Ani kvádre nemusia byť nudné: Elegantný rodinný dom s vodnou plochou

27.03.2017  |     

Rodinný dom v Brne, v časti Kamechy z dielne architektonického ateliéru Adam Rujbr Architects pôsobí majestátne a pritom elegantne a možno až prísne. Jednoduché pravidelné línie však len podčiarkujú jeho funkčnosť a praktickosť. Najdôležitejšie je dnes, aby domov dokonale chránil súkromie obyvateľov a umožnil im čo najpríjemnejší relax. Tento dom to rozhodne spĺňa. Ako sa páči vám?

Z dvoch kvádrov

Hlavná obytná stavba – samotný dom je v tvare jednoduchého dvojpodlažného kvádra, druhý kváder, s ktorým je spojený zastrešeným prechodom tvorí garáž. Zo strany ulice pôsobí uzatvorene, jediné prerušenie je vytvorené samotným vstupom do domu a úzkym vertikálnym oknom z WC a schodiska. Z opačnej strany však ponúka veľmi príjemný pohľad a poskytuje rodine súkromie v záhradke s vodnou plochou. ​

Otvorený do záhrady s vodnou plochou

Fasáda domu zo strany záhrady je maximálne presklená. Keďže je orientovaná smerom na západ, bolo potrebné vytvoriť efektívne tienenie okien. Okná a presklenia na prvom nadzemnom podlaží sú prekryté terasou druhého nadzemného podlažia, a tiež predokennými žalúziami. Minimalistický efekt dáva stavbe aj farebná kombinácia čistej bielej omietky s jemnou zrnitosťou s tmavo sivou omietkou, ktorá imituje prefarbený betón.

Interiérová estetika 

Vďaka vybraným materiálom a farebnosti interiérových prvkov dom pôsobí čisto a elegantne aj v interiéri, nie je to však tá chladná minimalistická elegancia, v ktorej sa mnohí cítia nepríjemne, práve naopak. Drevo, biela a hnedá priestor efektne zútulňujú, rovnako aj použitie závesov dlhých až po zem. Elegantným a originálnym detailom je sklené zábradlie schodiska a spôsob jeho ukotvenia.

Aké je dispozičné riešenie?

Zo vstupnej miestnosti so šatňou a technickou miestnosťou, v ktorej je pračka so sušičkou a tiež sprchový kút, prejdete do haly so schodiskom. Priestor pod schodiskom je využitý ako úložný priestor a v najvyššej časti sa skrýva WC. Na halu nadväzuje hlavný obytný priestor rozdelený posuvnými dverami na jedáleň s kuchyňou a obývačku. Kuchyňa je od jedálne oddelená zase barovým pultom. Vysoké skrine so vstavanými spotrebičmi zaberajú celú stenu susediacu s halou, zvyšná plocha je riešená do tvaru písmena U a je v pracovnej výške.

Obývačka i jedáleň sa dá otvoriť do exteriéru, a tak spojiť priestor s krytou terasou. V juhovýchodnej časti obývacej miestnosti sa nachádza pracovný kút s knižnicou cez celú stenu. Na rohu obývacieho a jedálenského priestoru sa nachádza krb, z ktorého je teplo rozvádzané aj na horné podlažie. 

Druhé nadzemné podlažie je nočnou časťou domu. Nájdete tu dve rovnako veľké spálne, jedna z nich slúži ako hosťovská izba. Medzi ne je umiestnené hygienické zázemie. Z jednej spálne a tiež z kúpeľne je možnosť vyjsť na terasu. Ku každej spálni patrí aj samostatná šatňa, pričom jedna z nich sa dá alternatívne použiť aj ako detská izba – má na to dostatočne veľkú podlahovú plochu. 

Garáž a záhradný domček

Samostatná garáž pro jedno auto je s domom prepojená zastrešením priestoru pred ňou a státím pre ďalšie auto. Ďalším samostatným objektom na pozemku domu je záhradný domček fungujúci ako sklad. Naň nadväzuje skleník umiestnený v juhovýchodnom rohu pozemku, ktorý je ľahkou drevostavbou na betónovom sokli. Kompletne presklený skleník je vyrobený z hliníkových profilov.

RD Kamechy v kocke

Architektonický ateliér: Adam Rujbr Architects
Autori: Ing. arch. Adam Rujbr, Ing. arch. Michal Grošup
Lokalita: Brno – Kamechy
Plocha pozemku: 1038 m2
Zastavaná plocha: RD + garáž - 130 m2
Úžitková plocha: 
1. NP    99,3 m2 + terasa 29,7 m2 
2. NP    71,4 m2 + terasa 27,0 m2
Celkovo bez terás: 170,7 m2
Obstavaný priestor: 850 m3
Vodná plocha: 40 m2
Rok realizácie: 2015

Text: Sabína Zavarská
Zdroj a foto: Adam Rujbr Architects

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Rodinný dom v Nitre: Interiér vo vidieckom štýle a veľká zimná záhrada

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky