Zdroj: Foxys Forest Manufacture/Shutterstock

Minestrone, cibuľačka aj hrachová s klobásou. Tri husté polievky, ktoré vás zasýtia i zahrejú

13. 02. 2024
Zdieľať

Nič v zime nezahreje telo i dušu lepšie ako lahodné výživné polievky.

Hrachová polievka s klobásou

Porcií: 6, príprava 15 min, varenie 120 min

Hrachová polievka s klobásou v čiernom tanieri na stole.

Pre vegetariánsku verziu vynechajte klobásu. Zdroj: iStock

Ingrediencie

Na polievku

  • 450 g klobásy alebo údeného mäsa
  • 2 lyžice masla
  • 2 mrkvy nakrájané na kocky
  • 2 stonky zeleru nakrájané na kocky
  • 1 cibuľa nakrájaná na kocky
  • 2 nasekané strúčiky cesnaku
  • 1 a ¾ šálky sušeného žltého hrachu
  • 2 bobkové listy
  • 1 čajová lyžička sušenej saturejky
  • 1 lyžička sušeného tymianu
  •  ¾ lyžičky soli
  •  ¼ lyžičky papriky

Na cesnakové toasty:

  • 1 stredne veľká bageta
  • 2 lyžice zmäknutého masla
  • 1 strúčik cesnaku
  • ¼ lyžičky hrubej morskej soli
Prečítajte si tiež
Prekvapte na Veľkú noc: Tipy na zdravé veľkonočné recepty

Postup

  1. Vo veľkom hrnci roztopte maslo a na strednom ohni opečte mrkvu, zeler, cibuľu a cesnak. Varte za občasného miešania asi 15 minút, kým nezmäknú a nezozlatnú.
  2. Vmiešajte hrášok, bobkový list, koreniny a soľ; varte za stáleho miešania 2 minúty.
  3. Pridajte 8 šálok vody a klobásu alebo údené mäso. Priveďte do varu, znížte teplotu, prikryte a za občasného miešania duste 1,5 až 2 hodiny, kým hrášok nezmäkne a polievka nezhustne (klobásu môžete vybrať skôr, mäso nechajte variť do konca).
  4. Vyberte a vyhoďte bobkové listy. Klobásu alebo mäso preneste na tanier a nechajte dostatočne vychladnúť, aby sa dali krájať. Nakrájajte na kocky a vráťte do polievky.
  5. Medzitým nakrájajte bagetu na 12 plátkov anatrite ich maslom. Grilujte dozlatista. Toasty potrite cesnakom a posypte soľou. Podávajte spolu s polievkou.

Nutričné hodnoty

1 porcia (dve veľké naberačky) obsahuje: 480 kcal, 7 g vlákniny, 994 mg sodíka, 7 g cukrov, 28 g bielkovín, 14 g tuku, 54 g sacharidov.

Krémová cibuľačka s tymianom

Porcií 6, príprava 20 min, varenie 45 min

Krémová cibuľačka s chlebom v malých zapekacích nádobách .

Hotovú cibuľačku podávajte s opečenou bagetou a roztopeným syrom. Zdroj: Shutterstock

Ingrediencie

  • 1/2 šálky slaného masla
  • 1/4 šálky rastlinného oleja
  • 8 šálok nadrobno nakrájanej cibule
  • 2 vetvičky čerstvého tymianu
  • 2 lyžice kryštálového cukru
  • 4 šálky zeleninového vývaru so zníženým obsahom sodíka
  • 1 hrnček smotany na šľahanie alebo rastlinnej alternatívy
  • soľ a korenie
  • opečené nasekané huby, cesnak, šalotka, bylinky na dochutenie
Prečítajte si tiež
Prekvapte na Veľkú noc: Tipy na zdravé veľkonočné recepty

Postup

  1. Vo veľkom hrnci roztopte maslo a zahrejte olej na stredne vysokej teplote. Poduste cibuľu a tymian 12 až 15 minút, kým cibuľa nezmäkne a nezozlatne. Často miešajte.
  2. Pridajte cukor a ďalej varte za občasného miešania asi 2 minúty, kým cibuľa neskaramelizuje.
  3. Cibuľu zalejte vývarom a priveďte ho do varu.
  4. Znížte teplotu, polievku prikryte a duste asi 10 minút. Vyberte a vyhoďte tymian.
  5. Nakoniec v mixéri rozmixujte zmes dohladka a vmiešajte smotanu. Dochuťte soľou a korením.
  6. Podávajte s nadrobno nasekanými hubami, opečenými spolu s cibuľkou a cesnakom na panvici. Môžete posypať pažítkou alebo petržlenovou vňaťou.

Náš tip

Vyskúšajte v oleji opiecť lístky šalvie – získate chrumkavú pikantnú ozdobu cibuľovej polievky.

 

Nutričné ​​hodnoty

1 porcia (dve veľké naberačky) obsahuje: 600 kcal, 40 g tuku (26 g nasýteného tuku), 110 mg cholesterolu, 300 mg sodíka, 34 g sacharidov (20 g cukrov), 5 g vlákniny, 6 g bielkovín.

Minestrone s pesto krutónmi

Porcií 4, príprava 15 min, varenie 40 min

Polievka minestrone v liatinovej panvici.

Zimu nechajte za dverami. Zahrejte sa po taliansky. Zdroj: Shutterstock

Ingrediencie

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 cibuľa, nakrájaná
  • 100 g neúdenej slaniny
  • 2 veľké mrkvy, nakrájané
  • 2 stonky zeleru, nasekané (môžete pridať aj brokolicové ružičky)
  • 1 stredný zemiak, nakrájaný
  • 2 strúčiky cesnaku, nakrájané nadrobno
  • 400 g konzerva nakrájaných paradajok
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 2 ČL nasekaných šalviových listov
  • 400 g konzerva fazule
  • hrsť nasekanej petržlenovej vňate
  • + plátky chleba,  3 lyžice olivového oleja a 1 lyžicu pesta na krutóny
Prečítajte si tiež
Päť lahodných receptov z kávy, ktorými potešíte každú návštevu

Postup:

  1. Vo veľkom hrnci zohrejte olivový olej, pridajte cibuľu a slaninu. Smažte asi 5 minút.
  2. Pridajte mrkvu, zeler, zemiak a cesnak, dobre premiešajte a pár minút povarte.
  3. Pridajte paradajky, vývar a šalviu a zmes za stáleho miešania priveďte do varu. Znížte teplotu a čiastočne prikryté varte 30 minút.
  4. Sceďte a prepláchnite fazuľu, pridajte do hrnca, prehrejte a vypnite.
  5. Polievku nakoniec posypte petržlenovou vňaťou, dochuťte korením.
  6. Pripravte krutóny: chlieb nakrájajte na kocky, pokvapkajte olejom a lyžicou pesta. Premiešajte a pečte v mierne vyhriatej rúre asi 10 minút.
  7. Na tanieroch polievku ozdobte bylinkami a podávajte spolu s krutónmi.

 

Nutričné ​​hodnoty

1 porcia (dve veľké naberačky) obsahuje: 274 kcal, 13 g tuku (3 g nasýtených tukov), 2,5 g sodíka, 28 g sacharidov (12 g cukrov), 8 g vlákniny, 13 g bielkovín.

Text: Sabína Zavarská
Foto: Shutterstock, iStock
Zdroj: časopis Môj dom

Kategória: Relax
Tagy: recepty
Zdieľať článok
Máte doma prebytky cesnaku, ktoré klíčia alebo sa kazia? Nevyhadzujte ich, nasušte si ich! Ukážeme vám, ako na toUrob si sám

Máte doma prebytky cesnaku, ktoré klíčia alebo sa kazia? Nevyhadzujte ich, nasušte si ich! Ukážeme vám, ako na to

Je vysunutý sokel bezpečný?Dom z tehly

Je vysunutý sokel bezpečný?

Druhá SNG sa (zatiaľ) nekoná: Galéria Ľudovíta Fullu dožíva a čaká na spasenieASB.sk

Druhá SNG sa (zatiaľ) nekoná: Galéria Ľudovíta Fullu dožíva a čaká na spasenie

Avokádu opadali listy. Čo s tým?Záhrada

Avokádu opadali listy. Čo s tým?

Diskusia