Vypestujte si vlastný karfiol či kapustu od semiačka: Takto sa treba starať o sadenice skorých hlúbovín, aby sa im darilo
Už počas zimy treba myslieť na predpestovanie skorých odrôd hlúbovín, predovšetkým karfiolu, brokolice, kalerábu, kapusty hlávkovej a kelu hlávkového. Kvalitné priesady by mali mať štyri pravé listy a stonku s priemerom do 5 mm. Čo je pri predpestovaní dôležité?
Základom úspechu je vybrať vhodný priestor, vďaka čomu nebudú priesady príliš vytiahnuté a krehké. Najlepšie poslúži vykurovaný skleník, no pomôže aj iný teplý a svetlý priestor. Pri jeho výbere však myslite na to, že najlepšie je, ak k mladým rastlinám prichádza dostatok svetla z viacerých strán. V domácich podmienkach sa to síce nedosahuje jednoduché, ale dá sa to. Ak nemáte skleník, poslúžiť vám môže napríklad aj svetlejší a teplejší priestor so strešným oknom, prípadne domáca zimná záhrada či vykurovaná svetlá veranda.
Nezabudnite si včas nakúpiť osivá skorých odrôd, zabezpečiť čerstvé výsevné, ideálne supresívne substráty a misky na vysievanie, prípadne zakoreňovače. Môžete vysievať aj do nich a odpadne vám potreba pikírovania. Potom postačí už len zvoliť správny termín výsevu a dodržať vhodné teploty po výseve a v štádiu vývoja mladých rastlín. Každá hlúbovina môže mať v tomto smere rôzne požiadavky.
Ak plánujete predpestovať skoré odrody hlúbovín, zabezpečte im miesto s dostatočným prísunom svetla. Zdroj: Shutterstock
Vysádzajte v správny čas
Karfiol
Karfiol patrí k pestovateľsky náročnejším hlúbovinám, no netreba sa ho pre to vzdávať. V predaji je aj niekoľko skorých odrôd. Karfiolové semená vysejte už v januári, ale to len v prípade, že budete chcieť rastliny rýchliť v skleníku. Ak budete chcieť priesady vysádzať na vonkajšie hriadky, stačí, ak začnete s výsevom v druhej polovici februára.
Misky s vysiatymi semenami udržujte v priestore s teplotou okolo 20 °C, po vyrastení rastlín teplotu znížte na asi 15 – 17 °C. Hneď ako si rastlinky vytvoria aspoň dva pravé listy, prepikírujte ich do malých zakoreňovačov s výživnejším substrátom. Podobne môžete postupovať aj pri predpestovaní skorých odrôd brokolice.
Karfiol vysádzajte v január iba vtedy, ak ho chcete rýchliť v skleníku, inak stačí počkať do februára. Zdroj: Shutterstock
Kaleráb
S kalerábom je to už odlišné. Semená jeho skorých odrôd môžete vysievať už v januári, a to hlavne vtedy, ak plánujete kaleráb rýchliť v skleníku či fóliovníku na skorý zber. Ak budete priesady vysádzať na vonkajšie záhony, stačí počkať na koniec februára. Teplota po výseve môže byť o niečo nižšia, no po vyrastení je vhodné rastlinám zabezpečiť aspoň 15 °C.
Hlávková kapusta a kel
Osivo skorých odrôd kapusty hlávkovej si môžete vysiať už koncom januára alebo aj v prvej polovici februára. Misky s vysiatymi semenami sústreďte do priestoru s teplotou približne 15 °C, po vzídení sa snažte znížiť teplotu asi na polovicu. Podobný spôsob môžete uplatniť aj pri predpestovaní priesad kelu hlávkového na výsadbu do voľnej pôdy v záhrade.
Ošetrovanie
Vyrastajúce hlúboviny pravidelne zavlažujte tak, aby medzi každou ďalšou zálievkou substrát mierne preschol. Vyhnite sa jeho dlhšiemu zmáčaniu. Dôležité je mladej zelenine zabezpečiť dostatok svetla. Postarajte sa aj o občasné vyvetranie priestoru, ale to len počas slnečných dní a ideálne napoludnie. Kým sadenice vysadíte definitívne von, čo by malo byť koncom apríla, budete ich ešte musieť otužiť. Začať treba zhruba 10 dní pred výsadbou.
Predpestovanie skorých hlúbovín nie je zložité, no dôležité je urobiť všetko preto, aby ste vo finále nemali k dispozícii vysoké, slabé, krehké a málo olistené sadenice.
- Ak plánujete predpestovať skoré odrody hlúbovín, zabezpečte im miesto s dostatočným prísunom svetla.
- Karfiol vysádzajte v január iba vtedy, ak ho chcete rýchliť v skleníku, inak stačí počkať do februára.
- V januári už môžete začať s výsevom skorých odrôd hlávkovej kapusty.
Text: Daniel Košťál
Foto: Shutterstock