Staršiemu kamennému domu chýbalo spojenie s pozemkom, pozrite sa na tú zmenu!

01. 09. 2020
Zdieľať

Cieľom architektov bolo v rámci kompletnej modernizácie zvýrazniť prvky pôvodnej stavby a umocniť prepojenie vnútorných priestorov s vonkajším nádvorím. Súčasťou premeny boli aj terénne úpravy a nový obklad na časti fasády. Pôvodné kamene, ktoré zvýšili po vybúraní nových otvorov, sa opätovne použili na iných miestach.

Najdôležitejšie pre klientov, i pre samotných architektov, bolo otvorenie obytného priestoru smerom do exteriéru. Pôvodnej stavbe zo 40. rokov totiž chýbalo využiteľné prepojenie medzi izbami a záhradou. Vďaka veľkorysému otvoreniu obytného priestoru sa podarilo predĺžiť kuchyňu pod nový baldachýn, ktorý je „nalepený“ na zadnú fasádu domu, otočenú na juh.

Kanadský kamenný dom po rekonštrukcii

Vďaka veľkorysému otvoreniu obytného priestoru sa podarilo predĺžiť kuchyňu pod nový baldachýn. Zdroj: Phil Bernard

Tento prístrešok má dvojitú funkciu: v lete poskytuje tienenie, aby nedošlo k prehriatiu vnútorných priestorov, a zároveň slúži ako krytý priestor na relax, posedenie s priateľmi, prípravu jedál a stolovanie.

Prečítajte si tiež
Malá hospodárska stavba vo vinici sa po rekonštrukcii premenila na moderný kamenný dom
Kanadský kamenný dom po rekonštrukcii

Vytvorili priestor na relax, posedenie s priateľmi, prípravu jedál a stolovanie. Zdroj: Phil Bernard

Každý nový zásah zdôraznil staré detaily

Architekt spolu s majiteľom rekonštruovanej stavby venovali osobitnú pozornosť tomu, aby premena rezidencie rešpektovala jej pôvodný charakter. Každý zásah zdôraznil určité detaily z pôvodného domu z roku 1947. Nové klenuté otvory majú rovnakú konfiguráciu ako pôvodné. Zábradlie centrálneho schodiska architekt upravil minimalistickým spôsobom, aby zdôraznil krivky okolo schodiska a zaoblené otvory v strope.

Kanadský kamenný dom po rekonštrukcii

Nové klenuté otvory majú rovnakú konfiguráciu ako pôvodné. Zdroj: Phil Bernard

Pôvodná drevená podlaha a dialóg s novou

V niektorých miestnostiach sa podarilo tiež zachovať pôvodnú drevenú podlahu. Obsahovala prepracované detaily. V kombinácii s precíznym usporiadaním farieb novej podlahy vzniká veľmi zaujímavý harmonizujúci dialóg medzi novým a pôvodným povrchom. Cez nové otvory v starých múroch sa podarilo do centrálneho priestoru domu dotiahnuť prirodzené svetlo, ktoré tam kedysi chýbalo. Vďaka plynulosti priestoru ním dnes svetlo zvonku doslova preteká. Veľké okno je aj nad schodiskom, ktoré vďaka ladným tvarom a krivkám pôsobí ako sochársky monument.

Kanadský kamenný dom po rekonštrukcii

Schodisko vďaka ladným tvarom a krivkám pôsobí ako sochársky monument. Zdroj: Phil Bernard

Predĺženie kuchyne, vonkajšia obývačka, bazén

Záhrada a pozemok celkovo prešli terénnymi úpravami. Cieľom bolo dosiahnuť členitosť exteriéru, a tým pádom rozličnú využiteľnosť jednotlivých častí. Každá z týchto častí má inú atmosféru. Vonkajšia obývacia izba s ohniskom uprostred, ktorá nadväzuje na exteriérové predĺženie kuchyne je zapustená do terénu a tienená výsuvnou markízou. Pár krokov od nej je veľký bazén s kamenným chodníkom.

Kanadský kamenný dom po rekonštrukcii

Zdroj: Phil Bernard

Aj fasáda kombinuje pôvodné a nové: kameň a drevo

Na časti zadnej fasády si všimnete vedľa pôvodného kameňa nový obklad fasády z jemných zvisle uložených latiek tmavého dreva. Rovnaké prvky slúžia aj na ochranu súkromia pred zrakmi susedov, pričom redšie osadenie dáva priestor vegetácii a zároveň filtruje svetlo. Celý pozemok ohraničuje mnoho vyrastených stromov, ktoré chránia súkromie domácich.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Prečítajte si tiež
V Štiavnických vrchoch si s láskou a nadšením prerábajú starý kamenný domček
Kanadský kamenný dom po rekonštrukcii

Zdroj: Phil Bernard

Maison Ave Courcelette

Architektonický ateliér: Salem Architecture

Autori: Jad Salem, Krystell Bacon

Lokalita: Montreal, Kanada

Realizácia: 2020

Sabína Zavarská
Zdroj: v2com
Foto: Phil Bernard

Kategória: Návšteva
Tagy: rekonštrukcia domu rodinné domy
Zdieľať článok

Diskusia