Zdroj: Shutterstock

Pravé linecké koláče, florentínky či švédske perníčky. Upečte si s nami drobné vianočné pečivo

12. 12. 2023
Zdieľať

Nepečte dokola to isté, ozvláštnite si Vianoce drobnosťami zo sveta – napríklad z Talianska, Rakúska či zo Švédska.

Pravé linecké koláčiky

Porcií: 36 ks, príprava 30 min plus chladenie

Linecké koláče, posypané práškovým cukrom na drevenej doske.

Hoci sa linecké koláče radia medzi tradičné dobroty slovenských Vianoc, ich história siaha do rakúskeho mesta Linz. Zdroj: Shutterstock

Ingrediencie

  • 1 a 1/4 šálky zmäknutého masla
  • 1 šálka cukru
  • 2 veľké vajcia, odstáte pri izbovej teplote
  • 3 šálky univerzálnej múky
  • 1 lyžica kakaa
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/4 lyžičky mletej škorice
  • 1/4 lyžičky mletého muškátového orieška
  • 1/8 lyžičky mletých klinčekov
  • 2 šálky mletých mandlí
  • 6 polievkových lyžíc malinového džemu bez zrniečok (alebo marhuľového)
  • 3 lyžice cukrárskeho cukru na ozdobu

Postup

  1. Vo veľkej miske mixujte maslo a cukor 5 až 7 minút, kým zmes nebude nadýchaná. Jedno po druhom pridajte vajcia, každé dobre vyšľahajte.
  2. Zmiešajte múku, kakao, soľ a korenie; všetko postupne pridajte do maslovej zmesi a premiešajte. 3. Pridajte mandle a na hodinu odložte do chladničky.
  3. Predhrejte rúru na 180 °C. Cesto rozvaľkajte na jemne pomúčenej doske na hrúbku približne 4 milimetre a pomúčenou formičkou v tvare kolieska vykrajujte koláčiky. Do polovice koliesok vykrojte malé koliesko aj uprostred – tie budú po zlepení navrchu.
  4. Vykrojené koláčiky uložte na nevymastený plech a pečte 10 až 12 minút alebo kým okraje nebudú zlatohnedé. Vyberte na mriežku a nechajte vychladnúť.
  5. Spodné časti koláčikov – teda plné kolieska – potrite 1/2 lyžičkou džemu. Vykrojené vrchné kolieska položte na džem a jemne zatlačte, aby sa prilepili. Hotové sušienky posypte cukrárskym cukrom.

Nutričné ​​hodnoty

1 koláčik obsahuje: 161 kalórií, 9 g tuku (4 g nasýtených tukov), 28 mg cholesterolu, 82 mg sodíka, 17 g sacharidov (9 g cukrov, 1 g vlákniny), 3 g bielkovín.

Florentínky s orechmi a so sušeným ovocím

Porcií: 24 ks, príprava: 25 min, pečenie 10 min

Florentínky s mandľami a hrozienkami na drevenej doske s vianočnými dekoráciami.

Tradičné talianske koláčiky plné ovocia, orieškov a čokolády si najlepšie vychutnáte s horúcim voňavým čajom. Zdroj: Shutterstock

Ingrediencie

  • 6 lyžíc masla, nakrájaného na kocky
  • 1/3 šálky plnotučného mlieka
  • 1/4 šálky cukru
  • 2 lyžice medu
  • 1 šálka nakrájaných mandlí
  • 1/2 šálky zmiešaného kandizovaného ovocia, nakrájaného najemno
  • 1/4 šálky univerzálnej múky
  • 3/4 šálky polosladkých čokoládových lupienkov
  • 2 polievkové lyžice smotany na šľahanie

Postup

  1. V hrnci zmiešajte maslo, mlieko, cukor a med. Zmes priveďte do úplného varu a odstráňte z tepla. 2. Do zmesi vmiešajte mandle a ovocie, postupne pridávajte múku.
  2. Lyžicou vrstvite cesto na vymastený a múkou vysypaný plech tak, aby kôpky boli asi 8 cm od seba, a rozotrite ho do tvaru kruhu.
  3. Pečte 6 až 9 minút pri teplote 180 °C, kým okraje jemne nezhnednú.
  4. Nechajte koláčiky minútu odstáť na plechu a potom ich opatrne preložte na papier na pečenie, aby vychladli.
  5. Polevu pripravíte z čokoládových lupienkov a smotany ohriatím v malom hrnci na miernom ohni. Každý koláčik ozdobte lyžicou polevy, a keď je čokoláda takmer stuhnutá, nakreslite vidličkou vlnovky. Uchovávajte v chladničke.

 

Nutričné ​​hodnoty

1 koláčik obsahuje: 92 kalórií, 5 g tuku (1 g nasýteného tuku), 0 mg cholesterolu, 7 mg sodíka, 13 g sacharidov (10 g cukrov, 1 g vlákniny), 1 g bielkovín.

Švédske „pepparkakor“

Porcií: 36 ks,  príprava:15 min plus chladenie, pečenie: 10 min/1 dávka

Švédske medovníky pepparkakor na drevenej doske na krájanie s ďalšími vianočnými koláčmi.

Príprava švédskych perníkov ‚pepparkakor‘ môže byť aj u vás sviatočnou tradíciou. Zdroj: Shutterstock

Ingrediencie na cesto

  • 1 šálka zmäknutého masla
  • 1 šálka cukru
  • 1/2 šálky melasy
  • 1 veľké vajce izbovej teploty
  • 3 a 1/4 šálky univerzálnej múky
  • 1 lyžica mletého zázvoru
  • 1 lyžica mletej škorice
  • 2 lyžičky mletých klinčekov
  • 1 lyžička sódy bikarbóny

Na polevu

  • 3 šálky cukrárskeho cukru
  • 3/4 šálky stuženého tuku alebo masla
  • 1 lyžica vanilkového extraktu
  • 3 až 5 lyžíc vody

Postup

  1. Vo veľkej miske miešajte maslo a cukor 5 až 7 minút, kým nevznikne nadýchaná zmes.
  2. Zašľahajte melasu a vajce.
  3. V inej miske premiešajte múku, zázvor, škoricu, klinčeky a sódu bikarbónu a postupne zašľahajte do maslovej zmesi.
  4. Cesto rozdeľte na polovicu. Vytvarujte valčeky a nechajte hodinu vychladiť v chladničke.
  5. Predhrejte rúru na 180 °C. Na jemne pomúčenej ploche rozvaľkajte obe časti cesta na hrúbku približne 8 mm.
  6. Formičkami rôznych tvarov vykrajujte perníčky.
  7. Vykrojené perníky uložte zhruba 2,5 cm od seba na vymastené plechy na pečenie.
  8. Pečte 8 – 10 minút.
  9. Nechajte perníky dve minúty chladiť na plechu, potom ich opatrne vyberte na mriežku, aby úplne vychladli.
  10. Na polevu zmiešajte cukor, tuk, vanilku a toľko vody, aby ste dosiahli želanú konzistenciu. Nakoniec perníčky ozdobte polevou a nechajte odstáť, aby uschla.

Nutričné ​​hodnoty

1 perník obsahuje: 201 kalórií, 9 g tuku (4 g nasýtených tukov), 19 mg cholesterolu, 80 mg sodíka, 28 g sacharidov (19 g cukrov, 0 g vlákniny), 1 g bielkovín.

Text: Sabína Zavarská
Foto: Shutterstock
Zdroj: časopis Môj dom

Kategória: Kuchyňa, jedáleň
Tagy: pečenie recepty Vianoce vianočné pečenie
Zdieľať článok
Ako si vyrobiť adventný veniec na stôl? Toto ovocie zo záhrady mu dodá dokonalý zimný šmrncZáhrada

Ako si vyrobiť adventný veniec na stôl? Toto ovocie zo záhrady mu dodá dokonalý zimný šmrnc

Dekorácia na poslednú chvíľu? S týmto nápadom premeníte vonkajší priestor na zimnú romantikuZáhrada

Dekorácia na poslednú chvíľu? S týmto nápadom premeníte vonkajší priestor na zimnú romantiku

Štedrovečerné zvyky našich predkov: Toto robili, aby mali dostatok úrody i vodyZáhrada

Štedrovečerné zvyky našich predkov: Toto robili, aby mali dostatok úrody i vody

Čo robiť, aby vám vianočné izbovky vydržali čo najdlhšie? Na túto otázku odpovedáme v najnovšej epizóde podcastu Záhrada!Záhrada

Čo robiť, aby vám vianočné izbovky vydržali čo najdlhšie? Na túto otázku odpovedáme v najnovšej epizóde podcastu Záhrada!

Diskusia