Zahoďte predsudky! Napohľad futuristický dom ponúka príjemné bývanie pre mladú rodinu s dieťaťom

07. 11. 2016
Zdieľať

V lokalite zastavanej rekreačnými objektami, neďaleko od lyžiarskych vlekov a zjazdoviek v obci Zadní Telnice pri Ústí nad Labem na pozemku s rozlohou 317 metrov štvorcových stála chatka zo šesťdesiatych rokov minulého storočia. Bola to chatka ako mnohé iné, s jedným podzemným a jedným nadzemným podlažím a podkrovím.


Zahoďte predsudky! Napohľad futuristický dom ponúka príjemné bývanie pre mladú rodinu s dieťaťom

1862005
Daniela Dostálková

Mladá rodina s jedným dieťaťom sa rozhodla premeniť staršiu stavbu na celoročné bývanie a o realizáciu tejto premeny požiadala architektonické štúdio New Work. Výsledkom je atypický futuristický štíhly a vysoký dom, ktorý vôbec nie je takým chladným, akým na pohľad vyzerá.


Zahoďte predsudky! Napohľad futuristický dom ponúka príjemné bývanie pre mladú rodinu s dieťaťom

1862007
Daniela Dostálková

Podzemná časť pôvodnej stavby bola murovaná a čiastočne zapustená do terénu – podlaha na južnej strane nadväzovala na terén. Na tomto mieste sa nachádzal hlavný vstup do chaty. Nadzemné podlažie a podkrovie bolo realizované ako drevostavba opláštená doskami. Napriek tomu, že na konštrukcii architekti vypozorovali nedostatočnú údržbu za ostatné roky, výhodou bol uspokojivý stav murovanej časti, a teda bolo možné na ňu nadviazať. 


Zahoďte predsudky! Napohľad futuristický dom ponúka príjemné bývanie pre mladú rodinu s dieťaťom

1862015
Daniela Dostálková

Nadviazali na pôvodný suterén

Podmienkou investorov bolo, aby sa dala prestavaná chata používať ako trvalé bývanie počas celého roka, a nielen rekreačné príležitostné obydlie. Mala tiež vyhovovať potrebám rodiny s malými deťmi a dôležité tiež bolo udržať náklady na čo možno najnižšej úrovni. Návrh architektonického riešenia vyšiel z predpokladu, že stavba bude využívať suterénnu časť pôvodnej rekreačnej chaty. Tým sa znížil objem zemných prác a zároveň sa vylúčila búracia práca, čo okrem iného tiež výrazne zrýchlilo realizáciu.


Zahoďte predsudky! Napohľad futuristický dom ponúka príjemné bývanie pre mladú rodinu s dieťaťom

1862019
Daniela Dostálková

Interiér využitý do posledného centimetra

„Objem novo pristavenej časti je oproti pôvodnému objektu navýšený len v rozsahu nevyhnutnom vzhľadom na nároky rodinky. V suteréne sú umiestnené technické a skladovacie priestory, o podlažie vyššie sa nachádza hlavný obytný priestor s kuchyňou, kúpeľňou a WC. O poschodie vyššie, kam je vstup z hornej príjazdovej cesty sú situované dve spálne a toaleta s umývadlom,“ vysvetľuje charakter prestavby Svatopluk Sládeček.

Spálne sú riešené netradične – pokračujú do horných priestorov v šikmine strechy, kde sú umiestnené samotné plochy na spanie. Do priestoru trojuholníkového prierezu pokračuje aj točité oceľové schodisko. Po ňom sa dostanete až na malú plochu použiteľnú na príležitostné ubytovanie hostí. 

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste


Zahoďte predsudky! Napohľad futuristický dom ponúka príjemné bývanie pre mladú rodinu s dieťaťom

1862021
Daniela Dostálková


Zahoďte predsudky! Napohľad futuristický dom ponúka príjemné bývanie pre mladú rodinu s dieťaťom

1862025
Daniela Dostálková

Oblečený v kovovom šate

Z konštrukčného hľadiska je táto subtílna stavba prevažne drevená, charakteristická je už z diaľky sedlovou strechou a opláštením strechy i obvodových stien z falcovaného plechu. Zaujímavo pôsobí plynulý mäkký zaguľatený prechod medzi strechou a stenou, podobne je riešený aj hrebeň strechy, pod ktorým je vedená rúra odvetrávajúca obvodový plášť od štítu domu.

Zvolené materiály pre povrchové úpravy sú odolné a schopné dosiahnuť čo najvyššiu životnosť v náročnom horskom prostredí. Steny sú z interiéru obložené sadrokartónom, z vonkajšej strany OSB doskami, na ktoré je falcovaný titán-zinkový plech. 


Zahoďte predsudky! Napohľad futuristický dom ponúka príjemné bývanie pre mladú rodinu s dieťaťom

1862027
Daniela Dostálková


Zahoďte predsudky! Napohľad futuristický dom ponúka príjemné bývanie pre mladú rodinu s dieťaťom

1862029
Daniela Dostálková


Zahoďte predsudky! Napohľad futuristický dom ponúka príjemné bývanie pre mladú rodinu s dieťaťom

1862031
Daniela Dostálková


Zahoďte predsudky! Napohľad futuristický dom ponúka príjemné bývanie pre mladú rodinu s dieťaťom

1862043
Daniela Dostálková

RD Zadní Telnice v kocke:

Lokalizácia: Zadní Telnice pri Ústí n. Labem
Investor: mladí manželia s jedným dieťaťom
Autori: Studio NEW WORK / Svatopluk Sládeček; Lucie Surá
Spolupráca: Pavel Velecký
Statika: Zdeněk Kůra
Dodávateľ: Jaroslav Holinger
Kolaudácia: 4/2013
Zastavaná plocha: 62,2 m2
Úžitková plocha: 116,7 m2
Obstavaný priestor: 376,3 m3 

Text: Sabína Zavarská
Foto: Daniela Dostálková

Kategória: Návšteva
Tagy: chata dom
Zdieľať článok

Diskusia