Sebestačný rekreačný dom s vodou z prameňa: Verili by ste, že to bola stajňa?

06. 05. 2020
Zdieľať

Kvalitne riešené rekonštrukcie historických budov sú čoraz vzácnejšie. Táto zaujímavá renovácia pochádza zo Švajčiarska.

Pôvodný historický objekt z kameňa sa nachádza v najmenšej obci Švajčiarska – Corippo. Úlohou štúdia Rafael Schmid Architekten bolo obnoviť, revitalizovať a premeniť pôvodnú stodolu určenú na ustajnenie zvierat na útulný a plne udržateľný rekreačný dom. Uverili by ste, že stavba bola postavená v roku 1850?

Renovácia stajne vo Švajčiarsku
Rafael Schmid

pôvodný stav

S priestorom opatrne

Keď hovoríme o premene hospodárskych budov na rekreačné alebo víkendové domy, zvyčajne hovoríme aj o veľkých priestoroch, s ktorými sa dá pekne vyhrať. Táto stodola je opakom. Neveľká, so stiesnenými priestormi, obzvlášť v podkroví. Od začiatku rekonštrukcie bolo jasné, že architekt musí uvažovať nad každým centimetrom štvorcovým.

Renovácia stajne vo Švajčiarsku
Rafael Schmid

Schodisko s dvojitou úlohou

Kvôli potrebe šetriť priestor vznikli šikovné praktické riešenia. Za veľmi úsporný detail možno považovať skrinky a úložné priestory umiestnené pod schodmi. Tým, že schodisko vytvorené z dvoch častí je posunuté úplne na kraj interiéru, zvyšok priestoru zostáva otvorený, zbytočne nečlenený.

Renovácia stajne vo Švajčiarsku
Rafael Schmid

Takmer všetko zo svetlého dreva

Celý interiér očaruje jednoduchou paletou materiálov a farieb. Všetky povrchové úpravy sú vytvorené z drevených panelov vo svetlej farbe. Príjemný a čistý interiér výrazne kontrastuje s drsným kamenným exteriérom budovy. Z rovnakého dreva je nielen podlaha, kuchynská linka a schodisko, ale aj jedálenský kút s lavicou a stolom.

Tip: Všetok nábytok do spálne na jednom mieste

V podkroví nájdete jednoduchú spálňu, opäť plnú dreva, s malým okienkom pod strechou. Drevenými panelmi je obložený aj strop. Kúpeľňu s bielymi obkladačkami a geometrickou sivo-modrou dlažbou presvetľujú sklené dvere súkromnej záhrady. Ani tu nechýba drevo.

Renovácia stajne vo Švajčiarsku
Rafael Schmid

Energeticky sebestačný, vodu čerpá z prameňa

Za zmienku stojí fakt, že dom je energeticky sebestačný. Elektrinu si vyrába vďaka solárnym panelom a vodu čerpá priamo zo sladkovodného prameňa, ktorý tečie pri ňom. Výsledná rekonštrukcia pôvodnej stajne podporuje moderný životný štýl na odľahlom mieste, a zároveň intenzívne spolupracuje s okolitou prírodou.

Renovácia stajne vo Švajčiarsku
Rafael Schmid

Renovácia stajne vo Švajčiarsku

Architektonický ateliér: Rafael Schmid Architekten, www.rafaelschmid.ch, @rafaelschmidarchitekten
Dizajnérsky tím: Rafael Schmid / Michael Schmid
Lokalita: Corippo, Švajčiarsko
Plocha: 68 m2
Realizácia: 2019

Sabína Zavarská
Foto: Rafael Schmid

Kategória: Návšteva
Tagy: kamenné domy rekonštrukcia domu
Zdieľať článok

Diskusia