Štýlový a praktický domov v radovej zástavbe pre štvorčlennú rodinu

Štýlový a praktický domov v radovej zástavbe pre štvorčlennú rodinu

08. 05. 2015
Zdieľať

Starý domček v radovej zástavbe, ktorý v priebehu rokov stratil veľa zo svojej pôvodnej podoby, prešiel kompletnou rekonštrukciou a stal sa z neho štýlový a praktický domov pre štvorčlennú rodinu.

Fasáda mala počas rokov rôzne podoby, čo znemožňovalo akýkoľvek pokus o renováciu. Preto sa autori návrhu rozhodli pre vytvorenie úplne nového „kabáta“ pre domček, ktorý vďaka svojmu nadčasovému vzhľadu zapadne medzi susedné budovy.


Veselý domov pre malých i veľkých

Veselý domov pre malých i veľkých
v2com-newswire.com

Predná časť otočená do hlavnej ulice získala úplne novú tvár z tmavočervených tehál. Zmeny sa dočkali aj okná – remodeláciou fasády s využitím veľkých vertikálne orientovaných okien docielili architekti moderný vzhľad. Kresba na fasáde je vytvorená v duchu tradičných vzorov, aké môžeme vidieť na domoch v okolí.

Všetky fotografie nájdete v galérii:


Veselý domov pre malých i veľkých

Veselý domov pre malých i veľkých
v2com-newswire.com


Veselý domov pre malých i veľkých

Veselý domov pre malých i veľkých
v2com-newswire.com


Veselý domov pre malých i veľkých

Veselý domov pre malých i veľkých
v2com-newswire.com


Veselý domov pre malých i veľkých

Veselý domov pre malých i veľkých
v2com-newswire.com

V zadnej časti sa ubralo z pôvodného objemu prvého poschodia v prospech priestrannej vonkajšej terasy. Toto „vykusnutie“ otvorilo cestu svetlu do záhrady. Garáž dostala podobu kompaktného bloku zo svetlého dreva priamo pod patiom – predstavuje prirodzené pokračovanie pôdorysu domu.


Pôvodná podoba zadnej časti domu.

Veselý domov pre malých i veľkých
v2com-newswire.com


Pôvodná podoba zadnej časti domu.

Fasáda z galvanizovanej ocele bola navrhnutá pre celé prvé poschodí. Účelom bolo jednak optické oddelenie dvoch podlaží, jednak snaha maximálne presvetliť dvorček, patio medzi dvoma hmotami domu. Drevená podlaha kuchyne vybieha do priestoru vnútorného patia a vytvára príjemnú terasu – priestor na letnú jedáleň.


Veselý domov pre malých i veľkých

Veselý domov pre malých i veľkých
v2com-newswire.com

V interiéri vznikol v blízkosti vchodu kompaktný blok so servisným zázemím – obsahuje šatne, kúpeľňu a úložné priestory. Vytvára tak sympatickú súkromnú bariéru medzi vchodom a obytnou časťou. V kuchyni si už môžete naplno vychutnať ničím nerušený výhľad na spoločné priestory. Všetky horné skrinky architekti sústredili do bloku pri stene, čo umožnilo zorganizovať pracovný priestor okolo dvoch kuchynských ostrovčekov orientovaných do obývacej časti. Vďaka povrchu z tenučkého antikoru prispievajú tieto ostrovy k celkovej svetlosti kuchyne.


Veselý domov pre malých i veľkých

Veselý domov pre malých i veľkých
v2com-newswire.com

Príjemnú otvorenú kompozíciu kuchyne rozdeľujú dva pracovné ostrovčeky – namiesto u nás známejších kuchynských skriniek nad linkou tu nájdete jednoliaty blok úložných priestorov prilepených na stenu. Na strope sú v jednej vodiacej lište umiestnené svietidlá aj posuvné dvere.

Všetky fotografie nájdete v galérii:


Veselý domov pre malých i veľkých

Veselý domov pre malých i veľkých
v2com-newswire.com


Veselý domov pre malých i veľkých

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Veselý domov pre malých i veľkých
v2com-newswire.com


Veselý domov pre malých i veľkých

Veselý domov pre malých i veľkých
v2com-newswire.com


Veselý domov pre malých i veľkých

Veselý domov pre malých i veľkých
v2com-newswire.com

Obývacia izba ťaží najmä z dvojitej výšky stropu, ktorá do priestoru vnáša maximum svetla a opticky ho spája s prvým poschodím. Izbu rámuje z dvoch strán drevený raster, ktorý sa hrá s vnímaním priestoru.


Veselý domov pre malých i veľkých

Veselý domov pre malých i veľkých
v2com-newswire.com

Na jednej strane slúži raster ako knižnica a dvíha sa do výšky poschodia. Tenké poličky z nabielo namaľovanej ocele sú takmer neviditeľné, celok potom zaujímavo kontrastuje s oranžovou stenou v pozadí. Okrem toho, že „knižná stena“ posilňuje dojem z vertikálneho rozmeru priestoru, funguje zároveň ako ochranný prvok schodiska.


Veselý domov pre malých i veľkých

Veselý domov pre malých i veľkých
v2com-newswire.com

Na druhej strane obývačky sa drevený raster opakuje v podobe zábradlia na galérii. Cez medzery medzi jednotlivými hranolmi možno zahliadnuť pracovňu, ktorá sa nachádza na galérii.


Veselý domov pre malých i veľkých

Veselý domov pre malých i veľkých
v2com-newswire.com

Na poschodí sa najprv otvára pohľad do priestrannej haly, v ktorej sa nachádza spomínaný pracovný kút. Z haly majú domáci prístup k spálňam a kúpeľni.

Všetky fotografie nájdete v galérii:


Veselý domov pre malých i veľkých

Veselý domov pre malých i veľkých
v2com-newswire.com


Veselý domov pre malých i veľkých

Veselý domov pre malých i veľkých
v2com-newswire.com


Veselý domov pre malých i veľkých

Veselý domov pre malých i veľkých
v2com-newswire.com


Veselý domov pre malých i veľkých

Veselý domov pre malých i veľkých
v2com-newswire.com

Hlavná kúpeľňa sa môže pochváliť záplavou prirodzeného svetla zo svetlíka nad voľne stojacou vaňou, ktoré sa odráža aj od bieleho keramického obkladu. K dokonalému využitiu svetla prispieva aj veľké zrkadlo nad umývadlovým pultom.


Veselý domov pre malých i veľkých

Veselý domov pre malých i veľkých
v2com-newswire.com

Podlahu tvorí mozaika z čiernych dlaždíc v tvare šesťuholníka, ktorá spolu s horizontálnymi povrchmi zo svetlého masívu nádherne kontrastuje so všadeprítomnými bielymi plochami.


Veselý domov pre malých i veľkých

Veselý domov pre malých i veľkých
v2com-newswire.com

V domčeku sa žije dobre malým aj veľkým. Veď predovšetkým na nich sa pri navrhovaní interiéru myslelo.

Text: Dominika Záveská
Foto: Maxime Brouillet
Zdroj: v2com-newswire.com

Kategória: Návšteva
Tagy: montreal radova rekonštrukcia zastavba
Zdieľať článok

Diskusia