Naozaj letná kuchyňa

28. 08. 2009
Zdieľať

Asi najväčšou výhodou života v rodinnom dome je, že za pekného počasia môže váš životný priestor rozšíriť záhrada – ako o ďalšie štvorcové metre, tak aj o celkom iný rozmer bývania. Môže sa stať vašou letnou obývačkou, jedálňou či kuchyňou pod šírym nebom... Len ju na to treba pripraviť.

Opečené dobroty


Naozaj letná kuchyňa

214749

K obľúbeným letným radovánkam väčšiny majiteľov záhrad patria posedenia pri ohni spojené s opekaním či grilovaním. Ponuka grilov je v súčasnosti pestrá a vyhovie každej peňaženke. Ak vynecháme elektrické grily, ktoré sa spájajú najmä s prípravou jedla „na kuchynskom stole“ v dome či na terase, grilovať môžete na drevenom uhlí (asi najlacnejšia alternatíva, ale príprava jedla trvá dlhšie a gril treba po každom použití vyčistiť) alebo na lávových kameňoch ohrievaných plynom (používajú sa opakovane a jedlo sa pripraví rýchlejšie a zdravšie, nemá však typickú dymovú arómu). V zásade si môžete vybrať prenosný alebo stabilný gril, aj ten prenosný by však mal mať v záhrade stabilne určené miesto – ideálne v závetrí, na dostatočne veľkej spevnenej či trávnatej ploche, najlepšie na takej, na ktorej sa dá vytvoriť aj priestor na prípravu a stolovanie. Podobné pravidlá platia aj pre otvorené ohniská, ktoré môžete v prípade potreby doplniť grilovacím roštom či stojanom, aby boli možnosti na prípravu vašich romantických letných večerí čo najširšie.


Naozaj letná kuchyňa

214750

V záhrade si môžete vybudovať aj celé „grilovacie centrum“. V tejto súvislosti je zaujímavá rozširujúca sa ponuka záhradných kozubov (na rozdiel od ohniska či grilu majú komín, často aj spodný prívod vzduchu, ktorý zlepšuje horenie, a popolník; priestor ohniska by mal byť obložený šamotovými tehlami). Zložitejšie záhradné kozuby bývajú vybavené aj pracovným pultom, na ktorý možno čo-to položiť, a často aj strieškou. Aj pri jednoduchších zariadeniach je však dobré počítať s určitým manipulačným priestorom (či už stabilným alebo s mobilným nábytkom), najlepšie aspoň čiastočne zastrešeným. Ideálne miesto pre kozub je v blízkosti domu (aby ste nemuseli ďaleko behať so surovinami), na spevnenej ploche so záhradným nábytkom a pri zdroji vody; treba myslieť aj na miesto na grilovacie náradie či zásobu dreva. Keďže kozub je stabilný prvok, mal by ladiť s domom a nadväzovať na okolie, nie pôsobiť ako sám vojak v poli – podľa tohto pravidla treba voliť formu aj materiál.





Zlý pán
Keďže s otvoreným ohňom nie sú žarty, treba mať pri výbere miesta na ohnisko, gril či kozub na pamäti aj bezpečnosť. Grily, ohniská ani záhradné kozuby by nemali byť napríklad v blízkosti drevených a bambusových plotov, drevených náraďovní alebo miestností, v ktorých sa skladujú horľavé materiály či nebodaj plyny. Nezabudnite, že treba brať do úvahy nielen svoj, ale aj susedné pozemky, všetko, čo je pred plotom a čo je za ním.
V žiadnom prípade sa neodporúča do tesnej blízkosti záhradných ohnísk, grilov či kozubov sadiť akékoľvek rastliny a ani v susedstve by sa nemali vyskytnúť suché a ľahko horľavé druhy, ako sú ihličnany, okrasné trávy či bambus. V ich okolí treba udržiavať poriadok, pretože aj suchým lístím, konárikmi či trávou by sa mohol rozšíriť požiar.



Kuchyňa v zeleni


Naozaj letná kuchyňa

214752

Zabudnite na večné behanie medzi kuchyňou a altánom či sedením uprostred trávnika. Trendom sú malé kuchynské kútiky, vybudované priamo v záhrade. Ak mávate v lete často hostí, prípadne radi stolujete vonku, nemáte nad čím rozmýšľať. Základom je stôl a pracovná plocha s dostatkom odkladacích priestorov… – asi najväčším rozdielom oproti klasickej kuchyni je, že všetko stabilné zariadenie musí odolávať vlhku, slnečnej páľave a ďalším vrtochom počasia. Priestor záhradnej kuchyne by mal byť aspoň čiastočne krytý a pamätať treba aj na prívod vody a odpad (rozhodne by tu mal byť aspoň malý drez), prípadne aj na elektrickú zásuvku s vhodným stupňom ochrany – takto si môžete zabezpečiť pri práci vhodné osvetlenie a budete môcť aj vonku využívať niektoré kuchynské spotrebiče. Exteriérová kuchyňa by mala susediť s miestom na stolovanie a, rovnako ako všetky stabilné prvky v záhrade, by mala štýlom ladiť s okolím.





Ideálnou voľbou do okolia ohnísk a grilov (samozrejme, nie do ich tesnej blízkosti) sú niektoré teplomilné rastliny, ktoré dobre znášajú aj sucho. Aby vás potešil pohľad na okolité záhony, doplňte svoju letnú jedáleň napríklad ružami, v lete kvitnúcimi trvalkami a krami či kvitnúcimi popínavými drevinami, atmosféru doladia aj aromatické kuchynské bylinky a rôzne listové zeleniny, ktoré môžete pestovať aj v črepníkoch, závesných nádobách či na momentálne trendových vegetačných stenách. Netradičné nálady vytvoria exotické rastliny v nádobách (palmy, sukulenty, citrusy, exotické kvitnúce cibuľoviny a popínavé rastliny) – môžete ich sústrediť na jednom mieste (trebárs na terase) alebo rozložiť do záhonov.

Článok bol uverejnený v časopise Môj dom.

Kategória: Nezaradené
Tagy: letná kuchyňa záhrada
Zdieľať článok

Diskusia