Máte už pripravené palivové drevo na zimu? Tieto druhy sú na vykurovanie najvhodnejšie
Ak kúrite drevom a ešte ste si ho nepripravili na zimu, nemali by ste dlhšie váhať. Vykurovacia sezóna je totiž pred dverami. Samotná príprava, ak je svedomitá, zaberie pomerne veľa času aj energie – od zberu, resp. prepravy dreva až po jeho uskladnenie. Možno aj preto sa tvrdí, že palivové drevo zahreje dvakrát.
Drevo kúpte, nazbierajte alebo využite vlastné stromy
So zabezpečením dreva na zimu treba počítať ešte skôr, ako nastane chladné počasie. Ideálne na jar, resp. rok dopredu. Najlepšie je sa predzásobiť, lebo zima vie často i prekvapiť. Drevo si môžete zakúpiť buď už naštiepané a presušené, alebo pripravené na ďalšie spracovanie.
Druhá, lacnejšia možnosť je príprava dreva z iných zdrojov. Napríklad Lesy Slovenskej republiky poskytujú vo viacerých lokalitách možnosť získať surovinu formou samovýroby a za výhodnejšiu cenu ako pri klasickom predaji dreva. Spracúvajú sa zvyšky po ukončenej ťažbe, vyvrátené či suché dreviny a na určitých miestach je možná i ťažba. Maximálny objem dreva na osobu je však obmedzený a je potrebné vopred podať žiadosť.
Pri súkromnom či inom type vlastníctva lesa je vždy lepšie sa ohľadom možností či podmienok zberu dreva dopredu informovať.
Ďalší spôsob je získať drevo napríklad spílením vlastných stromov zo záhrad. Takéto drevo sa spracováva ľahšie, ale musí sa porezať hneď ako je to možné. Predtým samotným výrubom je však vhodné overiť si, či na to netreba vybaviť súhlas na príslušnom úrade.
Ako ho správne porezať a poštiepiť?
Ak vám drevo priviezli pred dom, najlepšie je ho ihneď spracovať. Ide totiž o čerstvé drevo, a ak vyschne, bude sa s ním pracovať zložitejšie. Pomôcť vám pri tom dokáže reťazová píla, cirkulárka, či štiepačka. Samozrejme, siahnuť môžete aj po tradičnom ručnom štiepaní a pílení, avšak vyžaduje si to okrem iného i dostatok času, síl a tiež istej zručnosti.
Najprv drevo narežte alebo naštiepajte na kúsky dlhé 30 až 40 cm, prípadne na takú veľkosť, aby sa zmestili do kozubu či pece. Takto pripravené drevo sa aj lepšie ukladá a rýchlo vyschne.
Myslite na ochranné pomôcky
Keď pracujete s drevom, samozrejmosťou je nasadiť si správne ochranné pomôcky, ako sú rukavice a okuliare. Taktiež si oblečte dlhé nohavice a na nohy si dajte kvalitnú pevnú obuv s protišmykovou podrážkou. Dôležité je aj krytie hlavy v podobe helmy. Pri hluku presahujúcom 80 decibelov je vhodné aj odhlučnenie pomocou slúchadiel.
Kam s drevom? Efektívne skladovanie
Na to, aby drevo ostalo suché, a teda bolo vhodné na kúrenie, je potrebné ho dobre uskladniť. Nemalo by sa povaľovať po dvore alebo inom priestranstve.
Uložte ho pod samostatný prístrešok (kôlňu alebo garáž), pod presah strechy alebo do krechtov, teda kužeľových hromád. Tie ešte zabezpečte nepremokavou plechovou strieškou alebo plachtou. Nezabúdajte na vetracie otvory, inak by mohlo drevo plesnivieť.
Pri ukladaní myslite aj na to, že drevo nesmie ležať na vlhkej zemi. Podložte pod neho palety alebo iný vhodný podstavec. Drevo ukladajte na seba, prvú vrstvu začnite aspoň vo výške 20 centimetrov nad zemou. Položte ho kôrou nadol, aby lepšie schlo. Drevo uložte najviac do výšky 2,5 metra, aby bolo ľahšie dostupné.
Suché vs. mokré drevo
Mokré, resp. vlhké drevo na kúrenie nie je vhodné – zle horí, dymí a v komíne zanecháva mastnú sadzu, ktorú je ťažšie odstrániť. Jeho výhrevnosť je oproti suchému drevu nižšia. Počas horenia sa z neho uvoľňuje zvyšná vlhkosť, a tým sa aj znižuje produkcia tepla. Najlepšie preto je, ak drevo po naštiepaní necháte schnúť aspoň rok a pol až dva roky.
Predtým, než si drevo zakúpite u dodávateľa, si overte tiež informáciu, ako dlho bolo skladované.
Ktoré druhy dreva sú najvhodnejšie na vykurovanie?
Ak sa chcete v zime pri kozube zahriať čo najdlhšie, najlepšie urobíte, ak stavíte na tzv. tvrdé drevo, napríklad dub, buk, orech, javor či čerešňa. Rastú pomaly, čo znižuje prirodzenú vlhkosť dreva. Tvrdý druh dreva produkuje čo najväčšie teplo a tiež horí najdlhšie zo všetkých. Vhodné na kúrenie je aj mäkké drevo (napr. breza). Má vysokú zápalnosť, čiže horí aj pri vyššej vlhkosti.
K najznámejším druhom palivového dreva patria dub, buk, jaseň, breza a rôzne ovocné dreviny. Predstavíme si výhody každého z nich:
Dub
- produkuje najviac tepla
- optimálna voľba v pomere cena/výkon
- najdlhšie horí
- musí schnúť aspoň rok a pol
Buk
- najčastejšia voľba spomedzi palivového dreva
- vysoká výhrevnosť
- rýchlo schne
Jaseň
- veľké množstvo tepla, stabilné horenie
- nízka dymivosť
- ťažšie dostupné na trhu, preto ho treba kombinovať s inými druhmi
Breza
- vysoká zápalnosť – začína rýchlo horieť
- vznik ohňa aj pri vyššej vlhkosti
- nehorí však dlho, potreba kombinácie s inými druhmi
Ovocné stromy (jablone, čerešne a hrušky)
- patria k tvrdému drevu, čiže horia dostatočne dlho
- dokážu rozvoňať dom
- určené len na príležitostné kúrenie
Ktorým druhom dreva sa treba pri vykurovaní vyhnúť?
Ihličnanom – síce produkujú dostatok tepla, horia však rýchlo a znečisťujú komín uhlíkami.
Záverečné tipy
- Na kúrenie nepoužívajte drevo ošetrené chemickými spôsobmi ani lisovanú drevotriesku. Pri ich horení vznikajú toxické výpary. Nepáľte tiež odpadky z dreva – palety, preglejku ani voskované predmety.
- Popol vynášajte až po tom, ako oheň dohorel a popol vychladol. Nevyhadzujte ho do odpadu, radšej ho použite ako hnojivo v záhrade.
- Pravidelne čistite kozubu (nezabúdajte ani na ťahové časti a dymovú rúru). Komín nechajte vyčistiť aspoň raz za rok.
- Nábytok, drevené predmety či záclony udržiavajte v dostatočnej vzdialenosti od kozubu alebo pece.
Text: Natália Turcovská
Foto: iStock