Rekonštrukcia bytu na Klincovej: Maximálny efekt s minimálnym zásahom

28. 09. 2016
Zdieľať

Byt spred dvadsiatych rokov stojaci v pôvodne panelovom bytovom dome bratislavského Ružinova primäl svojho majiteľa a budúceho užívateľa k rozsiahlejšej rekonštrukcii. Je jedným z príkladov, kedy je architekt – autor návrhu Juraj Mikulaj zároveň aj investorom a budúcim užívateľom bytu.

Dve priečky preč 

Úžitková plocha bytu 83 m2 dala predpoklad nového praktickejšieho riešenie interiéru, a to len s minimálnym zásahom do dispozície. Byt bol pôvodne riešený ako štvorizbový so samostatnou kuchyňou. Dispozíciu bytu a jeho praktickosť úplne zmenilo odstránenie dvoch nenosných priečok v zóne obývačka – kuchyňa – predsieň. Vznikol veľký otvorený priestor, ktorý vizuálne zjednocuje dubová plávajúca podlaha.


Rekonštrukcia bytu na Klincovej: Maximálny efekt s minimálnym zásahom

1839383
Tomáš Manina

Drsno-hladká hra kontrastov

Dominujúcim prvkom novovzniknutej obytnej spoločenskej zóny je pôsobivá kuchynská linka z nehrdzavejúcej ocele a obnažená pôvodná betónová stena. Drsnou krásou zaujímavo kontrastuje s hladnými plochami skla, nehrdzavejúcej ocele a lešteného kameňa. Priznaný betón zároveň dáva tejto časti bytu štipku z atmosféry hudobných klubov, ktorá je znásobená hudobnou aparatúrou a umiestnením architektovej gitary v popredí. Drsné sa teda kombinuje s hladkým, matné z lesklým, čierne s biely a sivým a vôbec to nepôsobí zle, práve naopak. 


Rekonštrukcia bytu na Klincovej: Maximálny efekt s minimálnym zásahom

1839387
Tomáš Manina


Rekonštrukcia bytu na Klincovej: Maximálny efekt s minimálnym zásahom

1839389
Tomáš Manina

Dôležité detaily

Interiér je dotiahnutý do takých detailov, akými je riešenie styku stien s podlahami a so stropom prostredníctvom zapustenej fúgy. Tento detail sa objavuje aj pri zárubniach a v zóne kuchyne. Výnimočnú atmosféru kuchyni dodávajú aj veľké sklené plochy s tyrkysovým odleskom.


Rekonštrukcia bytu na Klincovej: Maximálny efekt s minimálnym zásahom

1839393
Tomáš Manina


Rekonštrukcia bytu na Klincovej: Maximálny efekt s minimálnym zásahom

1839395
Tomáš Manina

Dosť priestoru pre spoločné chvíle, ale aj súkromia 

Napriek tomu, že zo samostatnej kuchyne a jednej obytnej miestnosti vznikol väčší spoločenský priestor, byt stále ponúka i dostatok súkromia. Po oboch stranách od vstupnej haly sa nachádzajú samostatné miestnosti, jednou z nich je manželská spálňa. Z druhej izby je zase balkón. Keď prejdete ďalej nachádzate sa v kuchynskej časti obytného priestoru, naľavo je samotná obývačka. Napravo sa nachádza hygienické zázemie a ďalej ešte jedna samostatná miestnosť. 

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste


Rekonštrukcia bytu na Klincovej: Maximálny efekt s minimálnym zásahom

1839397
Tomáš Manina


Rekonštrukcia bytu na Klincovej: Maximálny efekt s minimálnym zásahom

1839399
Tomáš Manina

Kto sú ARCHITEKTI mikulaj & mikulajová?

Architektonický ateliér ARCHITEKTI mikulaj & mikulajová v roku 2008 založili súrodenci Juraj Mikulaj a Andrea Ambrovičová Mikulajová. Ich tvorbu vystihuje nadšenie pre kreatívnu prácu vyvážené pragmatickým myslením a racionálnym prístupom ku každej novej úlohe. „Popri vysokej miere kreativity je pre nás rovnako dôležité zohľadňovať v procese navrhovania psychologicko-sociálne, enviromentálne a technické hľadiská architektúry. Každý návrh je pre nás výzvou zlepšiť prostredie pre život a vytvoriť priestor s jedinečnou atmosférou,“ vysvetľuje dvojica architektov.

Rekonštrukcia bytu Klincová v kocke

Autori projektu: Andrea Ambrovičová, Juraj Mikulaj
Lokalizácia: Bratislava
Úžitková plocha: 83 m2

Sabína Zavarská
Zdroj: ARCHITEKTI mikulaj & mikulajová
Foto: Tomáš Manina

Kategória: Návšteva
Tagy: Bratislava byt Klincova
Zdieľať článok

Diskusia