Postup, ako si doma predpestovať priesady, ktorý používajú aj profesionáli
Niektoré druhy zeleniny majú veľmi dlhé vegetačné obdobie a je možné, že v našich podmienkach by ste sa dočkali len veľmi slabej úrody. Preto je dobré si predpestovať priesady zo semena. Ako na to?
Skôr ako začne vysievať, je dobré vyhnúť sa chybám, ktoré robili tí pred vami. Tu je 10 tipov, na čo si dať pozor.
1. Z priesad alebo nie?
To, či danú rastlinu treba predpestovať, zistíte celkom jednoducho z návodu na vrecúškach s osivami. Obvykle je to zrozumiteľnou formou uvedené na zadnej strane. Vhodné je si to zistiť ešte skôr, v čase, keď plánujete, čo všetko chcete v najbližšej sezóne pestovať. Predpokladom toho, že získate kvalitné a životaschopné priesady, je totiž správny termín výsevu. Ten býva spravidla pri každom druhu zeleniny alebo letničiek odlišný.
2. Na priesady kupujte osvedčené semienka
Osivo na priesady nakupujte u osvedčených predajcov. Odolajte ponuke lacného, ale neznámeho osiva, ktoré nemusí mať potrebnú klíčivosť. Rovnaký problém môžu mať akciové balíčky z predchádzajúcich sezón. Klíčivosť osív zeleniny sa pohybuje od 1 do 10 rokov, takže ak vám nejaké balenia zostali z minulého roka, je dobré urobiť najskôr skúšku klíčivosti. Zopár semien uložte na navlhčený filtračný papier. Udržiavajte ho vlhký niekoľko dní a zistíte, ako semená klíčia. Je dobré vedieť, že najdlhšiu klíčivosť majú strukoviny a plodová zelenina.
3. Oplatí sa využiť skleník?
Kvalitné priesady získate, ak ich predpestujete vo vykurovanom skleníku, neskôr môžete výsevy zrealizovať aj v parenisku (nie však všetky druhy). K mladým rastlinám v skleníku sa dostáva dostatok svetla zo všetkých strán, sú pevné, rovnomerne vyrastené, bohato olistené a nie vytiahnuté. Ak skleník nemáte, umiestnite priesady na dostatočne svetlý parapet, kde nehrozí prienik chladu zvonka.
4. Vyberte si správne zakoreňovače na priesady
Výsevné nádoby nemusia byť veľmi hlboké, stačí 10 cm vysoká vrstva substrátu. Každá nádoba, v ktorej plánujete predpestovať priesady, musí mať na dne otvory na odtok prebytočnej zálievkovej vody, inak hrozí, že bude substrát trvale premáčaný a priesady budú zahnívať. Často sa zabúda, že zakoreňovače na priesady musia byť pred použitím čisté a dôkladne vydezinfikované.
5. Správne zavlažujte
Výsevy rovnomerne zavlažujte odstátou vodou. Substrát by mal medzi každou ďalšou zálievkou iba mierne preschnúť – je to lepšie, ako keby bol stále premokrený, pretože by hrozila tvorba plesní. Na zavlažovanie použite postrekovač, nie PET fľašu s vodou, pri ktorej hrozí vyplavenie semien. Priestor, kde máte umiestnené mladé rastliny, priebežne vetrajte (ale nie v dňoch, keď je mráz). Výsevy vždy počas vetrania posuňte ďalej od okna.
6. Optimálna teplota a svetlo
Výsevy musia byť vždy na svetle, vyhnite sa však priamemu slnečnému svetlu, ktoré môže na citlivých listoch mladých rastliniek spôsobiť popáleniny. Optimálna teplota je asi 20 – 25 °C. Pri niektorých rastlinách však musíte teplotu prispôsobiť. Napríklad semená papriky klíčia pri teplote až do 30 °C, po vyklíčení je potrebné teplotu znížiť asi na 20 °C, v noci môže byť aj nižšia, okolo 16 – 17 °C. Semená rajčín klíčia pri teplote asi 25 °C. Ak má rastlina optimálnu teplotu, ale málo svetla, môže sa príliš vyťahovať a lámať. Takáto priesada je potom takmer nepoužiteľná.
VEDELI STE…?
Pokiaľ pestujete priesady za plastovými oknami, stáva sa, že sú tenké a vyťahané. Dôvod môže byť ten, že súčasné okná filtrujú určité spektrum slnečného žiarenia, ktoré rastlinám následne chýba. Tento problém možno vyriešiť pomocou rastovej LED lampy, ktorá rastlinám chýbajúcu časť slnečného svitu nahrádza.
7. Dodržte termín výsevu
Klíčenie trvá pri jednotlivých druhoch rôzne dlho. Niekedy semená vyklíčia prekvapivo rýchlo. Inokedy sa však treba vyzbrojiť trpezlivosťou, klíčenie trvá dlhšie, čo môže spôsobiť obavy, či dané semená vôbec vyklíčia. V žiadnom prípade substrát nenarušujte ani nekyprite, ale buďte trpezliví. Ak nedodržíte odporúčaný termín výsevu, nebudete mať v optimálnom termíne výsadby do voľnej pôdy, čo je začiatok až polovica mája, pripravené vhodné sadenice. V prípade zeleniny to môže spôsobiť neskoršiu úrodu, pri kvetoch neskorší nástup kvitnutia.
8. Pozor na substrát
Vždy použite substrát priamo určený na predpestovanie priesad, ktorý má neutrálne pH, jemnejšiu štruktúru a nižší obsah živín. V takomto prostredí rastliny klíčia rovnomerne a viac-menej spoľahlivo. Trendom sú tzv. supresívne substráty, ktoré môžu pomôcť zamedziť padaniu klíčnych rastlín. Nikdy nepoužívajte zeminu zo záhrady alebo z kompostu ani substrát z minulého roka. Zemina musí byť sterilná, preparená.
9. Sejte skôr redšie
Čerstvé osivo možno vysievať do riadkov alebo naširoko, čo znamená, že semienka vysejte rovnomerne na celú plochu, ktorú ste si vybrali. Sejte skôr redšie, aby mali jednotlivé rastliny počas svojho vývoja dostatok miesta. Jemnejšie osivá stačí len pritlačiť k substrátu, nezasypávajte ich – klíčia na svetle. Väčšie zasypte tenkou vrstvou substrátu. Osivo uhoriek alebo hlúbovín sejte hlbšie. Výsevy si nezabudnite označiť. V rámci jednej nádoby vysievajte vždy len jeden druh alebo kultivar.
10. Kedy pikírovať
Pikírovať by ste mali vtedy, keď majú mladé rastliny dva pravé listy (okrem klíčnych). Vďaka pikírovaniu rastliny spevnejú, vytvoria si kvalitný koreňový bal a na hriadke v záhrade sa neskôr ľahšie ujmú. Pikírovacím kolíkom opatrne podberte priesadu z výsevnej misky a preneste do pripraveného malého črepníka alebo sadbovača. Vložte do pripravenej jamky, korienky prihrňte substrátom a rastlinu zavlažte. Pri mnohých rastlinách (napríklad zeleri) dajte pozor, aby ste nezasypali listové srdiečko.
Fotopostup, ako vysievať, aby boli priesady kvalitné
Potrebujete:
- substrát na výsev
- výsevná miska
- osivo zeleniny
- záhradnícka lopatka
- menovka a ceruzka
- pravítko
- rozprašovač alebo krhla s polievacou ružicou
Krok 1: Pripravenú nádobu naplňte substrátom v dvoch vrstvách. Naspodok dajte hrubšiu frakciu a navrch najemno preosiatu.
Krok 2: Do polovice naplnenú misku opatrne utlačte, v strede aj po bokoch. Dôležité je, aby bol substrát rovný, nesmú v ňom byť preliačiny.
Krok 3: Ešte pred rozbalením osiva si na etikete overte hĺbku výsevu a nároky na svetlo. Semená, ktoré klíčia na svetle, nezasypávajte.
Krok 4: Vysievať sa dá buď naširoko, alebo do riadkov. Výsev naširoko je praktický. Vzdialenosť semien v riadkoch má byť minimálne 5 cm.
Krok 5: Sejte rovnomerne a tak, aby sa semená navzájom nedotýkali. Spôsobuje to problémy pri klíčení. Osivo nesejte príliš hlboko.
Krok 6: Ak sú semená nahusto, môžete ich v riadku opatrne porozkladať. Priesady budú pevnejšie. Nakoniec osivo jemne zasypte a utužte doskou.
Krok 7: Utužený substrát zavlažte. Použite buď rozprašovač, alebo krhlu s polievacou ružicou. Nezavlažujte prúdom vody, mohli by ste semená vyplaviť, prípadne zmiešať rôzne druhy.
Krok 8: Praktické je, keď si výsevy označíte. V rámci jednej nádoby si totiž môžete vysiať nielen viac druhov zeleniny, ale aj rôzne odrody jedného druhu.
Text: Daniel Košťál, Katarína Paukeje
Foto: Dano Veselský, Lee Valley, Rural Sprout, isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Môj dom