Takéto typy dreva do krbu rozhodne nepatria. Pozor aj na tento jedovatý druh, ktorý možno pestujete na dvore!
Ak zháňate najlepšie drevo do kozubu, ktoré vám nepoškodí komín ani pľúca, stačí sa riadiť hlavne vlhkosťou, tvrdosťou a pôvodom. Aby ste to mali jednoduchšie, pripravili sme pre vás zoznam ôsmich typov dreva. ktoré v krbe rozhodne nemajú čo hľadať.
8. Mokré drevo
Bez ohľadu na konkrétny druh dreva, vysoká vlhkosť je pri bezpečnom a účinnom zakladaní ohňa jedným z najväčších neprajníkov. Čím viac je drevo nasiaknuté vlhkosťou, tým dlhšie trvá, kým sa rozhorí. Pri spaľovaní sa navyše veľa energie spotrebuje na odparenie vody, nie na tvorbu tepla. Pre založenie a trvácnejšie udržanie ohňa je tiež potrebné minúť oveľa viac dreva než v prípade suchého. Drevo navyše veľmi dymí, znečisťuje ovzdušie a zanáša komíny i samotný kozub.
Najlepšou voľbou teda ostáva suché tzv. odležané drevo, ktoré je vhodné skladovať v interiéri (napr. vo forme estetického doplnku priamo pri krbe), alebo v exteriéri, avšak na zastrešených miestach (napr. prístrešky alebo kryté terasy).
ALE! Aj suché drevo obsahuje vlhkosť, jeho hodnota by však nemala vyššia ako 20 – 25 %.
Mokré drevo nielen zle horí, ale je aj málo výhrevné a pri horení znečisťuje ovzdušie. Zdroj: Shutterstock
7. Prehnité drevo
Pri dlhodobom pôsobení vlhkosti podlieha drevo rozkladu. Stráca svoju štruktúru i hmotu, čo sa prejavuje mäknutím či rozpadaním sa. Je teda prvý pohľad jasné, že na horenie z neho už veľa neostalo a kúriť ním bude neefektívne. Hnijúce drevo navyše vytvára ideálne podmienky pre množenie húb a plesní. Pri jeho spaľovaní sa do ovzdušia uvoľňujú nebezpečné spóry, ale aj jemné častice a viaceré toxické látky a emisie, ktoré môžu spôsobiť nemalé zdravotné ťažkosti.
6. Čerstvé drevo
Podobne ako mokré drevo, aj to z nedávneho výrubu obsahuje vyšší podiel vlhkosti (50 % a viac), ktoré bránia správnemu horeniu. Dochádza teda k neefektívnemu vykurovaniu i nedokonalému horeniu, pri ktorom sa uvoľňujú škodlivé látky. Dlhodobým spaľovaním čerstvého dreva navyše vytvárate nebezpečné podmienky, ktoré môžu skončiť nešťastím. Jeho horením vzniká horľavá látka kreozot, ktorá narúša cirkuláciu vzduchu v komíne a svojím vrstvením po stranách vytvára potenciálne riziko vzniku požiaru.
Pri spaľovaní čerstvého dreva vzniká lepkavý a horľavý kreozot, ktorý môže upchať komín a spôsobiť požiar. Zdroj: Shutterstock
5. Neznáme drevo
Pri nákupe dreva sa pravdepodobne viac pozastavíte nad samotnou cenou ako nad tým, odkiaľ pochádza. Treba si však uvedomiť, že nie je dub ako dub, pretože na kvalitu dreva vplýva aj oblasť, kde strom pôvodne rástol. Drevo z neznámych oblastí môže obsahovať stopy ťažkých kovov, toxické látky z kontaminovanej pôdy či priemyselných závodov, alebo aj pesticídy či herbicídy z postrekov. Tieto látky sa pri spaľovaní môžu uvoľňovať do ovzdušia.
V dreve neznámeho pôvodu si domov môžete priniesť aj škodce a podkôrny hmyz, ktoré sa môžu neskôr rozmnožiť. Odborníci preto odporúčajú dôsledne si overiť pôvod dreva a kontrolovať, či v danej oblasti nebol zaznamenaný výskyt škodcov alebo devastačné znečistenie lesov. Skladovaniu dreva s neznámym pôvodom sa vyhnite, prípadne sa ho čím skôr zbavte.
4. Mäkké drevo
Mäkké drevo produkuje väčšina ihličnatých drevín, ako napríklad smreky, jedle a borovice. Je cenovo dostupnejšie ako tvrdé drevo z dubu, buku či jaseňa, no horí rýchlejšie a má nižšiu výhrevnosť. Obsahuje živicu, ktorá pri horení môže produkovať iskry, a spaľovanie sprevádza nepríjemný dym a špecifická aróma. Pri dlhodobom používaní riskujete aj znečistenie a upchatie komína kreozotom. A hoci aj mäkké drevo má v kozube svoje miesto, treba ho používať len v obmedzenom množstve.
Za najvhodnejšie drevo do kozuba sa naopak považuje to tvrdé. Produkujú ho najmä listnaté opadavé dreviny, ako dub, buk, jaseň či javor. Za najlepšiu voľbu sa u nás považuje kvalitné dubové drevo.
ALE! Pri malých množstvách môžete drevo z ihličnanov použiť pri podpaľovaní.
3. Slabo horľavé drevo
Aj keď drevo pochádza z listnatých stromov, je kvalitné, zdravé, dobre sušené a nebolo ošetrované nevhodnými látkami, stále nemusí byť vhodné na dlhodobé kúrenie. Niektoré druhy dreva vykazujú slabú výhrevnosť či produkujú nadmerný dym. Patrí tam napríklad:
- jelšové drevo – horí príliš rýchlo, má nízka výhrevnosť
- vŕbové drevo – má nízku hustou, pri horení nadmerne dymí a má veľmi nízku tepelnú produkciu
- gaštanové drevo – má slabý plameň, tvorí iskry a nadmerný dym
2. Lakované drevo
Drevo zo starých skríň, regálov či stoličiek môže byť druhovo vhodné, suché aj zdravé, no do kozubu by ste ho rozhodne dávať nemali. Pri výrobe nábytku často prechádza úpravami, počas ktorých do seba vstrebáva chemikálie. Tie ho majú chrániť pred škodcami, plesňou, hubami či poveternostnými podmienkami. Nehovoriac o farbách či lakoch na jeho povrchu. Pri spaľovaní takého dreva dochádza nielen k tvorbe dymu, ale aj k uvoľňovaniu toxických látok, ktoré môžu byť nebezpečné nielen pre ľudí, ale aj pre životné prostredie.
1. Jedovaté drevo
Nielen drevo ošetrované chemikáliami je pri spaľovaní toxické. Vo voľnej prírode nájdeme aj také druhy drevín, ktoré obsahujú jedovaté látky prirodzene. Môžeme k nim zaradiť napríklad oleandre, ktoré sa v našich podmienkach hojne pestujú. Pri spaľovaní uvoľňuje toxické látky, ktorých vdýchnutie môže spôsobiť zdravotné problémy. Jedovaté sú však všetky jeho časti, preto pri záhradkárčení nezabúdajte na ochranné rukavice.ň
Do kozubu v žiadnom prípade nepridávajte ani časti brečtanu alebo škumpy. Okrem škodlivého dymu a zápachu, riskujete aj vážnejšie alergické reakcie a podráždenie dýchacích ciest.
- Mokré drevo nielen zle horí, ale je aj málo výhrevné a pri horení znečisťuje ovzdušie.
- Pri spaľovaní čerstvého dreva vzniká lepkavý a horľavý kreozot, ktorý môže upchať komín a spôsobiť požiar.
- Pri kúpe je dôležité poznať aj oblasť, odkiaľ drevo pochádza.
- Drevo z ihličnanov je vhodné na rozkurovanie, ale nie na dlhodobé kúrenie.
- Drevo ošetrené nátermi môže pri horení uvoľňovať toxické látky do ovzdušia.
- Gaštanové drevo pri horení iskrí a nemá dobrú výhrevnosť,
- Aj keď je oleander obľúbený, jeho drevo v žiadnom prípade nespaľujte.
Text: Zuzana Bánska
Foto: Shutterstock