Zdroj: Filip Šlapal

Radový dom sa nafúknuť nedá. Priestor pre dcéru našli v zobytnení podkrovia, problém so svetlom vyriešil svetlovod

26. 05. 2022
Zdieľať

Viete, ktorá z vlastností interiéru sa pri rekonštrukciách najčastejšie rieši? Nedostatok prirodzeného svetla v pôvodných priestoroch. Je to neuveriteľné, ale svetlo má silu absolútne zmeniť atmosféru a vnímanie bývania a tiež to, ako sa v interiéri cítime. O tom, že „interiér robí svetlo“ vie veľa aj architektka Tereza Čudová Ajmová, nakoniec, tieto slová sú jej pracovným mottom. Pozrime sa, ako sa jej podarilo presvetliť interiér radového domu vrátane tmavého podkrovia.

Radový rodinný dom v lokalite Újezd nad Lesy si kúpili majitelia približne pre 15. rokmi. Potreby rodiny sa menia, deti rastú a ich izby už praskali vo švíkoch. Samozrejme, dom vtlačený medzi dva ďalšie s úzkym pôdorysom (5,2 x 12,7 m) sa nafúknuť nedá, a tak bolo treba hľadať riešenie.

Prečítajte si tiež
Rozšírenie vnieslo do radového domu svetlo i vzduch. Najväčšou zmenou prešla strecha

To spočívalo v zobytnení nevyužitého podkrovia. Bola to klasická povala s drevenými väzníkmi. Dalo sa na ňu vyliezť z chodby po vyťahovacom rebríku, ale nebola obývateľná. Podľa autorky rekonštrukcie však aj ostatná časť domu potrebovala presvetliť.

Rekonštrukcia radového domu presvetlením interiéru v neutrálnych farbách

V tomto klasickom radovom dome, svetlo absolútne zmenilo atmosféru. Zdroj: Filip Šlapal

Hlavný problém vyriešil svetlovod

K presvetleniu interiéru výrazne prispel svetlovod, prechádza zo strechy novo vybudovanou izbou dcéry a osvetľuje aj kúpeľňu rodičov, ktorá bývala veľmi tmavým miestom. Dennú zónu s kuchyňou jedálenským kútom a obývačkou presvetlilo veľkorozmerné presklenie – posuvno-zdvižné dvere, ktoré smerujú na terasu a k záhradke.

Rekonštrukcia radového domu presvetlením interiéru v neutrálnych farbách

Denná zóna so všetkými potrebnými funkciami je predelená len pocitovo – sklenenou stenou. Zdroj: Filip Šlapal

Na tomto mieste boli pôvodne klasické balkónové dvere a okno s parapetom. Takže zmena v prístupe prirodzeného svetla je priam citeľná. „Na terase sme postavili drevenú pergolu, pretože sa majitelia chceli odcloniť od susedov a mať aj možnosť zatienenia pred slnkom. Preto sú na pergole textilné baldachýny, ktoré sa dajú roztiahnuť podľa potreby,“ vysvetľuje autorka premeny.

Prečítajte si tiež
Blízko prírody a zároveň blízko Bratislavy? Svoje vysnívané bývanie našli v radovej zástavbe v Pezinku

Zrkadlová i sklená stena

Z hlavného vchodu sa dostanete do zádveria. Neveľký priestor architektka opticky zväčšila zrkadlovou stenou. Pozitívne je tiež, že priamo zo zádveria vidíte až na terasu za obývačkou. Denná zóna so všetkými potrebnými funkciami je predelená len pocitovo – sklenenou stenou. Z obývacej izby vedú schody na poschodie, kde je rodičovská spálňa s výhľadom do záhrady, kúpeľňa a z pôvodných dvoch tu zostala jedna detská izba. Z druhej je dnes pracovňa s rozkladacou sedačkou na prespávanie návštev.

Rekonštrukcia radového domu presvetlením interiéru v neutrálnych farbách

Z obývacej izby vedú schody na poschodie. Zdroj: Filip Šlapal

Mlynárske schody ušetrili priestor

Z chodby na poschodí sa dostanete do nového podkrovia, kde je izba pre dcéru. Už nie však rebríkom, ale po zavesenom, laserom vyrezávanom oceľovom schodisku. „Keďže schodisko je veľmi strmé, riešili sme ho ako tzv. mlynárske schody. Musíte dať pozor a vykročiť správnou nohou, nemožno ich na schodisku vystriedať, pretože sa šikmé stupne prekrývajú.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Rekonštrukcia radového domu presvetlením interiéru v neutrálnych farbách

Jedáleň. Zdroj: Filip Šlapal

Tým sme ušetrili priestor, ktorý by pri osadení bežného schodiska nezostal. Oceľ má pomerne hrubý povrch, je natretá čiernou farbou, nekĺže a ani nechladí, prijíma totiž teplotu okolitého prostredia,“ vysvetľuje rozhodnutie pre nezvyčajné schodisko Tereza Čudová Ajmová.

Zobytnené podkrovie patrí dcére

Nová izba dcéry sa rozprestiera cez celý pôdorys domu. Na kratších stranách, kde už je strecha veľmi skosená k podlahe, vznikli skryté úložné priestory, do ktorých sa vchádza nízkymi dverami. Kvôli odstráneniu časti drevených väzníkov, ktoré v priestore prekážali a bránili v jeho využití, bolo nevyhnutné zosilniť konštrukciu strechy, zároveň bola zateplená. Na plochu takmer 20 metrov štvorcových sa zmestila široká posteľ, pracovný stôl aj vlastná kúpeľňa, z čoho je dcéra nadšená.

Prečítajte si tiež
Oáza pokoja v radovej zástavbe

Priznané tehly, osviežujúce detaily

Celý interiér po premene má viaceré inšpiratívne prvky a osviežujúce detaily. Spomeňme aspoň niektoré z nich. Architektka založila koncept interiéru na tom, že jedna stena susediaca s vedľajším domom je vždy nejako zaujímavo poňatá – buď sú na nej priznané tehly namaľované nabielo alebo tapeta. Tá je v synovej detskej izbe, zvíťazil motív s kozmonautom.

Rekonštrukcia radového domu presvetlením interiéru v neutrálnych farbách

Celý interiér po premene má viaceré inšpiratívne prvky a osviežujúce detaily. Zdroj: Filip Šlapal

Svetlý interiér, farebné akcenty a skvelí domáci

Výsledkom rekonštrukcie je svetlý interiér v neutrálnych farbách – biela, sivá, sivo-béžová, čierna, ozvláštnený farebnými akcentmi (napríklad ružová sedačka, modré jedálenské stoličky). Taktiež nás zaujalo, že v celom priestore nenájdete tradičné radiátory. Nahradili ich vykurovacie špirály, aké sa používali v priemyselných halách. Architektka si veľmi pochvaľuje spoluprácu s majiteľmi. Nielenže pomáhali, ale sami vyrobili stôl s lavicou na terasu, majiteľka sama prečalúnila posteľ a veľa ďalších vecí si doladili sami.

Rekonštrukcia radového domu presvetlením interiéru v neutrálnych farbách

Keďže schodisko je veľmi strmé, riešili ho ako tzv. mlynárske schody. Zdroj: Filip Šlapal

Rekonštrukcia radového domu Újezd nad Lesy

autorka: Ing arch. Tereza Čudová Ajmová

lokalita: Újezd ​​nad Lesy, ČR

realizácia: 2022

Sabína Zavarská

Foto: Filip Šlapal

Kategória: Návšteva
Tagy: farby v interiéri obytné podkrovie presvetlenie radové domy rekonštrukcie domov schodiská svetlovody tehly zrkadlá
Zdieľať článok

Diskusia