Ani po piatich rokoch zdĺhavej rekonštrukcie bytu nestratili chuť a nevzdali sa pôvodných predstáv

03. 12. 2021
Zdieľať

Roman a Petra si vyhliadli v Brne byt z čias socialistického realizmu. Rekonštrukcia prakticky „od podlahy“ bola nevyhnutná. Architekti zo štúdia AEIOU k nej pristúpili nevšedne. Pravidelné línie deliace jednotlivé miestnosti bytu prakticky vymazali a vniesli doň diagonálne členenie. Nepravidelná dispozícia je nielen zaujímavá, ale spĺňa všetky nároky investorov a pôsobí osviežujúco.

Preč s nenosnými konštrukciami a pravidelnosťou

Úplne prvým krokom rekonštrukcie bytu bolo odstránenie zvislých nenosných konštrukcií a navrhnutie novej dispozície. Diagonálne pôdorysné členenie premenilo byt z 4 +1 na 4 + kk s miestnosťami so samostatnými vstupmi. Vďaka „zošikmeniu“ priestorov, ich umiestneniu a orientácii architekti dosiahli lepšie využitie celého bytu.

Prečítajte si tiež
Panelákový byt pri Štrkovci zbavili nezmyselnej dispozície. Prekvapil aj kontrast jemnosti a surových materiálov

Bytový dom z čias „zúriaceho“ socialistického realizmu je navrhnutý z kombinovaného nosného systému, a to zo železobetónových pilierov, prievlakov i tehlového muriva. Práve tento moment sa snažili autori premeny zdôrazniť. Obnažili pôvodnú nosnú konštrukciu a prefarbili ju rôznymi odtieňmi. Tým vniesli do priestoru originalitu a zároveň oživili celý priestor.

Obývačka s jedálňou v industriálnom modernom štýle

Farebné oživenie architekti dosiahli tiež použitím rôznofarebných jedálenských stoličiek i detailov, ktoré nájdete na zo stropu visiacich žiarovkách. Zdroj: Martin Zeman

Celým bytom sa tiahne systém políc

Hlavným motívom, ktorý sa opakuje v celom byte, je systém drevených políc a skriniek, ktorých funkcia sa mení v závislosti od typu miestnosti. Za povšimnutie stojí originálny kus nábytku, ktorý má viacero funkcií a oddeľuje kuchyňu od obývačky. Je to nízka skrinka, ktorá z jednej strany slúži ako lavica pri jedálenskom stole a z druhej strany sú úložné priestory.

Obývačka s policovou stenou akváriom a sivou sedačkou

Obývacia časť. Zdroj: Martin Zeman

Podlahy v celom byte sú drevené a ich kladenie korešponduje s novým dispozičným usporiadaním. V niektorých častiach sú ukladané šikmo, v detskej izbe a pred kúpeľňou vodorovne, v obývačke a v kuchyni zvisle.

Prečítajte si tiež
Moderný byt v historickom dome s netradičným kuchynským prvkom

Farebné oživenie architekti dosiahli tiež použitím rôznofarebných jedálenských stoličiek i detailov, ktoré nájdete na zo stropu visiacich žiarovkách. Osviežujúco pôsobí aj žltá zástena kuchynskej linky a modré vzorované obkladačky v kúpeľni.

Jedáleň a obývačka v industrálnom štýle

Farebné detaily priestor prijemne dopĺňajú. Zdroj: Martin Zeman

Pomaly ďalej zájdeš?

„Ďalšou našou úlohou pri rekonštrukcii bytu bolo maximálne využitie všetkých priestorov vzhľadom na požiadavky investora. Zaujímavosťou je, že hoci návrh vznikol pred viac ako 5 rokmi a zároveň vtedy začali aj samotné stavebné práce, klient si zachoval po celý čas chuť vykonávať dielo postupne a pritom sa držal pôvodného návrhu, za čo mu patrí veľký obdiv.

Jedáleň v industrálnom štýle s dreveným úložným multifunkčným boxom

Autori bytu obnažili pôvodnú nosnú konštrukciu a prefarbili ju rôznymi odtieňmi. Zdroj: Martin Zeman

Väčšinou platí, čo sa neurobí hneď, neurobí sa nikdy alebo nakoniec úplne inak!,“ pochvaľuje prístup investorov architekt Ján Vojtíšek.

Prečítajte si tiež
V byte s rozlohou väčšej izby si majiteľka vytvorila praktické a štýlové bývanie

Rekonštrukcia bytu v Brne

architektonický ateliér: studio AEIOU s.r.o.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

autori: Ing. arch. Ján Vojtíšek, Ing. Jakub Staník

spolupráca: Ing. arch. Tamara Vojtíšková

lokalita: Brno, ČR

projekt: 2015

realizácia: 2020

úžitková plocha: 93 m2

Sabína Zavarská

Foto: Martin Zeman

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: byty drevené podlahy farby v interiéri industriálny štýl rekonštrukcia bytu štvorizbové byty úložné priestory zmena dispozície
Zdieľať článok

Diskusia