Rodinný dom s letnou kuchyňou prekonal očakávania mladej rodiny. So svahovitým pozemkom si rozumie

22. 07. 2021
Zdieľať

Neveľká obec kúsok od Hlohovca, svahovitý terén, susedia. To boli vstupné dáta k návrhu rodinného domu pre mladú rodinu.

Požiadavky majiteľov zneli: dôraz na funkčnosť, členenie dispozície s dostatkom súkromia pre každého, bezbariérové prízemie a malá letná kuchyňa ako samostatný objekt.

Architekt Adam Lukačovič vytvoril návrh, ktorý spĺňa všetko, ba ponúka i čosi naviac. Hlavnú hmotu členitého domu, ktorý pôsobí ako časť z dômyselného tetrisu, architekt uložil na najvyššie miesto pozemku. Tak, aby poskytovala krásne výhľady na okolie a získala čo najviac prirodzeného svetla.

Prečítajte si tiež
Obyčajný hranol? Ani náhodou! Pozrite sa, ako prispôsobili interiér svahu

Súkromné átrium spája dennú, nočnú a komunikačnú zónu

Súkromie a dostatok prirodzeného svetla v interiéri zabezpečuje v prvom rade átrium, ktoré je z troch strán obložené hmotou domu. Protiľahlé ramená obklopujúce átrium sú jednopodlažné, stredná hmota je dvojpodlažná.

Rodinný dom geometrických tvarov so skalkou

Vďaka átriu môže byť fasáda susediaca s vedľajším domom takmer úplne uzatvorená. Zdroj: Ing. arch. Adam Lukačovič

Vďaka átriu môže byť fasáda susediaca s vedľajším domom takmer úplne uzatvorená. Čiastočne otvorené átrium funguje aj ako priestor prepájajúci nočnú, dennú a komunikačnú zónu interiéru.

Otvorená denná zóna na konci domu

Tak, ako je stavba funkčne členená zvonku, podobne aj v interiéri. Smerom od ulice vás privíta nenápadná fasáda s krytým parkovacím státím, po vstupe do domu sú na ľavej strane hygienické miestnosti, najbližšie k átriu je umiestnená spálňa. Napravo je samostatná izba slúžiaca ako pracovňa alebo malá obývačka a technické zázemie.

Rodinný dom geometrických tvarov so skalkou

Na hlavnú stavbu nadväzuje pobytová terasa prikrytá hmotou horného podlažia a výškový rozdiel je spestrený výsadbou, kameňmi a drevenými schodíkmi. Zdroj: Ing. arch. Adam Lukačovič

Stredovou časťou domu, ktorá je z ľavej strany presklená smerom k átriu sa dostanete do hlavnej dennej zóny – otvorenej miestnosti s funkciami kuchyne, jedálne, obývačky. Z jednej strany z nej môžete vyjsť do átria, z druhej na otvorenú terasu a do záhrady.

Prečítajte si tiež
Kúpili malý pozemok vo svahu a dúfali, že sa na ňom vôbec dá niečo postaviť. Ako to dopadlo?

Horné podlažie zahŕňa ďalšie dve spálne so šatňami a kúpeľňami. Komunikačnú oblasť medzi prízemím a prvým podlažím tvorí konzolové schodisko s drevenými stupňami na betónovej nosnej stene. Nachádza sa pri veľkom presklení do átria v strednej časti dispozície.

Aké materiály nájdete v interiéri?

Prevažujú pohľadové betónové konštrukcie, na prízemí sú priznané a tvoria výrazný prvok hlavnej dennej zóny. Surovosť sivého betónu zjemňujú teplé odtiene prírodného dreva na podlahe i nábytku. Nezanedbateľným prvkom sú lakované dosky – napríklad celá kuchynská linka poňatá ako uzatvorená stena je z bielych lakovaných dosiek. Kontrastuje im dlhý čierny ostrov s úložným priestorom, sporákom, drezom i barovým sedením.

Lesklá biela kuchyňa s čiernym ostrovom a jedáleň

Celá kuchynská linka poňatá ako uzatvorená stena je z bielych lakovaných dosiek. Kontrastuje im dlhý čierny ostrov s úložným priestorom, sporákom, drezom i barovým sedením. Zdroj: Ing. arch. Adam Lukačovič

Letná kuchyňa, dielňa aj pivnica

Letná kuchyňa je riešená ako samostatný objekt v nižšej časti pozemku. Okrem tejto funkcie slúži aj ako dielňa s veľkou pivnicou. Veľmi príjemne je riešený priestor medzi dvoma výškovými úrovňami pozemku – medzi hlavným objektom, letnou kuchyňou a záhradou. Na hlavnú stavbu nadväzuje pobytová terasa prikrytá hmotou horného podlažia a výškový rozdiel je spestrený výsadbou, kameňmi a drevenými schodíkmi.

Schodisko s drevenými stupňami

Komunikačnú oblasť medzi prízemím a prvým podlažím tvorí konzolové schodisko s drevenými stupňami na betónovej nosnej stene. Zdroj: Ing. arch. Adam Lukačovič

Systém chladených stropov, inteligentná elektroinštalácia

Aké zaujímavé technické riešenia v novostavbe nájdete? „Za pozornosť stojí systém chladených stropov, ktorý využíva monolitickú ŽB stropnú konštrukciu. Do rúrkového registra prúdi kvapalina ochladzovaná tepelným čerpadlom typu voda – voda. Ako zdroj tepla pre podlahové kúrenie a ohrev TÚV slúži takisto čerpadlo voda – voda. Primárne systémy vykurovania a chladenia dopĺňa nútené vetranie s rekuperáciou. Zároveň je v dome inštalovaná inteligentná elektroinštalácia,“ dopĺňa zaujímavé detaily architekt Adam Lukačovič.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Prečítajte si tiež
Inšpiratívne riešenie pre zastavané lokality: Dom v Rači pre rodinu s domácimi zvieratkami

RD Trakovice v skratke

Autor: Ing. arch. Adam Lukačovič | Architecture & Design 

Spolupráca: Ing. arch. Andrea Javorková (interiér), WOOD & INTERIERS (výroba nábytku)

Lokalita: Trakovice, Slovensko

Návrh: 2017

Realizácia: 2017 – 2019

Plocha pozemku: 1 268 m²

Zastavaná plocha: 261 m²

Podlahová plocha: 313 m²

Sabína Zavarská
Foto a výkresy: Ing. arch. Adam Lukačovič

Kategória: Návšteva
Tagy: átrium dvojpodlažné domy inteligentné ovládanie letná kuchyňa rodinné domy vetracie systémy s rekuperáciou
Zdieľať článok

Diskusia