Z nevyužitej krajiny zelená oáza: Majiteľ si počkal, kým záhrada vyrastie, až potom prišiel na rad dom

02. 09. 2021
Zdieľať

Bohatí investori zvyčajne nemajú k prírode najlepší prístup. Je mnoho príkladov, keď prírodné prostredie premenili na betónovú džungľu alebo megalomanské rodinné sídlo. Degradácia zelených plôch na úkor želania majiteľov veľkých pozemkov neraz zasiahne široké prírodné prostredie. Prípad poľského projektu „Zo záhrady dom“ má však, našťastie, opačný príbeh. I keď je plocha domu obrovská, stavba sa naplno prispôsobuje už existujúcej záhrade.

„Projekt Zo záhrady dom bol pre nás nevšedným zážitkom. Majiteľ mal hotový projekt záhrady, v pokročilých fázach realizácie. Chýbal iba dom. Niečo, čo sa spočiatku zdalo ako smiešny zvrat v zaužívanom chode vecí, sa po vysvetlení pre nás stalo úplne logickým. Investor si chcel po dokončení stavby a nasťahovaní sa vychutnať záhradu v plnom rozsahu.

Prečítajte si tiež
Štvorpodlažná vila pri Slavíne: Novostavba ako odkaz na funkcionalizmus

Rastliny totiž potrebujú na dosiahnutie cieľovej veľkosti oveľa viac času, než je potrebné na stavbu aj tak veľkého domu. Môžete síce zasadiť veľké stromy, je to však nákladné a nešetrné k životnému prostrediu,“ zdôrazňuje Robert Konieczny.

Hranatá vila s prírodnou záhradou

Majiteľ pozemku je veľký milovník prírody. Okolie domu je toho dôkazom. Zdroj: Jakub Certowicz

Z nevyužitej krajiny zelená oáza s jazierkom

Majiteľ pozemku je veľký milovník prírody. V prvom rade sa rozhodol upraviť nevyužitú krajinu na krásnu zelenú oázu s jazerom a cestou k miestu, kde sa mal dom nachádzať. Ten mal zároveň slúžiť ako galéria umenia. Architektov už po prvých debatách inšpirovalo myslenie a spôsob uvažovania klienta. Výsledok hovorí sám za seba.

Vnútorné átrium s prírodným jazierkom a záhradou

Kým prízemie tvorí nepravidelný trojlístok s rôzne zaoblenými časťami, prvé podlažie má pôdorys v tvare štvorca s átriom uprostred. Zdroj: Jakub Certowicz

Dom využíva krivky, ktoré nájdete už v samotnej záhrade, nadväzuje na ne, a tak jemne ladí s okolím. Tento dojem dotvára sivý betón na fasádach. Odkazuje na farbu existujúcej kamennej cesty – východiskového bodu projektu. Zaoblená forma stavby zároveň jasne oddeľuje príjazdovú cestu od zvyšku záhrady a poskytuje domácim intimitu a ticho.

Prečítajte si tiež
Rekonštrukcia statku odhalila pôvodné miestnosti a zbavila ich nánosov nekonečných úprav

Prispôsobili sa prírode

Spoločensky riešené prízemie prekvapuje sviežou bielou podlahou, ktorá zrkadlí biely strop. Ani v interiéri nechýbajú oblé krivky, nájdete ich prakticky na každom kroku. Záhrada obklopujúca dom takmer zo všetkých strán prechádza do interiéru cez veľké presklenia a polo-átrium na úrovni prízemia. Architekti sa snažili do vyrastenej prírody zasiahnuť len minimálne, zaobchádzali s ňou ako s prírodným živlom, ktorý sa nedá zmeniť, ale ktorému sa musia prispôsobiť.

Presklené veľké átrium vo vile

Oblé krivky nájdete prakticky na každom kroku. Zdroj: Jakub Certowicz

Nielen domov, ale aj galéria

Kým prízemie tvorí nepravidelný trojlístok s rôzne zaoblenými časťami, prvé podlažie má pôdorys v tvare štvorca s átriom uprostred. Nachádzajú sa tu predovšetkým súkromné miestnosti, spálne, kúpeľne. Na oboch podlažiach však nájdete tiež veľké priestory určené výhradne na výstavu umenia. Majiteľ tak môže vo vlastnom dome bez problémov organizovať vernisáže pre veľký počet ľudí. Najdôležitejšie funkcie domu sú umiestnené v tesnej blízkosti. Súčasťou domu je aj bazén s výhľadom na átrium.

Hranatá vila s prírodnou záhradou

Celé sídlo využíva alternatívne zdroje energie. Zdroj: Jakub Certowicz

Ochrana umenia pred slnkom a alternatívne zdroje

Veľké okenice na južnej a západnej strane sú ukončené rovnakou omietkou ako steny. Esteticky uzatvárajú budovu do jednotného celku, ale majú aj ďalšiu funkciu – chránia cenné zbierky umenia pred škodlivým slnečným žiarením. Celé sídlo využíva alternatívne zdroje energie.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Prečítajte si tiež
Dom s dvoma fasádami: Žula a vlnitý plech ako odkaz na minulosť a budúcnosť

Projekt „Zo záhrady dom“

architekt: Robert Konieczny

spolupráca: Michał Lisiński, Piotr Tokarski, Łukasz Marciniak

konštrukcia: Kornel Szyndler PROECO

úžitková plocha: 1 500 m2

projekt: 2008 – 2011

realizácia: 2011 – 2021

Sabína Zavarská
Foto: Jakub Certowicz

Kategória: Návšteva
Tagy: átrium bazén presklené fasády presklené plochy prírodne záhrady rodinné domy vily záhradné jazierka
Zdieľať článok

Diskusia