Veľkorysá rekonštrukcia radového domčeka s nízkym rozpočtom? Všetko sa dá!

01. 07. 2020
Zdieľať

Na začiatku bol malý radový domček, aké nájdete takmer v každom meste na Slovensku či v Čechách. Nalepený na susedov z každej strany, učupený pod sedlovou strechou, s neveľkou záhradkou za domom.

Dnes tieto domy vyžadujú rekonštrukciu. Ešte chaotickejšie ako zo strany ulice vyzerajú zo strany záhrady. Každý majiteľ si totiž časom riešil prístavbu a každá je iná. Autormi rekonštrukcie jedného z takýchto domčekov v českých Chotuticiach sú architekti Pavel Podlipný zo štúdia 2xpa a Kateřina Pohlová.

radový dom

Zdroj: Michal Ureš

Dom v Chotuticiach mal na rozdiel od svojich susedov pôvodné okná na výšku, kazetové vchodové i vnútorné dvere, drevené podlahy, dokonca aj pôvodné obklady a dlažby. Od čias, kedy bol postavený sa v ňom veľa nezmenilo.

Práve táto pôvodná atmosféra architektov nabádala, aby čo najviac z pôvodného ponechali. Lenže, keď sa dôslednejšie pozreli na stav, v akom sa dom a jeho súčasti nachádzajú, nedalo sa to úplne v tomto duchu realizovať. Dom bolo jednoznačne potrebné prispôsobiť potrebám moderných majiteľov a súčasného života.

kuchyňa s jedálenským stolom

Zdroj: Michal Ureš

Veľkorysý priestor z troch celkov

Ani po rekonštrukcii stavba neprišla o poetiku minulosti. Architekti šikovne vtiahli pôvodnú atmosféru aj do moderne upraveného interiéru. Na prízemí sa nachádzajú hlavné denné miestnosti: kuchyňa s jedálňou je otočená smerom do ulice, obývačka do záhrady.

Dominantným prvkom v obytnej miestnosti je veľké okno s výhľadom. Kuchyňa a obývačka sú spojené schodiskovou halou. Ak otvoríte dvere vznikne jeden veľkorysý priestor. Zjednocuje ho drevená podlaha.

obývacia izba s modrou pohovkou

Zdroj: Michal Ureš

Ako „vybabrali“ s nízkym rozpočtom?

„Toto riešenie je veľkorysé, ale pritom efektívne a ekonomické. Muselo byť, pretože sme boli výrazne obmedzení nízkym rozpočtom. Preto sme zvolili cestu „kvalitného základu“, ktorý sme doplnili o to, čo bolo finančne dostupné,“ vysvetľujú autori premeny.

Schodisko vedie do novovybudovaného podkrovia. Tu našli miesto spálne a kúpeľňa. Svetlo doň privádzajú nové strešné okná.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

úložný priestor pod červenými schodmi

Zdroj: Michal Ureš

Biela, smrekové drevo a prekvapivé spestrenia

V interiéri dominuje biela farba stien a smrekové drevo. Niektoré dlažby zostali pôvodné a pripomínajú niekdajšiu atmosféru domu. Okná a dvere sú presné kópie pôvodných.

Prečítajte si tiež
Ako zrekonštruovať radový dom pri jeho obmedzených možnostiach

Napriek tomu, že interiér je ladený decentne, architekti spoločne s investorom použili niekoľko ozvláštňujúcich moderných prvkov. Vyniká nové betónové schodisko, ktoré je povrchovo upravené červenou stierkou. Za povšimnutie stojí výrazná modrá pohovka a svietidlo nad ňou.

Sú to detaily, ktoré osviežujú a rozveseľujú celý interiér. Všimnite si šikovné využitie priestoru pod schodmi – nachádza sa v ňom toaleta a skriňa s práčkou a úložným priestorom.

Vonkajšia fasáda má svetlú omietku, strechu chráni tradičná bobrovka.

kúpeľňa so sprchovým kútom

Zdroj: Michal Ureš

Rekonštrukcia radového domčeka

Architekti: Kateřina Pohlová, Pavel Podlipný (2xpa)
Lokalita: Chotutice, Stredočeský kraj, ČR
Projekt: 2017 až 2018
Realizácia: 2018 až 2019
Zastavaná plocha: 95,5 m2

Sabína Zavarská
Foto: Michal Ureš

Kategória: Návšteva
Tagy: radové domy rekonštrukcia domu
Zdieľať článok

Diskusia