Starší byt po kompletnej rekonštrukcii: Zmena dispozície a jemne industriálny vzhľad

24.07.2018  |     

Keď mladý pár kúpil tento byt, bolo jasné, že ich čaká kompletná rekonštrukcia. Byt bol vo „vybývanom“ stave a ani dispozične novým majiteľom nevyhovoval.

Pôvodné riešenie bytu 2 + 1 bolo nutné prerobiť na 3 + kk, najmä kvôli budúcej detskej izbe. Oslovili preto dizajnérku Hanu Vláčnu a pustili sa spoločne do rekonštrukcie.

Pred rekonštrukciou

Dispozičné zmeny

Hlavnou dispozičnou zmenou bolo spojenie kuchyne a obývacieho priestoru do jednej miestnosti, ktorá nie je príliš veľká, a tak sa musel šetriť každý centimeter, aby sa zachovala zdravá ergonómia miestnosti.

Komplikácie pri rekonštrukcii

Najväčším prekvapením pri hrubých stavebných prácach bolo odhalenie vetracieho potrubia v podobe 15 rúrok, ktoré prechádzajú celým domom a bolo nutné ich zachovať. To výrazne skomplikovalo realizáciu návrhu novej dispozície, ktorý sa musel rýchlo prerobiť.

 

Namiesto vane sprchovací kút

Majitelia bytu si priali zachovať oddelenú toaletu a namiesto vane chceli sprchovací kút. V kúpeľni tak vznikol veľkorysý sprchovací kút cez celú šírku miestnosti a zároveň dostatočne veľká, na mieru navrhnutá úložná skrinka pod dizajnovým umývadlom. Namiesto klasických obkladov a dlažby bola použitá, aj z dôvodu úspory ďalších centimetrov, živicová stierka s povrchovou úpravou do mokrých priestorov.

Práčka so sušičkou bola umiestnená do vzniknutého výklenku na chodbe do vstavanej skrine, ktorá nijako neruší estetiku celého bytu a zároveň poskytuje úložný priestor na čistiace prostriedky a ďalšie nevyhnutnosti.

Bez bielych stien

Pri vstupe do bytu sa využil ďalší výklenok na veľkú šatníkovú skriňu, kde je ukrytá skrinka na topánky, šatníková tyč, ale aj vysávač alebo žehliaca doska. Protiľahlú stenu zdobia praktické dizajnové háčiky a fotografie z ciest majiteľov bytu. Nechýba ani stolička na sedenie a krásne veľké zrkadlo, ktoré zároveň pomáha presvetliť celý priestor. V celom byte takmer nie je biela stena, chodba nie je výnimkou – maľovka je zvolená v pastelovej sivomodrej farbe.

Dominantou spálne je okrem čalúnenej postele aj výrazná tapeta, ktorej sa podriadila maľovka na zvyšných stenách. Dvere boli posunuté tak, aby mohla vzniknúť veľká vstavaná skriňa, ktorá je najväčším úložným priestorom v byte. V miestnosti chýba hlavné centrálne osvetlenie, pretože cieľom bolo nechať vyniknúť dve závesné lampy pri posteli. Osvetlenie ešte dopĺňajú bodové svetlá pred skriňou.

Industriálny štýl

Majitelia majú radi moderný, ale aj industriálny štýl, čo sa premietlo do použitia farieb a materiálov v celom byte. Nechýba tmavá farba, podlaha s výraznou štruktúrou dreva alebo kovové doplnky v podobe svetiel, podnoží k jedálenskému stolu a tiež na mieru vyrobených rôzne veľkých kovových regálov slúžiacich ako knižnica pri televízii. Kuchyňu s obývacou izbou prepája krásna tmavá stierka. Pozornosť upútajú aj obrovské hodiny nad pohovkou.

 

O autorke interiéru:

Hana Vláčna

Navrhovaniu interiérov sa venuje od roku 2014, skúsenosti získala v kuchynskom štúdiu a absolvovala aj štúdium interiérového dizajnu zakončené diplomom. Venuje sa rekonštrukciám, ale aj zariaďovaniu novostavieb. Na svojej práci miluje práve rôznorodosť projektov. Dôležité je pre ňu ľudsky si rozumieť s klientom a spoločne sa naladiť na rovnakú vlnu, potom už len stačí počúvať jeho predstavy a odborne vykonať celý proces na ceste k vysnívanému bývaniu.

www.hanavlacna.cz

FOTO: Radek Hensley

Tagy:
byty rekonštrukcia bytu interiérový dizajn industriálny štýl

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Z mesta na vidiek: Druhú šancu na kúpu tohto domu už neprepásli

Najnovšie knihy a časopisy

Záhrada 9/2019
v predaji


Zimný rez stromov a krov




Predplatné

 

Kúpiť v e-shope

 

 

Najnovšie príspevky