Zo starého 2-izbového bytu vyťažili priestor pre 4-člennú rodinu

Zo starého 2-izbového bytu vyťažili priestor pre 4-člennú rodinu

15. 07. 2014
Zdieľať

Rekonštrukcia vlastného bytu priniesla manželom Petrovcom nielen originálne bývanie, ale aj počiatok novej rodinnej firmy.

Objav v srdci Brna

Bude to päť rokov, čo sa mladá rodinka, vtedy ešte trojčlenná, nasťahovala do bytu z 30. rokov 20. storočia, pôvodne určeného pre vyšších úradníkov sporiteľne v Brne. Záhradný architekt Daniel Petr s manželkou Alenou si dali záležať, aby ich obydlie spĺňalo všetky podmienky, ktoré si vopred stanovili. „Byt sme vyberali pomerne dôkladne. Videli sme minimálne 20 ďalších, kým sme sa rozhodli pre tento. Rozhodné slovo padlo pre jeho priestrannosť, autentický stav a v neposlednom rade preto, že priamo pred domom sa nachádza park a z druhej strany máme výhľad do záhrady vo vnútrobloku,“ sumarizuje Daniel.

V tom čase už bola na ceste ich mladšia dcéra Bára. Prekážkou, ktorú museli manželia prekonať, bola nevyhovujúca dispozícia, pretože usporiadanie s dvomi izbami bolo pre čoskoro štvorčlennú rodinu nevyhovujúce. Na rozlúsknutie tejto dilemy dali hlavy dokopy s architektmi Soňu Matouškovou a Radkom Smejkalom. „S architektmi sme sa poznali už dlho. Sú to naši priatelia a vzhľadom na to, že ich deti sú vo veku našej staršej dcéry, vtedy päťročnej Emy, mali pre naše požiadavky skutočne porozumenie.“ Riešenie, ku ktorému dospeli, premenilo tento byt bez radikálnejších zásahov do nosného systému na priestranný trojizbový s obytnou kuchyňou.


Kuchynská linka je v byte novým prvkom. Jej súčasnosť je dizajnovo a materiálovo priznaná, no farebne korešponduje napríklad so žltým obrazom. Vyrobená je z betonárskej preglejky, ktorá vyhovovala svojimi vodoodolnými vlastnosťami.

Kuchynská linka je v byte novým prvkom. Jej súčasnosť je dizajnovo a materiálovo priznaná, no farebne korešponduje napríklad so žltým obrazom. Vyrobená je z betonárskej preglejky, ktorá vyhovovala svojimi vodoodolnými vlastnosťami.
Radek Mauer, Lukáš Pelech

Vďaka satinovanému plastu podsvietenému žiarivkami sa horný rad skriniek stáva plnohodnotným svetelným zdrojom vo večerných hodinách.

Zelený Tripp Trapp. Unikátna detská stolička od dizajnéra Petra Opsvika, ktorej dizajn z roku 1972 nikdy nebol prekonaný. Vďaka polohovaniu dvoch horizontálnych plôch – jedna na sedenie, druhá slúžiaca ako schodík – sa prispôsobí deťom v každom veku. Zároveň im umožňuje sedieť pri stole s „dospelákmi“.


Veľkorysému centrálnemu priestoru dominujú výrazné farby, typické pre ladenie druhej polovice minulého storočia. Pôvodné drevené parkety a hnedá hlinená omietka vytvárajú príjemný „podmaz“ žltému obrazu, ktorého autorom je maliar André, priateľ manželov a súčasne art director obchodu Novoretro.

Veľkorysému centrálnemu priestoru dominujú výrazné farby, typické pre ladenie druhej polovice minulého storočia. Pôvodné drevené parkety a hnedá hlinená omietka vytvárajú príjemný „podmaz“ žltému obrazu, ktorého autorom je maliar André, priateľ manželov a súčasne art director obchodu Novoretro.
Radek Mauer, Lukáš Pelech

Originálny rotoped s koženým sedadlom je prototypom svojej triedy. Náhodou prišiel poštou do bytu a naše dievčatá si ho zamilovali. Na svojom mieste je už pol roka a návštevy ho s obľubou testujú a pritom sa kochajú výhľadom do parku.“

Sivé kreslá sú artefaktom z Nemecka. Manželov oslovili vďaka tvarovému kontrastu, ktorý vytvárajú s československým nábytkom z tej doby.

Prvý, a zároveň finálny návrh vznikol za 20 minút, je nakreslený rukou architektky na servítku v kaviarni. Presne vystihla naše predstavy, takže sme sa rozhodli, že do toho ideme.


Keramické dekorácie sú súčasťou Danielovej zbierky. Jednotlivé produkty pochádzajú zo 60. až 70. rokov z Československa, no našlo by sa v nej aj niekoľko slávnych kúskov z Bruselu, ovenčených množstvom cien.

Keramické dekorácie sú súčasťou Danielovej zbierky. Jednotlivé produkty pochádzajú zo 60. až 70. rokov z Československa, no našlo by sa v nej aj niekoľko slávnych kúskov z Bruselu, ovenčených množstvom cien.
Radek Mauer, Lukáš Pelech


Súvislá plocha, ktorú vytvárajú na mieru vyrobená knižnica zabudovaná do niky po pôvodných dverách a nové dvere vedúce do vstupnej haly, je jedným z priznaných „novotvarov“ v byte.

Súvislá plocha, ktorú vytvárajú na mieru vyrobená knižnica zabudovaná do niky po pôvodných dverách a nové dvere vedúce do vstupnej haly, je jedným z priznaných „novotvarov“ v byte.
Radek Mauer, Lukáš Pelech


Hojdací koník bol darčekom pre deti od Andrého. Prekolorovaním asi 60-ročného koníka sa z neho stal štýlový dizajnový doplnok, a zároveň hravý kamarát mladých slečien.

Hojdací koník bol darčekom pre deti od Andrého. Prekolorovaním asi 60-ročného koníka sa z neho stal štýlový dizajnový doplnok, a zároveň hravý kamarát mladých slečien.
Radek Mauer, Lukáš Pelech

Čo bolo, bolo

Pôvodná dispozícia 90 m2 bytu určená pre „pána domu“ so slúžkou musela prejsť radikálnou zmenou. Nie však stavebnou, ale funkčnou. „Na mieste dnešnej detskej izby sa predtým nachádzala kuchyňa. Výklenok slúžil ako samostatná miestnosť pre slúžku. Kuchyňu sme premiestnili do bývalej spálne. Z pôvodnej obývacej izby sa stala naša súčasná spálňa, z ktorej sme ale značnú časť ukrojili v prospech veľkorysého priestoru kuchyne spojenej s obývacou izbou.“ Poprehadzovanie miestností so sebou nieslo reorganizáciu „žíl“ bytu, teda rozvodov, ktoré však vzhľadom na svoj vek museli tak či tak prejsť „generálkou“.

Konečná dispozícia však i po rokoch užívania funguje a dovoľuje manželom neustále s ňou pracovať. „Tým, že sú všetky úložné priestory zastrčené v nikách – pozostatkoch bývalých dvier a podobne – samotný priestor je voľný a variabilný. Môžeme doň vkladať nové veci a meniť ich podľa momentálnej nálady a vkusu,“ konštatuje Dan. Zariaďovanie vlastného bývania ich s Alenou posunulo oveľa ďalej, ako si mysleli. Keďže byt mal množstvo zachovaných častí, snažili sa nepokaziť jeho ducha a to, čo sa zachovalo, len oprášiť. Spoločne našli záľubu v objavovaní krás pôvodného nábytku a popri hľadaní kúskov do vlastného bývania si otvorili obchod Novoretro. „Pred rekonštrukciou náš obchod neexistoval. V priebehu toho celého sme mali možnosť zažiť pôvodné veci, dotknúť sa ich, vyskúšať. Do práce architektov sme sa snažili aktívne zapájať a ich tvorbu adekvátne dopĺňať,“ hovorí Dan.  Nechceli však túto záľubu nechať zapadnúť prachom, a tak otvorenie spoločného obchodu znamenalo úplnú zmenu v ich vtedajších životoch.


Chodbička vedúca do kúpeľne je po oboch stranách lemovaná úložnými priestormi ukrytými v nikách. Na pravej strane šatníkovou skriňou za závesom, na ľavej ju dopĺňa svetlík. Zároveň tvorí hlukovú bariéru, ktorá oddeľuje detskú izbu od obývacej, čo sa hodí v prípade návštev.

Chodbička vedúca do kúpeľne je po oboch stranách lemovaná úložnými priestormi ukrytými v nikách. Na pravej strane šatníkovou skriňou za závesom, na ľavej ju dopĺňa svetlík. Zároveň tvorí hlukovú bariéru, ktorá oddeľuje detskú izbu od obývacej, čo sa hodí v prípade návštev.
Radek Mauer, Lukáš Pelech


Veselú komodu vo vstupnej hale dopĺňajú originálne držiaky na klobúky a čiapky v podobe sklenených hláv. Jej čierne časti farebne korešpondujú s klasickými bakelitovými vypínačmi a telefónom.

Veselú komodu vo vstupnej hale dopĺňajú originálne držiaky na klobúky a čiapky v podobe sklenených hláv. Jej čierne časti farebne korešpondujú s klasickými bakelitovými vypínačmi a telefónom.
Radek Mauer, Lukáš Pelech

Vtáčia klietka je doplnkom, ktorý by sa takmer mohol tváriť ako skrinka. V skutočnosti je však plnohodnotným príbytkom ďalších členov domácnosti.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Pri častých návštevách rodiny a priateľov sme už zistili, že posedenie sa vždy samo od seba presunie do kuchyne, nech už je akákoľvek malá. Preto našou základnou požiadavkou bolo mať ju spojenú s obývacou izbou do priestranného celku.


„Retro-industriál.“ Tak by sa dal charakterizovať štýl bytu, pričom hlavným nositeľom pojmu „industriál“ sa stalo WC. Metalické materiály majú funkciu odolných prvkov do vlhkého prostredia. Vzhľadom na plochu, ktorú WC získalo vďaka rozšíreniu o pôvodnú komoru priliehajúcu ku kuchyni, sa sem manželom podarilo umiestniť aj malé umývadlo.

„Retro-industriál.“ Tak by sa dal charakterizovať štýl bytu, pričom hlavným nositeľom pojmu „industriál“ sa stalo WC. Metalické materiály majú funkciu odolných prvkov do vlhkého prostredia. Vzhľadom na plochu, ktorú WC získalo vďaka rozšíreniu o pôvodnú komoru priliehajúcu ku kuchyni, sa sem manželom podarilo umiestniť aj malé umývadlo.
Radek Mauer, Lukáš Pelech


Moderná kúpeľňa, avšak v retro farbách, sa tak, ako aj WC vyznačuje praktickými a odolnými materiálmi. Podlaha z liateho polyuretánu s pryžovým jadrom bola prínosom architekta Radka Smejkala. Manželom ju odporučil na základe skúseností s týmto materiálom, ktoré získal pri použití v športových šatniach na plavárni.

Moderná kúpeľňa, avšak v retro farbách, sa tak, ako aj WC vyznačuje praktickými a odolnými materiálmi. Podlaha z liateho polyuretánu s pryžovým jadrom bola prínosom architekta Radka Smejkala. Manželom ju odporučil na základe skúseností s týmto materiálom, ktoré získal pri použití v športových šatniach na plavárni.
Radek Mauer, Lukáš Pelech

Svetlík s výplňou z mliečneho skla privádza do kúpeľne denné svetlo z detskej izby.

Namiesto kachličiek je v kúpeľni za vaňou použitý obklad z kaleného skla. Dan a Alena totiž nemajú v obľube škáry, a tak súvislá plocha, ktorú vďaka sklu docielili, spĺňa ich nároky na dizajn aj údržbu.

Umenie a ratio

Dan vďaka rekonštrukcii rozšíril svoj obzor okrem záhradnej architektúry aj o interiérový dizajn a spoločne s Alenou vytvárajú čoraz viac projektov. Pri hľadaní produktov do Novoretra majú zároveň možnosť neustále meniť svoje bývanie. „Približne raz za pol roka zariadenie vymieňame podľa toho, čo sa nám dostane pod ruky a osvedčí sa pod náporom našich detí, priateľov a návštev.“

Nákupy v bazároch však neovplyvnili praktické zmýšľanie manželov, a tak všetky časti, ktoré boli výsledkom nových zásahov, priznali. „Chceli sme, aby technické časti bezvýhradne slúžili na svoj účel a obytné boli útulné a pohodlné. Tomu sme prispôsobili celý koncept,“ sumarizuje Daniel. Kúpeľňa a WC tak plne ťažia z vlastností súčasných materiálov a technických doplnkov, nová kuchyňa sa netají použitím vodoodolných a nehorľavých materiálov ani moderných spotrebičov. „V priebehu obdobia, keď sme sa rekonštrukcii venovali, sme sa veľa naučili. Spoluprácu s architektmi a odborníkmi v jednotlivých profesiách považujeme za dôležitú a snažíme sa ju aplikovať vo vlastných projektoch.“

Riešenie bytu v Brne vzišlo z otvorenej komunikácie, umeleckého vkusu a racionálneho uvažovania. Je úprimnou výpoveďou majiteľov a ostáva funkčným obytným priestorom vyhovujúcim jednak obom manželom, jednak ich mladým slečnám Barborke a Eme. To je dôkazom, že prijaté rozhodnutia boli opodstatnené a správne.


Modrá škrabaná omietka je pôvodným povrchom, ktorý sa manželia rozhodli zachovať. Prešla len udržiavacími prácami, ktoré ju zafixovali. Povrch je ošetrený voskom, rovnako ako všetky ostatné časti s gletovanými omietkami, takže prípadné detské umelecké diela jej neublížia.

Modrá škrabaná omietka je pôvodným povrchom, ktorý sa manželia rozhodli zachovať. Prešla len udržiavacími prácami, ktoré ju zafixovali. Povrch je ošetrený voskom, rovnako ako všetky ostatné časti s gletovanými omietkami, takže prípadné detské umelecké diela jej neublížia.
Radek Mauer, Lukáš Pelech

Variabilná. Detská izba sa v priebehu toho, ako deti rastú, neustále vyvíja. Výklenok, kde bola pôvodne posteľ, sa s nástupom do školy zmenil na detskú pracovňu.

Nová podlaha z drevoštiepkových dosiek spĺňa nároky na odolnosť materiálu pri detských hrách a zároveň je cenovo dostupnou alternatívou pre mladú rodinu.


Obraz? Alebo? Ružovo-belasá plocha, ktorá sa na prvý pohľad môže tváriť ako obraz, je však len ďalším dôkazom kreatívneho pohľadu Dana a Aleny na veci. Obyčajná farebná plsť, ktorá ich zaujala na návšteve v brnianskej továrni, sa napnutím do maliarskeho rámu stala veselou farebnou dekoráciou dievčenskej izby.

Obraz? Alebo? Ružovo-belasá plocha, ktorá sa na prvý pohľad môže tváriť ako obraz, je však len ďalším dôkazom kreatívneho pohľadu Dana a Aleny na veci. Obyčajná farebná plsť, ktorá ich zaujala na návšteve v brnianskej továrni, sa napnutím do maliarskeho rámu stala veselou farebnou dekoráciou dievčenskej izby.
Radek Mauer, Lukáš Pelech


Novú posteľ Ikea s „čelom“ tvoreným hlinenou omietkou dopĺňajú dobové nočné stolíky a drevené zrkadlo. Spálňa ako pozostatok pôvodnej obývacej izby je spolu s kuchyňou a vstupnou halou priestorom s originálnymi dubovými parketami, ošetrenými záťažovým lakom, takže časté presúvanie nábytku im neublíži.

Novú posteľ Ikea s „čelom“ tvoreným hlinenou omietkou dopĺňajú dobové nočné stolíky a drevené zrkadlo. Spálňa ako pozostatok pôvodnej obývacej izby je spolu s kuchyňou a vstupnou halou priestorom s originálnymi dubovými parketami, ošetrenými záťažovým lakom, takže časté presúvanie nábytku im neublíži.
Radek Mauer, Lukáš Pelech

Kikirikí. Pamätáte sa na ne? Hojdacia hračka v podobe kohútika bola nutnou súčasťou každej detskej izby. Kreatívny pohľad manželov z nej urobil romantické gesto so štipkou vtipu nad ich posteľou.


Kamenný počítač? Ťukanie klasického písacieho stroja značky Consul je charakteristickým zvukom pracovní minulého storočia.

Kamenný počítač? Ťukanie klasického písacieho stroja značky Consul je charakteristickým zvukom pracovní minulého storočia.
Radek Mauer, Lukáš Pelech


Pracovný stôl v spálni je doplnený replikou klasiky 20. storočia v podobe rúrkovej stoličky Marta Stama.

Pracovný stôl v spálni je doplnený replikou klasiky 20. storočia v podobe rúrkovej stoličky Marta Stama.
Radek Mauer, Lukáš Pelech


Zo starého 2-izbového bytu vyťažili priestor pre 4-člennú rodinu

1380727
Radek Mauer, Lukáš Pelech

Kategória: Návšteva
Tagy: brno byt rekonštrukcia retro
Zdieľať článok

Diskusia