Šikovná úprava malebnej chalupy na kopaniciach

08. 10. 2019 Diskusia Zdieľať

Manželia z Bratislavy prešli celé Záhorie, kým našli chalupu spĺňajúcu ich predstavy o dokonalom oddychu. Útočisko pred ruchom veľkomesta napokon objavili v krásnom prostredí myjavských kopaníc.


Úctu k histórii tu cítiť na každom kroku. Majitelia sa od začiatku snažili zachovať autentickosť starého vidieckeho domu, preto urobili len nevyhnutné zásahy. Pri rekonštrukcii zachovali pôvodný vzhľad strechy, použili tiež tradičné vápenné omietky, pričom na fasáde obrátenej do dvora ostal zachovaný rovnaký svetložltý odtieň, aký tu bol aj kedysi. Obnovený dom vďaka tomu prirodzene zapadol do okolitého prostredia.

Vidiecky dom
Martin Matula


Úctu k histórii tu cítiť na každom kroku. Majitelia sa od začiatku snažili zachovať autentickosť starého vidieckeho domu, preto urobili len nevyhnutné zásahy. Pri rekonštrukcii zachovali pôvodný vzhľad strechy, použili tiež tradičné vápenné omietky, pričom na fasáde obrátenej do dvora ostal zachovaný rovnaký svetložltý odtieň, aký tu bol aj kedysi. Obnovený dom vďaka tomu prirodzene zapadol do okolitého prostredia.

Len nevyhnutné zásahy

Malebná chalupa na kopaniciach je typickým zoskupením niekoľkých objektov usporiadaných do  tvaru L – prednú časť tvorí pôvodný dom, zadná časť vznikla prestavbou hospodárskych priestorov. Majitelia sa od začiatku snažili zachovať jej autentickosť, preto urobili len nevyhnutné zásahy. Najväčšou premenou pritom prešla strecha.

Keďže krov bol v dobrom technickom stave, mohli ho ponechať. „Vymenili sme iba škridlu. Dokonca sa nám podarilo zohnať rovnaký model, aký bol použitý aj na pôvodnej streche,“ teší sa domáci pán.

Rekonštrukcia strechy však priam nabádala k využitiu priestoru pod ňou – vďaka zobytnenému podkroviu sa starý dom nakoniec rozrástol na 90 m2 obytnej plochy, takže do chalupy sa dnes pohodlne zmestí až dvanásť ľudí.

Prečítajte si tiež:

Tradičná chalupa na kopaniciach plná farieb a radosti

Pol metra hrubé múry z nepálenej hliny nebolo potrebné zatepľovať. Stačilo ich omietnuť vápennou omietkou, akú tu použili aj kedysi. Na fasáde obrátenej do dvora pritom zachovali pôvodný svetložltý odtieň, takže obnovený dom prirodzene zapadol do okolitého prostredia.


Aktívny oddych. Domáci pán síce vyrastal v rodinnom dome, k práci v záhrade však veľmi neinklinuje. Okolie chalupy preto majitelia upravili tak, aby si mohli užívať pohodu. Pred niekoľkými rokmi pribudol aj bazén so slanou vodou, pri ktorom trávia horúce letné dni. V zime, najmä po bohatej nádielke snehu, zas manželia s obľubou bežkujú na okolitých tratiach.

Vidiecky dom s bazénom
Martin Matula


Aktívny oddych. Domáci pán síce vyrastal v rodinnom dome, k práci v záhrade však veľmi neinklinuje. Okolie chalupy preto majitelia upravili tak, aby si mohli užívať pohodu. Pred niekoľkými rokmi pribudol aj bazén so slanou vodou, pri ktorom trávia horúce letné dni. V zime, najmä po bohatej nádielke snehu, zas manželia s obľubou bežkujú na okolitých tratiach.

Keďže majiteľ má bohaté skúsenosti v oblasti stavebníctva, na rekonštrukciu si s pomocou šikovného majstra trúfol sám.

„Manžel mal na starosti stavbu a všetky technické veci, ja som navrhla interiér. Vyzeralo to asi tak, že ja som si niečo vymyslela a on musel nájsť spôsob, ako to zrealizovať,“ smeje sa majiteľka.


Najväčšou premenou prešla strecha. Krov bol v dobrom technickom stave, mohli ho teda zachovať, no škridly bolo potrebné vymeniť. Aby čo najmenej zasiahli do pôvodného vzhľadu domu, vybrali si majitelia z ponuky značky Tondach rovnaký model, aký bol na streche použitý aj predtým. Rekonštrukcia strechy však priam nabádala k využitiu priestoru pod ňou – vďaka zobytnenému podkroviu sa dom nakoniec rozrástol na 90 m2 obytnej plochy.

strecha domu
Martin Matula


Najväčšou premenou prešla strecha. Krov bol v dobrom technickom stave, mohli ho teda zachovať, no škridly bolo potrebné vymeniť. Aby čo najmenej zasiahli do pôvodného vzhľadu domu, vybrali si majitelia z ponuky značky Tondach rovnaký model, aký bol na streche použitý aj predtým. Rekonštrukcia strechy však priam nabádala k využitiu priestoru pod ňou – vďaka zobytnenému podkroviu sa dom nakoniec rozrástol na 90 m2 obytnej plochy.

Presvetlený interiér a čerstvý vzduch

Do domu sa vstupuje z dvora chráneného dvoma krídlami usadlosti dverami uprostred hlavného objektu. Z predsiene sa jednými dverami vchádza do pôvodnej prednej časti s dvoma izbami, druhé ponúkajú možnosť vyjsť do podkrovia alebo zísť do pivnice, tretie vedú do hlavného denného priestoru – kuchyne s obývačkou, kde rodina trávi najviac času.

Manželia obľubujú veľké, presvetlené a vzdušné priestory, centrálnu miestnosť s kuchyňou a obývačkou preto otvorili do krovu. Denné svetlo sem okrem tradičných drevených oblokov privádzajú aj dve strešné okná. Toto riešenie prinieslo popri dostatku svetla aj ďalšiu výhodu – možnosť využiť pri vetraní tzv. komínový efekt. Keď sa naraz otvoria strešné a fasádne okná, vlhkosť a výpary z varenia to rýchlo „vytiahne“ von ako hore komínom.


Svetlo aj čerstvý vzduch. Hlavný denný priestor presvetľujú okrem tradičných drevených oblokov aj dve strešné okná. Toto riešenie prinieslo popri dostatku denného svetla aj ďalšiu výhodu – možnosť využiť pri vetraní tzv. komínový efekt.

Zariadenie interiéru v obývacej časti domu
Martin Matula


Svetlo aj čerstvý vzduch. Hlavný denný priestor presvetľujú okrem tradičných drevených oblokov aj dve strešné okná. Toto riešenie prinieslo popri dostatku denného svetla aj ďalšiu výhodu – možnosť využiť pri vetraní tzv. komínový efekt.

Tip: Všetok nábytok a záhradné doplnky na jednom mieste

Pôvab drevených trámov. Manželia obľubujú veľké, presvetlené a vzdušné priestory, centrálnu miestnosť s kuchyňou a obývačkou, kde trávia najviac času, preto otvorili až do podstrešia. Atmosféru v interiéri vďaka tomu dotvárajú staré drevené trámy pôvodného krovu.

Spanie vo výškach. Miesto pod strechou – mimochodom, kedysi slúžilo na sušenie sena – sa zmenilo na spálňu, ktorá sa otvára do vzdušnej dennej miestnosti.

Počas neprítomnosti majiteľov pomáha udržiavať príjemný vzduch v chalupe solárna ventilácia. „Tento systém aktivujeme, keď odchádzame. Až sa po čase vrátime, vzduch v chalupe je čerstvý, akoby sme nechali pootvorené okno. Najviac nás teší, že celý systém funguje na slnečnú energiu. Neminieme teda ani jeden kilowatt elektrickej energie,“ nadchýnajú sa majitelia.


spáľňa so zelenou komodou

spáľňa so zelenou komodou
Martin Matula

 

„Cez víkendy sem chodievame sami alebo s vnučkou a na Vianoce sa tu zídeme celá rodina – do chalupy sa pohodlne zmestí až dvanásť ľudí.“

 

rekreačný dom

plocha pozemku: cca 2 ha

obytná plocha: 90 m²

lokalita: Vrbovce

TEXT: KATARÍNA DUDÁKOVÁ 
FOTO: MARTIN MATULA
ZDROJ: časopis Môj dom

Kategória: Návšteva
Tagy: chalupy rekonštrukcia chalupy vidiecke domy vidiecky štýl
Zdieľať článok

Diskusia