S trochou odvahy a fantázie sa dá vykúzliť veľkorysý domov a nemusí to byť vôbec drahé

27. 05. 2015
Zdieľať

Aj keď vám statika domu a prísny stavebný úrad rozprášia pôvodné plány na priestrannejšie bývanie, netreba hádzať flintu do žita.

Rozrastajúca sa rodina potrebovala viac miesta, a tak sa majitelia rozhodli nadstavať na svoj prízemný domček s rozlohou 74 m2 poschodie. Celkom prirodzené riešenie. Ibaže statický prieskum ukázal, že existujúca konštrukcia domu by takúto záťaž neuniesla. Architekti teda museli prísť s novým nápadom. Spásnou myšlienkou sa pôvodne zdala idea dvojposchodovej prístavby smerom do dvora, ibaže stavebný úrad odmietol schváliť čokoľvek, čo by významne prevyšovalo pôvodný dom.

Riešením bola nakoniec neveľká a nevysoká prístavba, v ktorej architekti získali priestor na ďalšie podlažie vďaka jej čiastočnému zapusteniu pod úroveň terénu. A hoci sa im podarilo rozšíriť dom len o niekoľko málo štvorcových metrov, majitelia sú dnes z výsledku nadšení – a to najmä vďaka originálnemu prístupu architektov.


Jednoducho riešená priechodná kuchyňa je srdcom celého domu. Rovnako ako v ostatných priestoroch, aj tu dominuje drevo vo všetkých možných farbách a podobách.

Jednoducho riešená priechodná kuchyňa je srdcom celého domu. Rovnako ako v ostatných priestoroch, aj tu dominuje drevo vo všetkých možných farbách a podobách.
MARC-ANDRE PLASSE

Čierny náter na drevených doskách umožnil elegantne recyklovať tento univerzálny materiál. V dome sú použité dosky na viacerých miestach, okrem iného aj na časti novej fasády.

Drevený ostrovček so zapusteným drezom slúži aj ako stôl na rýchle raňajky či posedenie s priateľmi.

Interiér s dušou z dreva. Nádherná voskovaná podlaha zo starých javorových dosiek, ktorá hrá nekonečným množstvom odtieňov dreva, vytvára krásny kontrast k jednoduchým bielym stenám.


Hra s priestorom. Pár centimetrov pod terénom a tri výškové úrovne so vstavaným čiastočným podlažím. Vďaka dôkladnému využitiu tých pár kubických metrov priestoru, ktoré mali na rozšírenie domu k dispozícii, dokázali architekti splniť predstavy majiteľov aj s nízkym rozpočtom.

Hra s priestorom. Pár centimetrov pod terénom a tri výškové úrovne so vstavaným čiastočným podlažím. Vďaka dôkladnému využitiu tých pár kubických metrov priestoru, ktoré mali na rozšírenie domu k dispozícii, dokázali architekti splniť predstavy majiteľov aj s nízkym rozpočtom.
MARC-ANDRE PLASSE

„Vnútorné okno“ spája spálňu na poschodí prístavby s otvorenou dennou miestnosťou plnou svetla. 

Za dverami sa skrýva šikovný šatník a schody vedúce k spálni na poschodí.

Neveľká obývačka, v ktorej sa najmä pozerá televízia, je zapustená pod úroveň terénu. Väčšinu času trávi spoločensky žijúca rodina v kuchyni a jedálni.


S trochou odvahy a fantázie sa dá vykúzliť veľkorysý domov a nemusí to byť vôbec drahé

1567863
MARC-ANDRE PLASSE


S trochou odvahy a fantázie sa dá vykúzliť veľkorysý domov a nemusí to byť vôbec drahé

1567865
MARC-ANDRE PLASSE

Obmedzenia ako motor kreativity

Popri priestorových obmedzeniach sa architekti museli popasovať aj s veľmi obmedzeným rozpočtom. Tieto okolnosti ich prinútili premýšľať o dome úplne inak. Cestu k pôsobivému výsledku našli v zachovaní pôvodných materiálov a predovšetkým v rozdelení vnútorného priestoru do niekoľkých výškových úrovní.

V pristavanej časti domu tak vznikli hneď tri samostatné miestnosti: z priestrannej jedálne sa dá po troch schodíkoch zísť do útulnej obývačky, nad ktorou je vstavané čiastočné podlažie s rodičovskou spálňou. Do tej sa dostanete cez šikovný šatník. K pocitu priestrannosti prispieva v dome jednak dostatok svetla, jednak otvorenosť dennej zóny, ktorá voľne plynie od vstupných dverí cez kuchyňu a jedáleň až na terasu prístupnú cez veľkorysé sklenené dvere.

Denné svetlo sem preniká nielen cez nové okná, ktorými architekti nešetrili, ale aj cez dvere – všetky navrhli zasklené. Práve dobre riešené prirodzené osvetlenie interiéru si majitelia veľmi pochvaľujú a potvrdzujú, že má na vnímanie priestoru zásadný vplyv.

Stačilo natrieť nabielo a z pôvodného stropu sa stal originálny interiérový prvok.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste


Jedáleň v pristavanej časti domu je po väčšiu časť dňa zaliata slnkom. Najväčšiu zásluhu na tom majú široké sklenené dvere, ktoré ju spájajú s terasou.

Jedáleň v pristavanej časti domu je po väčšiu časť dňa zaliata slnkom. Najväčšiu zásluhu na tom majú široké sklenené dvere, ktoré ju spájajú s terasou.
MARC-ANDRE PLASSE

Moderný ráz prestavby podčiarkujú abstraktné obrazy na stene jedálne, ktoré zámerne narúšajú harmonickú zemitú farebnosť celého interiéru.

Klišé, ale platí

V jednoduchosti je krása. Rezidencia St. Hubert v Montreale je dôkazom, že interiér s moderným vzhľadom sa dá vytvoriť i bez zložitých riešení či extrémne drahých materiálov. S cieľom udržať rozpočet na únosnej úrovni sa architekti rozhodli pracovať čo najviac s tým, čo v dome bolo.

Napríklad pôvodnú stropnú konštrukciu ponechali obnaženú, nový šmrnc jej dodal len jednoduchý náter – hlavný priestor tak získal jedinečný charakter. V interiéri sa potom spoľahli najmä na drevo a prírodnú zemitú farebnosť, ktoré majú veľký podiel na príjemnej atmosfére tejto vydarenej rekonštrukcie.

S trochou odvahy a fantázie sa dá vykúzliť veľkorysý domov aj na omnoho menšej ploche, než by ste čakali. A navyše, nemusí to byť vôbec drahé.


Prístavba dostala fasádu z čiernych dosiek a oceľového plechu s galvanickou povrchovou úpravou. Terasa materiálovo nadväzuje na podlahu susediacej jedálne.

Prístavba dostala fasádu z čiernych dosiek a oceľového plechu s galvanickou povrchovou úpravou. Terasa materiálovo nadväzuje na podlahu susediacej jedálne.
MARC-ANDRE PLASSE

Za pásovým oknom je nová rodičovská spálňa na vstavanom poschodí. 

Veľké sklenené dvere spájajú jedáleň v prístavbe s terasou. Spolu s novými oknami vniesli do denného priestoru potrebné svetlo a tým aj atmosféru vzdušnosti.

Malé okno presvetľuje obývačku čiastočne zapustenú pod úroveň terénu, ktorú domáci využívajú najmä na pozeranie televízie.


Pôvodný stav. Majitelia chceli rozšíriť svoj prízemný domček v radovej zástavbe o ďalšie poschodie, jeho konštrukcia to však neumožnila.

Pôvodný stav. Majitelia chceli rozšíriť svoj prízemný domček v radovej zástavbe o ďalšie poschodie, jeho konštrukcia to však neumožnila.
MARC-ANDRE PLASSE


Vzdušný a priestranný interiér sa architektom podarilo vykúzliť šikovným preorganizovaním a presvetlením starého domu. Výrazne pomohla i biela farba použitá na stenách, strope a tiež na nábytku.

Vzdušný a priestranný interiér sa architektom podarilo vykúzliť šikovným preorganizovaním a presvetlením starého domu. Výrazne pomohla i biela farba použitá na stenách, strope a tiež na nábytku.
MARC-ANDRE PLASSE

Svetlo do interiéru privádza aj strešné okno nad jedálňou.

Podlaha jedálne je z cementovláknitých dosiek, ktoré sa bežne používajú najmä na fasádach.


S trochou odvahy a fantázie sa dá vykúzliť veľkorysý domov a nemusí to byť vôbec drahé

1567847
Naturehumaine

Naturehumaine
„Skutočné priestory pre skutočných ľudí,“ tak znie krédo architektov z kanadského ateliéru Naturehumaine. Tvorí ho duo Marc-André Plasse a Stéphane Rasselet. Charakteristickým znakom ich návrhov je nápaditá hra s priestorom a využívanie prírodných materiálov, vďaka ktorým pôsobia ich realizácie harmonicky a útulne.
www.naturehumaine.com

TEXT: VERONIKA BENEŠOVÁ 
FOTO: MARC-ANDRE PLASSE
ZDROJ: časopis môj dom, 04/2015, JAGA GROUP, s.r.o.

Kategória: Návšteva
Tagy: dom montreal prístavba rekonštrukcia rodinné domy
Zdieľať článok

Diskusia