Z pôvodného lyžiarskeho dvojdomu pôsobivý rodinný dom s fasádou zo smrekovca

13. 12. 2016
Zdieľať

Veľmi pôsobivou a príjemnou ukážkou, ako vytvoriť z pôvodného horského lyžiarskeho dvojdomu - rodinný dom na trvalé bývanie, je dom s fasádou zo smrekovca v lokalite Špindlerův Mlýn. Štúdio architekta Jana Drahozala svojím projektom pôvodný objekt nekopíruje, skôr naň voľne nadväzuje. Podstata však zostala - i nová stavba má dve bytové jednotky.

Jednoduchý pôdorys a sedlová strecha

Samotná stavba akceptuje architektonické, funkčné a dispozičné požiadavky nielen majiteľov a investorov stavby, ale, samozrejme, aj horského okolia do ktorého je vsadená. Ide v podstate o nekomplikovaný dom s obdĺžnikovým pôdorysom, ktorý je pokrytý taktiež jednoduchou a v tejto oblasti často používanou sedlovou strechou. Presahy krovia cez fasády chránia najbližšie okolie domu a vstup doň pred poveternostnými vplyvmi.


Horský dvojdom pre lyžiarov premenili na trvalé bývanie

Horský dvojdom pre lyžiarov premenili na trvalé bývanie
1. architektonický ateliér s. r. o.

Funkčné i estetické

Ako strešná krytina je použitý sivočierny falcovaný plech, ktorý efektne kontrastuje s fasádou zo sibírskeho smrekovca s vodorovným členením. Len pre zaujímavosť – na pôvodnom objekte bola fasáda tvorená eternitovými šablónami. Veľkou výhodou horského dvojdomu oproti pôvodnému objektu sú kryté parkovacie miesta v garáži v suteréne.


Horský dvojdom pre lyžiarov premenili na trvalé bývanie

Horský dvojdom pre lyžiarov premenili na trvalé bývanie
1. architektonický ateliér s. r. o.

Faktory, ktoré ovplyvnili návrh

Architekt priznáva, že architektonické riešenie objektu je do istej miery determinované klimatickými podmienkami miesta, taktiež mali na návrh vplyv malý pozemok a tvar terénu. „Výtvarné riešenie je založené na jednoduchom funkčnom objeme budovy, ktorá má sokel z monolitického pohľadového betónu a z kamenných gabiónov, fasádu zo sibírskeho smrekovca ošetreného bezfarebným olejovým fasádnym náterom. Strecha, okná a všetky doplnky v exteriéri, taktiež aj oplechovanie majú sivočierny matný odtieň,“ opisuje návrh Jan Drahozal. 


Horský dvojdom pre lyžiarov premenili na trvalé bývanie

Horský dvojdom pre lyžiarov premenili na trvalé bývanie
1. architektonický ateliér s. r. o.

Betónová hra

Na pohľadový betón sokla, teda suterénu budovy nadväzuje pohľadový betón v podobe oporných stien pri vjazde do garáže a tiež leštené betónové plochy zjazdu a chodníčkov okolo domu. Výsledok pôsobí harmonicky a kompatibilne.


Horský dvojdom pre lyžiarov premenili na trvalé bývanie

Horský dvojdom pre lyžiarov premenili na trvalé bývanie
1. architektonický ateliér s. r. o.

Horský dvojdom Špindlerův Mlýn v kocke

Architekti: Jan Drahozal, 1. architektonický ateliér s. r. o.

Lokalita: Špindlerův Mlýn, ČR

Rozloha pozemku: 630 m2

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Zastavaná plocha: 200 m2

Úžitková plocha: 516 m2

Rok projektu: 2012

Rok realizácie: 2013

Text: Sabína Zavarská

Zdroj a foto: 1. architektonický ateliér s. r. o.

Kategória: Návšteva
Tagy: chata dvojdom mlyn spindleruv
Zdieľať článok

Diskusia