Energeticky sebestačný a minimalistický dom s dostatočným komfortom pre bývajúcich

31.08.2017  |     

Postaviť v záhrade dom, ktorý by slúžil ako víkendové bývanie a poskytoval by všetko, čo potrebujete na pár relaxu dní v prírode, môže vyzerať rôzne. Máte radi minimalistické domčeky , ktoré sa dajú otvoriť komplet v ústrety prírode? Tento sa vám bude páčiť. Napriek malým rozmerom, jednoduchému dispozičnému riešeniu poskytuje pohodlie, úžasnú vôňu dreva a priamočiare splynutie s prírodou. Jednoducho stanete sa jej úplnou a prirodzenou súčasťou...

Minimal s duchom starej stodoly

Jednoduchý drevený objekt s obdĺžnikový pôdorysom vyzerá síce ako niekdajšia hospodárska budova, ale je to zámer, ktorý prináša mnoho pozitív. Nakoniec, na tomto pozemku kedysi stála stodola, z ktorej sa zachovalo len torzo obvodových múrov, čo miestu dodáva špeciálnu atmosféru. Okrem nerušivého vsadenia do prostredia absolútne vyhovuje požiadavkám dnešného trendu minimalistického bývania a požiadavkám mladých ľudí. Návrat k prírode v takej dovolenkovej chatke je takmer stopercentný, samozrejme, bez toho, aby ste stratili pohodlie, na ktoré ste zvyknutí. 

Experimentálny priestor

Matrelík, ako nazývajú rekreačný domček v záhrade jeho tvorcovia, sa nachádza v drsnej krajine Českého stredohoria, na polosamote. Pomenovaný je podľa výrazného kopca s vynikajúcim výhľadom, pod ktorým dom stojí. Je celoročné obývateľný, samozrejme v lete to má iné čaro ako v zime. 
 
„Projekt nazývame konceptuálnym, pretože si na nej vlastne skúšame princípy navrhovania budov, ktoré si inde nemôžeme z rôznych dôvodov dovoliť. Zo získaných skúseností potom čerpáme v bežnej výstavbe. Po dohode s majiteľom objektu, celý projekt pravidelne hodnotíme, aktualizujeme, rozvíjame,“ vysvetľujú podstatu projektu architekti a pokračujú:
 
 
„Z estetických dôvodov sme sa rozhodli toto torzo ponechať a stavbu doň integrovať. Vznikla kompozícia polootvoreného dvorca s čelne umiestneným objektom obytnej časti. Novostavba je od severu chránená pôvodnou masívnou kamennou stenou, ktorá spoluvytvára vstupní závetrie objektu.“ 
 

Lacný, pohodlný, ale nie nad limit

Základne zadanie, z ktorého architekti zo štúdia Labor13 vychádzali boli: čo najnižšie vstupné náklady na stavbu, ďalej maximálne využitie miestnych materiálových a ľudských zdrojov, koncept otvoreného domu, a teda absolútne zmazanie hranice exteriér/interiér, pričom základný komfort obyvateľov bude zachovaný. Ďalšou požiadavkou bola optimalizácia úrovne komfortu stavby – teda bolo nevyhnutné, aby stavba poskytovala potrebný komfort pre návštevníkov či domácich a pohodlie, ale v žiadnom smere nadlimitné.
 

Južná fasáda sa otvára celá

Pokojom fascinujúci domček je úplne otvoriteľný prostredníctvom piatich dverí. Otvoríte ich dokorán a ocitnete sa v priestore vymedzenom zvyškami obvodových stien stodoly. Vďaka možnosti otvoriť celú južnú fasádu, môžete naplno využívať vonkajšie prostredie, i komfort interiéru súčasne. Ak otvárateľnú fasádu zatvoríte, i tak prúdi do interiéru dostatok svetla a slnka veľkokapacitným západným oknom. Zároveň tak nedochádza k prehrievaniu interiéru stavby vplyvom južného slnečného žiarenia. 
 
 

Miestne zdroje a sebestačnosť

V prospech nákladov, ale i udržateľnosti stavby a jej osadenia do prostredia hrá dôležitú úlohu fakt, že celá stavba bola realizovaná z miestnych materiálových zdrojov (drevo, recyklovaný materiál z pôvodnej stodoly) a miestnymi dodávateľmi. Energetická sebestačnosť je dosiahnutá vlastnou studňou, čističkou odpadových vôd, fotovoltaickými a solárnymi panelmi). 
 
 

Rekreačné bývanie Matrelík

Architektonický ateliér: Labor13
 
Architekti: Albert Pražák, Martin vomastek, Jiří Bardoděj
 
Lokalita: Příbram Pod Bukovou horou / Verneřice, Česká republika
 
Zastavaná plocha: 66 m2
 
Úžitková plocha: 56 m2
 
Spodná stavba: stavba na betónových pilieroch, drevená rámová konštrukcia podlahy, zateplená minerálnou vatou nad otvoreným priestorom
 
Konštrukčný systém: klasický trámový drevený systém, tesárska konštrukcia
 
Tepelná izolácia: minerálna vata (objekt umožňuje letnú a zimnú prevádzku)
 
Fasáda: drevený latkový obklad s odvetrávanou vzduchovou medzerou. Dvojitý záklop z bežných latiek hrúbky 22 mm cez seba, aby boli zakryté špáry. Finálna úprava – náter drevným dechtom.
 
Strešná krytina: čiastočne plechová (recyklovaná) v kombinácii s asfaltovými šindľami
 
Okná: drevené rámy okien, štandardné dvojité zasklenie
 
Podlahy: drevená latková podlaha, palubovky smrekové 40mm
 
Realizácia: 2011
 
Stolárstvo: Dohnal Merboltice
 
Sabína Zavarská
Foto: Labor13

Tagy:
nízkoenergetické domy drevostavby rekonštrukcie domov minimalistické domy

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Čarovná rekonštrukcia baníckeho domu, ktorý sa nachádzal v havarijnom stave

Mojdom.sk  odporúča

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky