Univerzálne cesto na vianočné koláče, ktoré zachutia aj svokre
Vianočný zhon, zdobenie stromčeka, posledné nákupy darčekov, vozík s potravinami naplnený až po okraj a do toho množstvo uzávierok v robote? Napriek zaneprázdnenosti však stále nedáte dopustiť na domáce vianočné pečenie? Vďaka univerzálnemu cestu za krátky čas rozšírite vianočný repertoár o nové druhy. Verte, že koláčiky z nich budú chutiť celej rodine, dokonca aj svokre.
Vôňa vianočného pečiva, ktoré prevonia celý domov, má svoje nespochybniteľné čaro. Pre tých, ktorí nemajú času nazvyš a pečeniu nemôžu venovať celý advent, máme ale tip, ako si cesto pripraviť efektívne a vykúzliť z neho rôznorodé sladké dobroty.
Základ je linecké cesto
Samozrejme sú cestá, ktoré s charakteristickými prísadami, určené na jeden druh cukroviniek a nič iné z neho viac nevykúzlite – napríklad medovníky alebo vanilkové rožky. Viacúčelové cesto musí byť chuťovo menej výrazné.
Ideálne je linecké cesto. Len z toho vďaka rôznym krémom, džemom a polevám môžete vyrobiť prakticky neobmedzené množstvo druhov pečiva. Linecké kolieska plnené marmeládou sú klasika. Vykrojené srdiečka alebo stromčeky môžete pred pečením potrieť žĺtkom a posypať trochou cukru. Alebo ich zlepte arašidovým maslom, namočte do čokolády a ozdobte farebnými posýpkami. Namiesto tekutej čokolády môžete ako polevu použiť na červeno zafarbenú cukrovú šťavu ochutenú citrónom.
Čo budete potrebovať?
200 g hladkej múky
140 g masla
70 g práškového cukru
1 vanilkový cukor
2 žĺtka
1 lyžička citrónovej šťavy
Prísady vymieste do hrudy, ktorú necháte aspoň deň odležať chladničke.
Celý postup si môžete prečítať na vdobrom.sk