Zrekonštruovaný byt zariadený v elegantnom pánskom štýle

Zrekonštruovaný byt zariadený v elegantnom pánskom štýle

29. 05. 2012
Zdieľať

Na prvý pohľad bolo jasné, že tu býva muž. Bolo to zrejmé z decentnej farebnosti aj jednoduchého zariadenia, za ktorým sa dali tušiť praktické požiadavky. Architektka Katarína Bolešová ich vyriešila s priam mužskou logikou a jednotlivosti spojila do čistého interiéru, ktorý pokojne plynie priestorom – s ľahkosťou a bez väčších rozvlnení. Jednoducho pohoda v elegantnom pánskom štýle.

Interiér dvojizbového bytu navrhovala architektka pôvodne pre mladého muža, ktorý tu však dnes býva už aj s priateľkou. Pri návrhu, samozrejme, počítala aj s takouto možnosťou. Ale poďme pekne po poriadku: V prvom kroku očistila starý byt od nánosu priečok s oblúkovými otvormi, rozdeľujúcich miestnosti na malé miestnôstky, až na logický základ – aby sa do priestoru dostalo viac vzduchu aj svetla a byt získal otvorenosť, na ktorej sa dá stavať čistý moderný interiér. „Bola to naozaj kompletná rekonštrukcia,“ spomína Katka Bolešová. „Búrali sa rôzne dostavané deliace stienky, prerábali sa rozvody a robili všetky povrchové úpravy. Dvere medzi obývačkou a spálňou, ktoré boli pôvodne v strede priečky, sme posunuli tak, aby sa dali obidve miestnosti rozumne zariadiť – napríklad v spálni sa takto za ne presne zmestí šatníková skriňa s ideálnou hĺbkou.“


Celý byt sa vyznačuje neutrálnou farebnosťou v prírodných tónoch a praktickými riešeniami. Elegantná sivá sedačka je stavaná na každú príležitosť – vďaka polohovateľným opierkam sa na nej naozaj dobre sedí napríklad pri kávičke, je rozložitá a pohodlná aj na ležanie a dostatočne veľká aj pre početnejšiu návštevu. Vyskúšané, potvrdené.

1109297
Dano Veselský


Celý byt sa vyznačuje neutrálnou farebnosťou v prírodných tónoch a praktickými riešeniami. Elegantná sivá sedačka je stavaná na každú príležitosť – vďaka polohovateľným opierkam sa na nej naozaj dobre sedí napríklad pri kávičke, je rozložitá a pohodlná aj na ležanie a dostatočne veľká aj pre početnejšiu návštevu. Vyskúšané, potvrdené.


Šikovné poličky na kdejaké drobnosti, ktorých v kuchyni potrebujete naozaj neúrekom, nie sú len architektkinou roztopašou, ktorou by len tak pre nič za nič zbavovala kuchynskú linku prísne funkčnej strohosti. Ich prvoradou úlohou bolo nenápadne skorigovať výstupky a rozmerové nedokonalosti priestoru, do ktorého sa žiadna štandardná linka nedala rozumne vtesnať.

Šikovné poličky na kdejaké drobnosti, ktorých v kuchyni potrebujete naozaj neúrekom, nie sú len architektkinou roztopašou, ktorou by len tak pre nič za nič zbavovala kuchynskú linku prísne funkčnej strohosti. Ich prvoradou úlohou bolo nenápadne skorigovať výstupky a rozmerové nedokonalosti priestoru, do ktorého sa žiadna štandardná linka nedala rozumne vtesnať.
Dano Veselský

Neutralita prináša slobodu

Pre všetky miestnosti zvolila autorka interiéru rovnakú, sivo-hnedo-béžovú farebnosť. Tým získali decentný, pánsky vzhľad a zároveň vďaka jednotnému štýlu stratili niečo zo svojej autonómie – byt sa tak stal jednoliatym celkom a celý priestor pôsobí vďaka tomu väčším dojmom. Katarína stavila na pokojnú, neutrálnu farebnosť, ktorá podľa nej vždy bude mať svojich priaznivcov: „Bola to v podstate majiteľova voľba – nechcel veľmi pestrý interiér. A ak by aj časom zmenil názor, môže ho osviežiť napríklad tapetou. Urobiť neutrálny základ, ktorý sa potom dá oživiť farebnými doplnkami – uterákmi v kúpeľni, vankúšmi v obývačke a podobne, je veľmi praktický a osvedčený prístup.“


Z atypického priestoru kuchyne vyťažila architektka maximum a jeho nedokonalosti premenila na originálne prvky, ktoré nekomplikovanú bielu linku príjemne ozvláštnili. Brilantnosť je v jednoduchých, premyslených detailoch – napríklad dvierka horných skriniek prečnievajú o niečo nižšie pod korpus, tak, aby presah decentne zakryl osvetlenie pracovnej dosky.

Z atypického priestoru kuchyne vyťažila architektka maximum a jeho nedokonalosti premenila na originálne prvky, ktoré nekomplikovanú bielu linku príjemne ozvláštnili. Brilantnosť je v jednoduchých, premyslených detailoch – napríklad dvierka horných skriniek prečnievajú o niečo nižšie pod korpus, tak, aby presah decentne zakryl osvetlenie pracovnej dosky.
Dano Veselský


Pôvodná kuchyňa bola podstatne menšia – na ploche tej dnešnej boli predtým malá kuchynka a jedáleň oddelené priečkou, rozmery chodby boli podstatne veľkorysejšie.

Pôvodná kuchyňa bola podstatne menšia – na ploche tej dnešnej boli predtým malá kuchynka a jedáleň oddelené priečkou, rozmery chodby boli podstatne veľkorysejšie.
Dano Veselský

Na mieru priestoru

Do bytu sa vchádza cez krátku predsienku, ktorú od kuchyne oddeľuje len nenápadná priečka bez dverí. Kuchyňa má trochu atypický pôdorys v tvare L, navyše v kúte vystupujú do priestoru opláštené zvislé rozvody. Dvakrát zalomená linka, v ktorej architektka vyriešila priestorové anomálie pomocou viacerých atypických prvkov, by sa nedala vyskladať z bežných skriniek z ponuky kuchynských štúdií, preto zvolila výrobu presne na mieru neštandardnému priestoru. Vyriešil sa tým zároveň aj problém s pracovnou doskou, ktorú chcel mať domáci pán vyššie, než býva zvykom – sám totiž trochu vyčnieva nad priemer našej populácie.


Atypická skrinka na rohu linky siaha na hĺbku vysokých skríň – z jednej strany je plytkou, z druhej úzkou poličkou, presne na rozmer vínových fliaš.

Atypická skrinka na rohu linky siaha na hĺbku vysokých skríň – z jednej strany je plytkou, z druhej úzkou poličkou, presne na rozmer vínových fliaš.
Dano Veselský


Za rohom, smerom do chodbičky, pokračuje linka vysokými skriňami. Rozšírili sa tým odkladacie priestory v kuchyni – za posuvnými dverami sa skrylo všetko, čo nemusí byť neustále na očiach, vrátane mikrovlnky, je tu miesto na zabudovanú chladničku aj potravinovú skriňu.

Za rohom, smerom do chodbičky, pokračuje linka vysokými skriňami. Rozšírili sa tým odkladacie priestory v kuchyni – za posuvnými dverami sa skrylo všetko, čo nemusí byť neustále na očiach, vrátane mikrovlnky, je tu miesto na zabudovanú chladničku aj potravinovú skriňu.
Dano Veselský

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Dva v jednom

Keďže domáci pán pracuje doma, potreboval v byte pracovňu. Pôvodne uvažoval o spálni, lenže do malej miestnosti sa pracovňa s potrebnými parametrami nijako nezmestila. V dvojizbovom byte tak veľa možností na výber neostalo – na plnohodnotný pracovný kút, ktorý sa využíva po celý deň, sa muselo nájsť miesto v obývačke. Cez deň pracovňa, večer obývačka – taký bol teda ortieľ tejto miestnosti. Aby sa jej dve podoby čo najmenej negatívne ovplyvňovali, dopriala architektka pracovni dostatok odkladacích možností, takže pracovný neporiadok možno každý večer jednoducho ukryť za dvierka a do zásuviek. A pred pohľadom rovno od dverí decentne skryla pracovisko za knižnicu.


Skrinková zostava s pracovným stolom mala v prvom rade poskytnúť miesto na pohodlnú prácu aj dostatok úložného priestoru, do ktorého možno po skončení práce všetko skryť, tak, aby bola miestnosť opäť viac obývačkou než pracovňou. „Aj preto vyzerá pomerne klasicky – vďaka klasickým skrinkám s dvierkami a zásuvkám, ktoré sú tu veľmi praktické. Celok je komponovaný asymetricky, aby sa pracovný stôl pocitovo trochu stratil,“ vysvetľuje architektka.

Skrinková zostava s pracovným stolom mala v prvom rade poskytnúť miesto na pohodlnú prácu aj dostatok úložného priestoru, do ktorého možno po skončení práce všetko skryť, tak, aby bola miestnosť opäť viac obývačkou než pracovňou. „Aj preto vyzerá pomerne klasicky – vďaka klasickým skrinkám s dvierkami a zásuvkám, ktoré sú tu veľmi praktické. Celok je komponovaný asymetricky, aby sa pracovný stôl pocitovo trochu stratil,“ vysvetľuje architektka.
Dano Veselský


Z kuchyne sa vchádza do obývačky veľkým portálom bez dverí – architektka denné miestnosti v čo najväčšej možnej miere prepojila, aby sa podporil dojem priestrannosti a otvorenosti. Pocit jednoliateho priestoru umocňuje aj laminátová podlaha, ktorá je jednotná v celom byte okrem kúpeľne.

Z kuchyne sa vchádza do obývačky veľkým portálom bez dverí – architektka denné miestnosti v čo najväčšej možnej miere prepojila, aby sa podporil dojem priestrannosti a otvorenosti. Pocit jednoliateho priestoru umocňuje aj laminátová podlaha, ktorá je jednotná v celom byte okrem kúpeľne.
Dano Veselský

Spálňová klasika

„V takejto malej miestnosti toho človek veľa nenavymýšľa,“ konštatuje Katarína. „Dôležité bolo hlavne nezvýrazniť jej úzky priestor.“ Oproti oknu bolo ideálne miesto na skriňu, ktorá zároveň prispela k optickému skráteniu pridlhého rozmeru, posteli potom prisúdila architektka jediné možné miesto – pri okne. Zároveň však čelom k stene a mimo hlavnej komunikačnej trasy – logicky, prakticky, a dokonca aj v súlade s princípmi feng-šuej.


Pracovný kút sa síce využíva po celý deň, ale nemal by vytvárať prvý dojem z obývačky. Architektka ho preto skryla za krátku knižnicu – tá decentne zakryje aj prípadný pracovný neporiadok. Všetok nábytok v byte sa vyrábal na mieru v Komandore podľa Katkinho návrhu, doplnky si domáci doviezli z rôznych kútov sveta.

Pracovný kút sa síce využíva po celý deň, ale nemal by vytvárať prvý dojem z obývačky. Architektka ho preto skryla za krátku knižnicu – tá decentne zakryje aj prípadný pracovný neporiadok. Všetok nábytok v byte sa vyrábal na mieru v Komandore podľa Katkinho návrhu, doplnky si domáci doviezli z rôznych kútov sveta.
Dano Veselský

Farebnosť tu mala byť optimistickejšia a odľahčenejšia než v obývačke či kúpeľni – autorka na to použila viac béžovej. A obrázok, ktorý si domáci kúpili, sem vniesol ďalšie farby. „Tento farebne neutrálny priestor presne na to čakal,“ vysvetľuje. „Išlo o to, aby si domáci mohli kúpiť napríklad obrazy, ktoré sa im páčia, a nemuseli veľmi riešiť farebnosť – neutrálny základ znesie takmer všetko.“


„Keby sme dvere neposunuli, nebolo by vlastne kam umiestniť posteľ tak, aby o ňu človek cestou do kúpeľne nezakopával,“ upozorňuje dizajnérka na ďalší dôvod na zmenu polohy dverí. „Aj tak sa tu zmestila tak na chlp, neostal priestor ani na komodu.“ Posteľ má síce nadštandardnú dĺžku – matrac má rozmery 160 × 210 cm, aj pri bežnej dĺžke by to však bolo akurát tak na prejdenie k oknu.

„Keby sme dvere neposunuli, nebolo by vlastne kam umiestniť posteľ tak, aby o ňu človek cestou do kúpeľne nezakopával,“ upozorňuje dizajnérka na ďalší dôvod na zmenu polohy dverí. „Aj tak sa tu zmestila tak na chlp, neostal priestor ani na komodu.“ Posteľ má síce nadštandardnú dĺžku – matrac má rozmery 160 × 210 cm, aj pri bežnej dĺžke by to však bolo akurát tak na prejdenie k oknu.
Dano Veselský

Zlatý klinec na konci dispozície

Cez spálňu sa prechádza do naozaj veľkorysej kúpeľne. „Tu sa búralo asi najviac,“ vedie nás architektka do poslednej miestnosti v byte. A výsledok je asi najpôsobivejší, dodávame my. „Bola v dosť hroznom stave, navyše, bola priečkami s oblúkovými otvormi rozdelená na samostatné WC, sprchu, akýsi sklad a priestor na vaňu. Keď ste vošli, vlastne ste nič nevideli. Človek mal pocit, že je v nejakých malých kobkách. To všetko išlo preč. Priestor sa tak presvetlil, je otvorenejší a aj pocitovo väčší,“ vysvetľuje Katarína. V očistenom priestore naplno vynikol aj veľmi príjemný prvok, ktorý sa v bytových kúpeľniach často nevidí – veľké okno, ktorému miestnosť vďačí za denné svetlo aj účinné vetranie.


„Keďže kúpeľňa bola pomerne dlhá, jedno umývadlo by tu vyzeralo smiešne,“ vysvetľuje Katarína. „To, že dve sú nakoniec aj praktickejším riešením, ocenil časom aj domáci pán,“ usmeje sa. Úlohou veľkého zrkadla je priestor opticky rozšíriť.

Keďže kúpeľňa bola pomerne dlhá, jedno umývadlo by tu vyzeralo smiešne,“ vysvetľuje Katarína. „To, že dve sú nakoniec aj praktickejším riešením, ocenil časom aj domáci pán,“ usmeje sa. Úlohou veľkého zrkadla je priestor opticky rozšíriť.
Dano Veselský


„Keďže kúpeľňa bola pomerne dlhá, jedno umývadlo by tu vyzeralo smiešne,“ vysvetľuje Katarína. „To, že dve sú nakoniec aj praktickejším riešením, ocenil časom aj domáci pán,“ usmeje sa. Úlohou veľkého zrkadla je priestor opticky rozšíriť.


Veľmi príjemným prvkom je v kúpeľni veľké okno – za čerstvý vzduch a denné svetlo sú tu vďační ľudia aj kvety.  Vaňa pod oknom bola najlepším riešením – pomerne dlhá a úzka miestnosť sa tým opticky trochu skrátila aj z druhej strany.

Veľmi príjemným prvkom je v kúpeľni veľké okno – za čerstvý vzduch a denné svetlo sú tu vďační ľudia aj kvety.
Vaňa pod oknom bola najlepším riešením – pomerne dlhá a úzka miestnosť sa tým opticky trochu skrátila aj z druhej strany.
Dano Veselský


Veľmi príjemným prvkom je v kúpeľni veľké okno – za čerstvý vzduch a denné svetlo sú tu vďační ľudia aj kvety. Vaňa pod oknom bola najlepším riešením – pomerne dlhá a úzka miestnosť sa tým opticky trochu skrátila aj z druhej strany.


WC je decentne skryté za nízkym múrikom: „Keď si idete do kúpeľne len umyť ruky, nemusí vám hneď padnúť pohľad na záchod,“ hovorí architektka.

WC je decentne skryté za nízkym múrikom: „Keď si idete do kúpeľne len umyť ruky, nemusí vám hneď padnúť pohľad na záchod,“ hovorí architektka.
Dano Veselský

Aby pomerne dlhá a úzka miestnosť „nevyzerala ako slíž“, na jednej strane ju opticky skrátila vaňou umiestnenou pod oknom, na druhej praktickým odkladacím priestorom, skrytým za japonskou stenou. Okrem práčky je tu aj kotol, police so všetkými potrebnými čistiacimi prostriedkami a miesto na neskladné predmety, ako je žehliaca doska či vysávač. Šikovné riešenie – stačí zatiahnuť elegantný záves a kúpeľňa sa stane relaxačným priestorom bez rušivých elementov. Ďalším chytrým, hoci nenápadným ťahom bolo zníženie stropu – vysoká miestnosť vyzerala ešte užšia, navyše, takáto výška v kúpeľni bola zbytočná. Veď čím vyšší priestor, tým viac energie treba na jeho vykúrenie. Aj tu sa prejavilo, že Katarína myslí prakticky a doťahuje veci až do detailov.


Na jednom konci ubrala architektka kúsok z miestnosti na „práčovňu“, skrytú za japonskou stenou – okrem práčky je tu aj kotol, police na všetko potrebné a miesto na neskladné predmety ako žehliaca doska či vysávač. Japonská stena je skladačka z Ikey, ktorú si možno prispôsobiť na mieru priestoru.

Na jednom konci ubrala architektka kúsok z miestnosti na „práčovňu“, skrytú za japonskou stenou – okrem práčky je tu aj kotol, police na všetko potrebné a miesto na neskladné predmety ako žehliaca doska či vysávač. Japonská stena je skladačka z Ikey, ktorú si možno prispôsobiť na mieru priestoru.
Dano Veselský


Pôdorys: Z dlhých a úzkych miestností (spálne a kúpeľne) ukrojila architektka 70 cm na úložné priestory: „Prospelo to miestnostiam aj ľuďom,“ hovorí. Dvere medzi obývačkou a spálňou sa zo stredu priečky posúvali tak, aby sa za ne v spálni zmestila skriňa s ideálnou hĺbkou.

Pôdorys: Z dlhých a úzkych miestností (spálne a kúpeľne) ukrojila architektka 70 cm na úložné priestory: „Prospelo to miestnostiam aj ľuďom,“ hovorí. Dvere medzi obývačkou a spálňou sa zo stredu priečky posúvali tak, aby sa za ne v spálni zmestila skriňa s ideálnou hĺbkou.

Čo kde a od koho

Skrine a nábytok (chodba, kuchyňa, obývačka a spálňa): Komandor
Sedačka: Phase
Spotrebiče: Electrolux
Doplnky: Melange decoration
Obklady a dlažba v kúpeľni: Rako
Umývadlá, WC a vaňa: Cersanit, Ideal Standard

Vizitka architektky

Ing. arch. Katarína Bolešová
katarina.bolesova@gmail.com
www.interierandmore.com
0907 247962

Katarína Bolešová sa venuje navrhovaniu a realizáciám interiérov od roku 2004. Je absolventkou FA STU v Bratislave, odbor architektúra a urbanizmus. Svoju profesionálnu kariéru začala v spoločnosti Komandor v Bratislave, kde ako firemný architekt vypracovala stovky projektov interiérov. Momentálne tvorí pod značkou interier&more.

 

Kategória: Bývanie Návšteva
Tagy: byte návšteva v
Zdieľať článok

Diskusia