domu.

Prečítajte si tiež
Bývanie pri hlavnom meste v pasívnom štandarde a za rozumnú cenu? Je to možné!

V jednom dome dva byty

Rodinný dom, ktorý vlastne slúži ako bývanie pre dve rodiny, má podzemné podlažie, dve nadzemné podlažia a ešte aj podkrovie. Vďaka vertikálnemu členeniu ponúka dostatok priestoru na pohodlné bývanie. Hlavný vstup a presklená fasáda sú orientované z južnej strany. Schodisko, ktoré sprístupňuje oba byty, je umiestnené na sever. Menší byt má plochu 53 m2 a väčší 94 m2. V suteréne je umiestnená vstavaná garáž pre jedno auto.

energeticky plusový dom v Brne

Energeticky plusový dom Chimney Zdroj: Vize Ateliér

Ako je riešená konštrukcia domu?

Nevykurovaný suterén tvoria masívne murované steny, na ktorých je položená železobetónová doska. Nad ňou vznikli samotné obytné priestory. Kvôli obmedzeným priestorovým možnostiam stavby sú nosné steny vykurovanej časti domu z drevených panelov CLT, doplnených o tepelnú izoláciu.

energeticky plusový dom v Brne

Stavba domu v procese Zdroj: Vize Ateliér

energeticky plusový dom v Brne

Stavba domu v procese Zdroj: Vize Ateliér

energeticky plusový dom v Brne

Stavba domu v procese Zdroj: Vize Ateliér

 „Použitím drevených panelov s hrúbkou 84 milimetrov sa nám podarilo ušetriť 7,3 metra štvorcového využiteľnej podlahovej plochy – v porovnaní s murivom z vápenno-pieskových tehál hrubých 175 mm. Stropné konštrukcie v nadzemných podlažiach a strešné konštrukcie sú tvorené I-nosníkmi. Medzi strešné nosníky je umiestnená fúkaná izolácia z celulózy,“ vysvetľuje konštrukčné podrobnosti Rostislav Kubíček.

Prečítajte si tiež
Pasívny dom v Rusovciach postavený vlastnými rukami

Opaľované drevo, solárne trojsklo

Na južnej a severnej strane spestruje  fasádu „Komína“ obklad z opaľovaného dreva. Okná a vonkajšie dvere majú modernú konštrukciu so zabudovanými rámami do tepelnej izolácie a zasklené sú špeciálnym solárnym trojsklom.

energeticky plusový dom v Brne

Poloha domu Zdroj: Vize Ateliér

Ekológia, energia, ekonómia

Prioritou pri projektovaní netypickej stavby boli tri „éčka“: ekológia, energia a ekonómia. Na rodinný dom boli v maximálnej miere použité ekologické materiály – na stavbu samotnú, i na úpravu vnútorných a vonkajších povrchov. Z energetického hľadiska sa tvorcom projektu podarilo dosiahnuť absolútnu nezávislosť a schopnosť samostatnej prevádzky (bez nutnosti čerpať energiu zo siete) počas väčšiny roka. Do systému je možné napojiť aj elektromobil, prípadne ďalšie elektrické dopravné prostriedky.

energeticky plusový dom v Brne

Interiér domu Zdroj: Vize Ateliér

Nezvyčajné financovanie stavby ako šikovná idea

Zaujímavá je tiež koncepcia financovania domu. Bol projektovaný pre mladú rodinu, ktorá využíva jeden byt. Druhý byt prenajíma. Takto znižuje náklady na mesačné splátky hypotéky o viac ako polovicu. Po niekoľkých rokoch, po splatení hypotéky, všetky náklady na prevádzkové energie v objekte pokryje už prvý mesačný nájom prenajímaného bytu. Takže mladá rodina bude vlastne bývať „zadarmo“ a dom si bude na seba zarábať.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

energeticky plusový dom v Brne

Kuchyňa Zdroj: Vize Ateliér

Sebestačný dom Chimney

architektonický ateliér: Vize Ateliér, s.r.o.

autori: Rostislav Kubíček

lokalita: Brno-Komín, ČR

realizácia: 2016

energetické hodnotenie: plusový

Sabína Zavarská

Zdroj a foto: Vize Ateliér, s.r.o.

Kategória: Návšteva
Tagy: drevostavby pasívne domy
Zdieľať článok

Diskusia