Trojpodlažný dom na kopci: Veľká úžitková plocha, minimálny zásah do zelene

10. 08. 2018
Zdieľať

Členitý dom zasadený do terénu horského prostredia v Brazílii priam vyzýva na návštevu. Vďaka výrazným preskleniam poskytuje krásne výhľady na okolité vrchy a relax, ktorý nezažijete nikde inde, len v priamom kontakte s prírodou.

Funkčná členitosť

Členenie domu na rôzne celky umožnilo veľmi funkčne a prakticky oddeliť jednotlivé časti interiéru, ale – a to je ešte dôležitejšie – prispôsobilo obytný priestor svahu, na ktorom stojí. Kamenná fasáda v kombinácii s drevom pôsobí prirodzene a neruší prírodné prostredie.


CM Residence

CM Residence
Nelson Kon

V nižšej časti domu je umiestnená garáž, samotný obytný priestor je trojpodlažný, vsunutý do svahu. Menší problém bol v tom, že majitelia domu požadovali relatívne veľkú obytnú plochu, čo by znamenalo veľký zásah do prírody. Architekti to však vyriešili jednoducho:  vďaka koncepcii stavať nad seba, nebolo potrebné využiť veľkú časť pozemku.


CM Residence

CM Residence
Nelson Kon

Kuchyňa vnútri aj vonku

Okrem plne funkčného interiéru, kde nájdete všetko potrebné pre život a ešte mnohé navyše, rezidencia poskytuje plnohodnotnú vonkajšiu kuchyňu s vonkajšou linkou a barovým i klasickým sedením.


CM Residence

CM Residence
Nelson Kon

Vonkajšia kuchyňa nadväzuje na vnútornú, nachádza sa na krytej drevenej terase, hneď vedľa sú ležadlá na slnenie a relax. V kuchyni vo vnútri sú tiež kachle na drevo. Obe vyššie podlažia majú po obvode terasy, na ktoré je možné vyjsť z každej miestnosti v dome. Strecha časti druhého nadzemného podlažia je riešená ako zelená.

 

Lamely chránia pred prudkým slnkom

Keďže rezidencia sa nachádza na vrchole svahu, slnko by mohlo nepríjemne prenikať cez presklenia do interiéru. Vďaka lamelám, ktoré tvoria ochranný „obal“ horných podlaží sa toho obyvatelia obávať nemusia.


CM Residence

CM Residence
Nelson Kon

Kontrast betónového prízemia a odľahčených podlaží

Spodná časť stavby je postavená z tradičnej betónovej konštrukcie a kamenného muriva. Tieto priestory majú len minimum otvorov, i tie sú malé. Poschodia sú, naopak, riešené ľahkou drevenou konštrukciou, ktorú uzatvárajú sklené tabule otočené do prírody.


CM Residence

CM Residence
Nelson Kon

Vnútorné priestory domu sú navzájom prepojené vďaka skleným dverám a otvorom s dvojitou výškou stropu. Na povrchové úpravy celej stavby boli použité tri prírodné materiály: drevo, kameň a betón. Výsledkom je príjemná, útulná kompozícia vhodná do chladnejšej klímy mesta Santo Antônio do Pinhal.


CM Residence

CM Residence
Nelson Kon

 

CM Residence v skratke

architektonické štúdio: Reinach Mendonça Arquitetos Associados

autori: Henrique Reinach a Maurício Mendonça

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

spolupráca: Tony Chen

interiérový dizajn: Reinach Mendonça Arquitetos Associados Santo Antônio do Pinhal, Brazília

lokalita: Santo Antônio do Pinhal, Brazília

projekt: 2014

realizácia: 2016

zastavaná plocha: 408,35 m2

Sabína Zavarská

Foto: Nelson Kon

Kategória: Návšteva
Tagy: rezidencie rodinné domy
Zdieľať článok

Diskusia