Domáce knižnice: 10 nápadov, ako si doma uložiť knihy

07. 03. 2018
Zdieľať

Na vôňu papiera a zvuk prevracajúcich stránok nedajú vášniví čitatelia dopustiť, a preto je klasická knižnica stále súčasťou mnohých domácností. Kde všade môžete svoje obľúbené tituly „ubytovať“?

Štýl 1: ZA SKLOM

Nespornou výhodou sklenených knižníc je to, že knihy a iné predmety v nich vidno, no nesadá na ne prach. Priestor vedia opticky odľahčiť a ušetria vám čas, ktorý by ste inak trávili s prachovkou v ruke. Knižnicu s dvierkami Billy predáva IKEA.


Štýl 2 NA MIERU  Vytvorte si vlastný návrh knižnice presne podľa svojej potreby. Čo tak obložiť knihami priestor na spanie? Veď kde inde sa trávi s knihou v ruke čas najlepšie, ak nie v teplých perinách? Nehovoriac o tom, že sú vždy poruke.

Štýl 2 NA MIERU Vytvorte si vlastný návrh knižnice presne podľa svojej potreby. Čo tak obložiť knihami priestor na spanie? Veď kde inde sa trávi s knihou v ruke čas najlepšie, ak nie v teplých perinách? Nehovoriac o tom, že sú vždy poruke.
ALEKSANDRA VAJD

Štýl 2: NA MIERU

Vytvorte si vlastný návrh knižnice presne podľa svojej potreby. Čo tak obložiť knihami priestor na spanie? Veď kde inde sa trávi s knihou v ruke čas najlepšie, ak nie v teplých perinách? Nehovoriac o tom, že sú vždy poruke.

 


Štýl 3 VOĽNE STOJACA  Polica plná kníh len tak voľne umiestnená kdekoľvek v interiéri bude vždy vyzerať dobre. Ak je navyše čímsi zaujímavá, pokojne môže hrať v miestnosti hlavnú rolu. Originálnu knižnicu s policami v tvare krížov vyrobilo japonské dizajnérske štúdio Nendo.

Štýl 3 VOĽNE STOJACA Polica plná kníh len tak voľne umiestnená kdekoľvek v interiéri bude vždy vyzerať dobre. Ak je navyše čímsi zaujímavá, pokojne môže hrať v miestnosti hlavnú rolu. Originálnu knižnicu s policami v tvare krížov vyrobilo japonské dizajnérske štúdio Nendo.
ekoma design

Štýl 3: VOĽNE STOJACA

Polica plná kníh len tak voľne umiestnená kdekoľvek v interiéri bude vždy vyzerať dobre. Ak je navyše čímsi zaujímavá, pokojne môže hrať v miestnosti hlavnú rolu. Originálnu knižnicu s policami v tvare krížov vyrobilo japonské dizajnérske štúdio Nendo. 


Štýl 4 ATYPICKÁ  Police na knihy sú ideálnym adeptom do atypických priestorov a šikmín. Pomerne jednoducho vyplnia prázdny priestor, ktorý by ste len ťažko zaplnili nábytkom. Ich výrobu zvládne aj „kutil“ amatér a hravo v nich využijete každé voľné miesto.

Štýl 4 ATYPICKÁ Police na knihy sú ideálnym adeptom do atypických priestorov a šikmín. Pomerne jednoducho vyplnia prázdny priestor, ktorý by ste len ťažko zaplnili nábytkom. Ich výrobu zvládne aj „kutil“ amatér a hravo v nich využijete každé voľné miesto.
Dano Veselský

Štýl 4: ATYPICKÁ

Police na knihy sú ideálnym adeptom do atypických priestorov a šikmín. Pomerne jednoducho vyplnia prázdny priestor, ktorý by ste len ťažko zaplnili nábytkom. Ich výrobu zvládne aj „kutil“ amatér a hravo v nich využijete každé voľné miesto. 


Štýl 5 KREATÍVNA  Kto povedal, že knihy musia stáť v rade ako vojaci? Na trhu nájdete mnoho originálnych riešení knižníc pre užívateľov so zmyslom pre humor. Model Bookworm (v preklade knižný červík) z holandského Ateliéru 010 ponúka úložný priestor, osvetlenie a posedenie „pod jednou strechou“.

Štýl 5 KREATÍVNA Kto povedal, že knihy musia stáť v rade ako vojaci? Na trhu nájdete mnoho originálnych riešení knižníc pre užívateľov so zmyslom pre humor. Model Bookworm (v preklade knižný červík) z holandského Ateliéru 010 ponúka úložný priestor, osvetlenie a posedenie „pod jednou strechou“.
Ateliér 010

Štýl 5: KREATÍVNA

Kto povedal, že knihy musia stáť v rade ako vojaci? Na trhu nájdete mnoho originálnych riešení knižníc pre užívateľov so zmyslom pre humor. Model Bookworm (v preklade knižný červík) z holandského Ateliéru 010 ponúka úložný priestor, osvetlenie a posedenie „pod jednou strechou“. 


Štýl 6 OTVÁRACIA  Architekt Peter Jurkovič si v tomto prípade splnil detský sen o „tajných dverách v knižnici“. Vchádza sa nimi do spálne a vstavaná knižnica tvorí zároveň akúsi hranicu medzi dennou a nočnou zónou bytu.

Štýl 6 OTVÁRACIA Architekt Peter Jurkovič si v tomto prípade splnil detský sen o „tajných dverách v knižnici“. Vchádza sa nimi do spálne a vstavaná knižnica tvorí zároveň akúsi hranicu medzi dennou a nočnou zónou bytu.
Peter Jurkovič

Štýl 6: OTVÁRACIA

Architekt Peter Jurkovič si v tomto prípade splnil detský sen o „tajných dverách v knižnici“. Vchádza sa nimi do spálne a vstavaná knižnica tvorí zároveň akúsi hranicu medzi dennou a nočnou zónou bytu. 


Štýl 7 PRE DETI  Detská izba je miesto, kam okrem hračiek rozhodne patria aj pekné detské knižky. Ak to priestor izby dovoľuje, prečo im nevenovať jednu celú stenu? Policový systém s rebríkom a útulným miestečkom na čítanie ocení každý malý čitateľ.

Štýl 7 PRE DETI Detská izba je miesto, kam okrem hračiek rozhodne patria aj pekné detské knižky. Ak to priestor izby dovoľuje, prečo im nevenovať jednu celú stenu? Policový systém s rebríkom a útulným miestečkom na čítanie ocení každý malý čitateľ.
archív vydavateľstva JAGA

Štýl 7: PRE DETI

Detská izba je miesto, kam okrem hračiek rozhodne patria aj pekné detské knižky. Ak to priestor izby dovoľuje, prečo im nevenovať jednu celú stenu? Policový systém s rebríkom a útulným miestečkom na čítanie ocení každý malý čitateľ.


Štýl 8 V KUCHYNI  Prečo nie? Vášniví kuchári a zberatelia najrôznejších kuchárskych kníh by mali mať svoje „kulinárske biblie“ vždy poruke. Pri navrhovaní kuchyne im pokojne vyčleňte priestor na zabudovanú policovú stenu. Ideálne so sklenenými dvierkami, aby im neublížila voda či výpary.

Štýl 8 V KUCHYNI Prečo nie? Vášniví kuchári a zberatelia najrôznejších kuchárskych kníh by mali mať svoje „kulinárske biblie“ vždy poruke. Pri navrhovaní kuchyne im pokojne vyčleňte priestor na zabudovanú policovú stenu. Ideálne so sklenenými dvierkami, aby im neublížila voda či výpary.
ALEKSANDRA VAJD

 

Štýl 8: V KUCHYNI

Prečo nie? Vášniví kuchári a zberatelia najrôznejších kuchárskych kníh by mali mať svoje „kulinárske biblie“ vždy poruke. Pri navrhovaní kuchyne im pokojne vyčleňte priestor na zabudovanú policovú stenu. Ideálne so sklenenými dvierkami, aby im neublížila voda či výpary.


Štýl 9 Z PALIET  Jednoduché, lacné a nápadité riešenie. Staré palety si dnes vďaka mladým kreatívnym ľuďom našli pestré využitie. Okrem postele či pohovky z nich vyrobíte aj knižnicu, ktorú ozvláštnite tým, že pomedzi knihy vysadíte živé rastliny. Môžete ich uložiť vedľa seba či vrstviť nad sebou.

Štýl 9 Z PALIET Jednoduché, lacné a nápadité riešenie. Staré palety si dnes vďaka mladým kreatívnym ľuďom našli pestré využitie. Okrem postele či pohovky z nich vyrobíte aj knižnicu, ktorú ozvláštnite tým, že pomedzi knihy vysadíte živé rastliny. Môžete ich uložiť vedľa seba či vrstviť nad sebou.
isifa/shutterstock

 

Štýl 9: Z PALIET

Jednoduché, lacné a nápadité riešenie. Staré palety si dnes vďaka mladým kreatívnym ľuďom našli pestré využitie. Okrem postele či pohovky z nich vyrobíte aj knižnicu, ktorú ozvláštnite tým, že pomedzi knihy vysadíte živé rastliny. Môžete ich uložiť vedľa seba či vrstviť nad sebou.

 


Štýl 10 NÍZKA  Nižší policový diel naplnený knihami bude vyzerať originálne, ak tituly v ňom zoradíte podľa farieb. Takáto knižnica pekne vynikne na väčšej svetlej stene. Okrem kníh do nej môžete ukladať aj obľúbené spomienkové predmety či dekorácie a zakaždým tak bude vyzerať inak. Knižnicu Billy predáva IKEA.

Štýl 10 NÍZKA Nižší policový diel naplnený knihami bude vyzerať originálne, ak tituly v ňom zoradíte podľa farieb. Takáto knižnica pekne vynikne na väčšej svetlej stene. Okrem kníh do nej môžete ukladať aj obľúbené spomienkové predmety či dekorácie a zakaždým tak bude vyzerať inak. Knižnicu Billy predáva IKEA.
IKEA

Štýl 10: NÍZKA

Nižší policový diel naplnený knihami bude vyzerať originálne, ak tituly v ňom zoradíte podľa farieb. Takáto knižnica pekne vynikne na väčšej svetlej stene. Okrem kníh do nej môžete ukladať aj obľúbené spomienkové predmety či dekorácie a zakaždým tak bude vyzerať inak. Knižnicu Billy predáva IKEA.

TEXT: KATARÍNA BAROŠOVÁ
FOTO: ARCHÍV FIRIEM, ISIFA/SHUTTERSTOCK, ALEKSANDRA VAJD, PETER JURKOVIČ, DANO VESELSKÝ
ZDROJ: časopis Môj dom 2/2018

Kategória: Nábytok
Tagy: Ikea obývacia izba police
Zdieľať článok

Diskusia