Dvojpodlažná drevostavba postavená na kľúč pre mladých manželov s dieťaťom

23. 08. 2019
Zdieľať

Mladí manželia s malým potomkom si splnili sen o zdravom a príjemnom bývaní v tichej lokalite malej obce s dobrou dostupnosťou do mesta, kde pracujú.


Dvojpodlažná drevostavba postavená na kľúč pre mladých manželov s dieťaťom

2463591
Milan Hutera

Vytúženým domovom sa pre nich stala moderná dvojpodlažná drevostavba postavená na kľúč podľa individuálneho projektu architektonickej kancelárie Prodesi/Domesi. Stavba s priateľským zovňajškom a vľúdnym vnútrajškom je dôkazom, že s umným riešením dispozície môže dom poskytovať na primeranej úžitkovej ploche optimálne pohodlie na každodenný život svojich obyvateľov. 

Modernú dvojpodlažnú drevostavbu situovali architekti v prednej tretine užšej dlhej a rovinatej parcely. Pri vstupe/vjazde na pozemok je umiestnené kryté parkovacie státie so skladom na náradie, pokryté plechovou krytinou. 


drevostavba

drevostavba
Milan Hutera

Dispozičné riešenie domu

Obdĺžnikový pôdorys domu reaguje na tvar pozemku, pozdĺžna os domu je orientovaná vo smere západ–východ, do domu sa vstupuje zo západnej strany. Dom s dômyselne usporiadanou dispozíciou, vyváženými proporciami a prívetivým exteriérom i interiérom, je domovom mladej trojčlennej rodiny a psieho miláčika. Priestory domu sú koncipované tak, aby vyhovovali aj prípadnému rozšíreniu počtu členov domácnosti v budúcnosti. 

Dispozičné riešenie stavia na racionálnom usporiadaní miestností s ohľadom na funkciu a orientáciu k svetovým stranám. Hygienické zázemie, šatník a schodisko umiestnili architekti pozdĺž severnej strany domu. Smerom na juh rozšírili obytný priestor na prízemí o komfortnú pobytovú terasu s pergolou. 

Dennú zónu na prízemí tvoria vzájomne prepojené priestory kuchyne, jedálne a odpočinkovej časti s veľkou knižnicou. Spálňa rodičov na prízemí má orientáciu na východ, v podkroví (2. NP) sú umiestnené dve detské izby (t. č. detská spálňa a herňa), pracovňa a kúpeľňa s WC.

Inšpirácia tradičnými chalupami

Tvaroslovie domu je inšpirované tradičnými chalupami v regióne. Stavba sa snúbi s okolitým prostredím, svojou kultivovanosťou predstavuje pre ráz obce vysokú pridanú hodnotu. Základným archetypálnym tvarom hmoty so strmšou sedlovou strechou prestupuje hranol, ktorým je na juhu rozšírená spoločenská časť domu na prízemí a podkrovie o vikier, a na opačnej, severnej strane vytvorený plytší vikier na priestor schodiska a kúpeľne. 


drevostavba večer

drevostavba večer
Milan Hutera

Materiálové riešenie základných hmôt a plôch v exteriéri stavby – prírodný drevený obklad, biela omietka, tmavá antracitová farba strechy (betónové škridle Bramac Tegalit) a svetlosivé okenné rámy – prepožičali stavbe civilný charakter bez toho, aby jej ubrali na modernom architektonickom poňatí. 

Interiér domu harmonizuje s exteriérom

Vľúdnu atmosféru interiéru vytvára zásadným spôsobom konštrukčný materiál stavby – pohľadové lepené drevené panely (Novatop). Svetlý vzhľad drevených stien dopĺňajú prevažne svetlé farebné odtiene (biela, bledosivá, prírodné odtiene drevín) ostatných prvkov v interiéri.

Prečítajte si tiež:

Drevostavba bez zbytočných príkras vyšla majiteľov na 140 000 €

Vnútro domu, ktoré pôsobí útulne a priestranne, je súčasne vo vizuálnej harmónii s exteriérom stavby. Snáď na tom nič nezmenia ani nové kusy zariadenia, ktoré si majitelia plánujú postupne zaobstarať. 


drevená terasa

drevená terasa
Milan Hutera

Ovocný sad za domom

Záhradu okolo domu tvoria mladí investori postupne, do práce v nej zapájajú už aj synčeka. Za domom vysadili ovocný sad a zakladajú zeleninové záhony. V súlade so svojím ekologickým zmýšľaním a zodpovedajúcim štýlom života na stavbu bazénu nepomýšľajú.


drevená terasa

drevená terasa
Milan Hutera

Rodinný dom pri Olomouci, ČR

Autor: Prodesi – Václav Zahradníček, Hana Bartoňová

Projektant: Josef Tománek

Investor: soukromá osoba

Realizácia: 2018

Úžitková plocha: 154 m2

Dodávateľ: Domesi, s. r. o.

Fotograf: Milan Hutera – https://milanhutera.com/

Text: Ľubica Fábri

www.domesi.cz

Kategória: Návšteva
Tagy: drevodomy drevostavba dvojpodlažný dom rodinný dom
Zdieľať článok
Prístavba k domu: Čo potrebujete vedieť?Dom z tehly

Prístavba k domu: Čo potrebujete vedieť?

Poschodový rodinný dom: 5 inšpirácií s plochou strechouDom z tehly

Poschodový rodinný dom: 5 inšpirácií s plochou strechou

Murovaný záhradný krb: 11 inšpirácií pre začiatočníkovDom z tehly

Murovaný záhradný krb: 11 inšpirácií pre začiatočníkov

Dom s vlastnou vyhliadkovou vežouDom z tehly

Dom s vlastnou vyhliadkovou vežou

Diskusia