Blesková rekonštrukcia panelákového bytu! Za 2 mesiace sa mohla rodina s bábätkom sťahovať

17.05.2016  |     

Panelákové byty už majú najlepšie roky za sebou, a tak požiadavka na ich rekonštrukciu nie je ničím nezvyčajným. Tento sa však podarilo premeniť na príjemné, moderné a vzdušné bývanie v priam neuveriteľnom termíne.

Rýchlo, ale nie zbesilo. Aby sa práce zbytočne nespomalili, snažili sa využiť dispozíciu a priestory tak, ako boli, bez väčších stavebných úprav. Namiesto murovania použili na všetky dostavby sadrokartón a na úpravu podláh suché systémy.

Minimum dverí, jednotný štýl aj povrchové úpravy a svetlé farby – i zdanlivé drobnosti môžu prispieť k dojmu modernej vzdušnosti a otvorenosti.

Keďže mladý pár čakal prírastok do rodiny, chceli prerobiť panelákový byt nielen z gruntu, ale aj veľmi rýchlo. Táto požiadavka ovplyvnila najmä návrh zmien v dispozícii a výber zariadenia, výmenu všetkého zastareného a opotrebovaného od rozvodov až po povrchové úpravy poňali poctivo a precízne. Nakoniec sa všetko stihlo. Za dva mesiace sa dvojica sťahovala a bábätko prišlo už do vynoveného bytu. 

Na spoločné chvíle. V obývačke by ste televízor hľadali márne . „Celý deň pozeráme do monitora a v obývačke sme chceli komunikovať – spolu alebo s návštevami,“ hovorí domáci pán.

Malá galéria. Všetky steny v obývačke ostali biele. Mali byť nenápadné, aby na nich vynikli obrazy, ktoré majiteľovi pripomínajú jeho záľuby – prírodu a vodu. „Je pre mňa dôležité, aby som mal na stenách niečo, k čomu mám osobný vzťah. Musí tam prebehnúť nejaká chémia,“ hovorí. (Autorkou obrazov je Kristina Mésároš.)

Zmena bez veľkých zásahov

Čerství majitelia štvorizbového bytu v bratislavskom paneláku sa so svojím ambicióznym zadaním obrátili na Greenstudio, kde sa rekonštrukcie ujal Martin Duchoň. Z niekdajšieho študentského bytu chceli vytvoriť moderný priestor, podľa možností čo najvzdušnejší a najotvorenejší, ale najmä z časových dôvodov sa nechceli púšťať do búrania, s ktorým je spojené aj vybavovanie stavebného povolenia. Martin Duchoň sa preto snažil obmedziť dispozičné zmeny na minimum. Hľadal skôr priestorové rezervy, ktoré by sa dali lepšie využiť. Zastavaním jedných dverí do kuchyne napríklad získali viacnásobne – v kuchyni miesto na chladničku, a tým aj na rozšírenie pracovnej plochy na linke, z opačnej strany vznikli v niekdajšej chodbičke práčovňa a sklad, čím sa zas uvoľnilo miesto v kúpeľni aj v skriniach.

V duchu jednoduchosti. Aj v kuchyni sa využili svetlé farby a jednoduchý nábytok z Ikey. Miestnosť vďaka tomu pôsobí čisto a moderne, a keďže sa nič nevyrábalo na mieru, všetko bolo zrealizované rýchlo.

Majitelia nechceli klasické skrine, ktoré by izby priveľmi „zaťažili“, výroba vstavaného nábytku na mieru by však trvala pridlho. Situáciu opäť raz zachránila Ikea a dobrý nápad. Presne na mieru skríň zo štandardnej ponuky urobilo Greenstudio niky zo sadrokartónu, do ktorých potom skrine osadili. Všetko bolo hotové rýchlo a biele skrine pôsobia ako súčasť steny, čo bolo hlavným cieľom. 

„Nie som zástancom zásahov do panelov,“ hovorí Martin Duchoň. „Aby sa do nich nemuseli zasekávať rozvody, urobili sme v kuchyni inštalačnú predstenu – za linkou je stena zo sadrokartónu predsadená asi o 10 cm, za ktorou sa ťahali plyn, voda aj odpad. Zároveň sa tým do istej miery skorigovali nerovnosti, aby sa dali pekne osadiť skrinky,“ vysvetľuje. Podobnú predstenu urobili aj v kúpeľni. Rozmery miestnosti pritom prispôsobili plánu uloženia obkladu, aby sa nemuselo zbytočne rezať, a upravili aj pravouhlosť stien.

Farby a vzory. Striedmy základ interiéru oživili v detskej izbe hravé tapety a zopár pestrých doplnkov. 

„Interiér sa dá urobiť vkusne a prakticky aj v paneláku.”

Martin Duchoň, autor interiéru

Jednoduchosť a obrazy

Aby byt vyzeral vzdušnejší a väčší, na steny, podlahy a aj na väčšinu nábytku zvolili svetlé farby. Neutrálne biele steny boli navyše ideálnym pozadím pre obrazy, ktoré sú srdcovou záležitosťou domáceho pána. „V obývačke som chcel vnímať najmä umenie, nie farebné steny. Na tieto obrazy sa pozerám veľmi rád a vždy na nich vidím niečo zaujímavé,“ zdôveruje sa. Obrazy pomohli nielen „odlepiť interiér od zeme“. Veľa tiež vypovedajú o obyvateľoch bytu a priestor je vďaka nim osobnejší.

Pri zariaďovaní interiéru strávili veľa času v Ikei. „Jednak sa tam dajú vybrať veci so sviežim dizajnom, ktoré sa do bytu hodili, jednak neriešite žiadne dodacie lehoty. Všetko si rovno odveziete domov a môžete s tým pracovať hoci aj na druhý deň. Navyše to bolo pre mladú rodinu aj cenovo prijateľné,“ zhŕňa Martin Duchoň pozitíva tejto voľby.

Malá zmena – zastavanie jedných dverí do kuchyne – vytvorila na jednej strane miesto na práčovňu, na druhej miesto na chladničku. Práčovňa je oddelená stenou z akustického sadrokartónu vyplnenou akustickou izoláciou, takže práčka nikoho neruší. Navyše sa tým uvoľnila kúpeľňa a vznikol priestor na rozšírenie kuchynskej linky.

Ing. Martin Duchoň
www.greenstudio.sk

TEXT ERIKA KUHNOVÁ
FOTO MIRO POCHYBA
ZDROJ časopis Môj dom 5/2016

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Ako sa snúbi škandinávsky štýl s anglickou klasikou?

Najnovšie knihy a časopisy

Záhrada 10/2019
v predaji


Veľký spievodca: Pestujeme chilli




Predplatné

 

Kúpiť v e-shope

 

 

Najnovšie príspevky