Unikátny zelený dom po rekonštrukcii tancuje v čase a priestore

23. 06. 2021
Zdieľať

Pri starých a dlhodobo opustených domoch je neraz na zváženie, či ich ešte rekonštruovať alebo rovno zbúrať. Podobné úvahy sa týkali aj zeleného domu na okraji portugalského mesta Santo Tirso. Ten mal šťastie v nešťastí, lebo sa doň priam zamilovali dnes už majitelia stavby a rozhodli sa objekt rekonštruovať, napriek pokročilému štádiu degradácie.

Lokalita, v ktorej dom stojí, má už skôr vidiecky charakter ako mestský, i keď je v blízkosti rušnej cesty. Okrem toho, že je starý viac ako storočie, sa na jeho veľmi zlom stave podpísal aj fakt, že nebol viac ako 30 rokov obývaný. Stále však niesol nepopierateľný potenciál, majestátnosť a krásu.

Vchod do trojpodlažného domu

Unikátny zelený dom dokonale zapadá do prostredia. Zdroj: Ivo Tavares Studio

Výnimočné je aj jeho uloženie na pozemku. Veľkorysý pozemok s čerstvou tečúcou vodou je ideálnym miestom na relax. Viac ako storočný dom profituje aj z nasmerovania voči slnečným lúčom, interiér je vďaka šikovne umiestneným oknám rôznych veľkostí plný svetla. Hoci bola stavba už zanedbaná a v mnohom nefunkčná, základné pozitíva zostali a oplatilo sa ich zachrániť pre ďalšie generácie.

Prečítajte si tiež
Dom s dvoma fasádami: Žula a vlnitý plech ako odkaz na minulosť a budúcnosť

Túžba zachovať všetko, čo sa dá

Zelený dom, ktorý upútal majiteľov, po pár dňoch prehliadky fascinoval aj architektku Lilianu Maciel. Spolu so svojím tímom – Rui Vasco Saldanha a Margarida Padrão pripravili projekt, ktorý stavbe vdýchol druhý život. Rozhodujúcim pilierom rekonštrukcie bola túžba po rehabilitácii, uchovaní spomienok a identity pôvodnej stavby.

Trojpodlažný zelený dom

Majitelia sa do pôvodnej stavby zamilovali a rozhodli sa ju zrekonštruovať. Výsledok je pozoruhodný. Zdroj: Ivo Tavares Studio

K tomu pribudlo hľadanie moderného riešenia z hľadiska tepelného, ​​akustického a estetického pohodlia interiéru. Výsledkom je synchronizovaný „tanec“ v čase a priestore.

Kuchyňa jednoduchá biela s oknom

Kuchyňa. Zdroj: Ivo Tavares Studio

Prízemie patrí spomienkam na históriu objektu, na prvom podlaží sa nachádza kuchyňa a veľký obytný priestor. O poschodie vyššie sú spálne s kúpeľňami.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Točité schodisko kamenná pôvodná stena

Modernou dominantou stavby po rekonštrukcii sa stalo čierne kovové točité schodisko, ktoré spája všetky tri podlažia. Zdroj: Ivo Tavares Studio

Stará mozaika, pôvodné kamenné múry

Najväčšou ikonou stavby je zachovaná hydraulická mozaika, ktorá je spolu s pôvodnými kamennými múrmi vnorená do novej drevenej podlahy – ako silný odkaz na minulosť. Nachádza sa však aj na ďalších miestach v rámci celého zrekonštruovaného priestoru.

Prečítajte si tiež
Tri staré domy spojili do jedného! Kontrast podlaží má svoj význam

Odhalený kameň zosilňuje atmosféru vonku i vo vnútri. Modernou dominantou stavby po rekonštrukcii sa stalo čierne kovové točité schodisko, ktoré spája všetky tri podlažia. Pôvodné prvky sú zvýraznené a moderné potlačené nenápadnou bielou farbou, vrátane vstavaného nábytku na mieru.

Odhalený pôvodný kameň schodisko

Odhalený kameň zosilňuje atmosféru vonku i vo vnútri. Zdroj: Ivo Tavares Studio

Zelený dom po rekonštrukcii

Architektonický ateliér: LILIANA MACIEL ARQUITETURA
Architektka: LILIANA MACIEL v spolupráci s RUI VASCO SALDANHA a MARGARIDA PADRÃO
Lokalita: Santo Tirso, Porto, Portugalsko
Celková zastavaná plocha: 503,12 m2
Realizácia: 2021

Sabína Zavarská
Foto: Ivo Tavares Studio

Kategória: Návšteva
Tagy: historické budovy kamenná mozaika kamenné domy kamenné múry otvorený priestor
Zdieľať článok

Diskusia