Drevo je drevo – aj pod nohami

23. 03. 2009
Zdieľať

Drevo je veľmi príjemný, pekná a zároveň pomerne praktický materiál,ktorý udržiava podlahu prirodzene teplú a komfortnú. Pocit tepla je spôsobený nízkou tepelnou vodivosťou, takže bosou nohou vnímame drevenú podlahu ako príjemne teplú.


Drevo je drevo - aj pod nohami

186182

Drevo je ako prírodný materiál citlivé na vlastnosti prostredia, v ktorom sa nachádza. Najväčší vplyv na drevo majú teplota a relatívna vlhkosť vzduchu v miestnosti. S prijímaním a vydávaním vlhkosti sa mení rozmer dreva – môže napučať alebo zoschnúť. V zime, keď je v byte alebo dome teplo a sucho, má drevo tendenciu zmenšovať sa, a naopak v lete, keď sa v miestnostiach zvýši vlhkosť, rozmery dreva sa zväčšujú. Veľkosť zmien rozmerov závisí aj od druhu dreva – napríklad hrab a buk prechádzajú výraznými rozmerovými zmenami, dub, javor alebo smrek majú lepšiu rozmerovú stálosť. Najlepšie sú na tom niektoré exotické dreviny, napríklad tík, ktoré si získavajú čoraz väčšiu obľubu aj u nás.


Drevo je drevo - aj pod nohami

186185

Trvanlivosť drevenej podlahy závisí aj od tvrdosti dreva, z ktorého je vyrobená. Čím tvrdšie drevo, tým menšie riziko poškodenia. A od čoho závisí tvrdosť dreva? Od jeho hustoty. Tú zas ovplyvňuje druh dreva a podmienky, v ktorých rastie. Takže napríklad severská breza, ktorá v chladnom podnebí rastie pomalšie a jej drevo je preto hustejšie, nemá také isté vlastnosti ako breza, ktorá rastie v miernom klimatickom pásme. Tvrdosť dreva sa však dá v súčasnosti výrazne ovplyvniť vhodnou povrchovou úpravou. Dobré výsledky sa zaznamenali, ak sa nanášaný lak na podlahe vytvrdzoval UV žiarením.

Ak by sa predsa rozhodli pre exotické dreviny


Drevo je drevo - aj pod nohami

186198

V súčasnosti môžete nájsť kúsok exotického dreva v každej domácnosti či v moderne zariadených budovách. Tieto dreviny si získali pozornosť najmä vďaka svojmu elegantnému vzhľadu, ktorý je taký svetlý a teplý ako slnko a tajomný ako noc…

Medzi jeho ďalšie klady patria také vlastnosti, ako sú tvrdosť, stabilita, estetickosť či dlhodobá životnosť.

Wenge – drevo s magickou silou

Vyše tisíc rokov rituálov… takú históriu skrýva v sebe drevo wenge. Výrazná kresba prelínajúcich sa svetlejších a tmavších pásov vytvára pri troche predstavivosti prekvapujúce vzory. Wenge je ideálne drevo na výrobu podláh so zvýšenou prevádzkovou záťažou. Okrem toho, že na tmavohnedom povrchu nevidieť stopy po znečistení, vďaka vysokej hustote je toto drevo odolné aj proti oteru. Jeho ďalším tromfom je dlhá životnosť.


Drevo je drevo - aj pod nohami

186200

Merbau – drevo inkrustované zlatom

Pre toto drevo sú charakteristické žilky vyplnené zlatým prachom, ktoré po nanesení priesvitného náteru pripomínajú zručne zhotovené zlaté inkrustácie v tvare drobných pásikov. Možno povedať, že drevo merbau je už od prírody obdarené zlatom.

Tmavý povrch ideálne maskuje akékoľvek nečistoty či škrabance. Vďaka vysokej tvrdosti a odolnosti proti oteru si toto drevo dlho zachováva svoje estetické vlastnosti. To však nie je všetko, čím sa môže merbau pochváliť – v rukáve má ešte jeden tromf: toto drevo je prirodzene odolné proti pôsobeniu rozličných húb a hmyzu, preto sa často využíva napríklad v železničnej doprave na podvaly, pri vodnej výstavbe na pilóty vlnolamov a pontónov alebo v chemickom priemysle na výrobu obalov na chemikálie.

Bambus – jantárové drevo


Drevo je drevo - aj pod nohami

186201

Bambus je najrýchlejšie rastúcou rastlinou na svete – za 24 hodín dokáže narásť o vyše 60 cm. Zatiaľ čo mladé rastlinky slúžia ako potrava (a nielen pre pandy), trojročná rastlina je už plnohodnotnou surovinou pre stavebníctvo, stolársku, papiernickú či tkáčsku výrobu. Bambus sa používa už tisícky rokov a škála jeho využitia sa ešte viac rozšírila s príchodom nových technológií – osvedčil sa ako vhodný materiál najmä na výrobu nábytku a drevených podláh. Bambusové drevo očarí svojou neopakovateľnou štruktúrou a svojou jantárovou farbou, ktorej odtieň možno meniť tepelným spracovaním.

Barmský tík – kráľ monzúnových lesov

Toto drevo sa používalo v juhovýchodnej Ázii pred vyše 2 000 rokmi a nosníky, ktoré tam možno nájsť v budovách starších ako tisíc rokovsa často nachádzajú vo veľmi dobrom technickom stave. Vďaka svojej štruktúre a veľkému obsahu prírodných olejov a kyseliny kremičitej je toto drevo rozmerovo stále a zachováva si dlhú životnosť najmä vo vlhkom prostredí. Tík je ideálny ako podlaha v kúpeľni, saune či vo verejných objektoch. Okrem toho, že svetlohnedá farba maskuje nečistoty, ani nadmerná vlhkosť nie je pre takúto podlahu problém.

Článok bol uverejnený v časopise Môj dom

Kategória: Podlaha, dlažba
Tagy: drevené podlahy podlahy
Zdieľať článok

Diskusia