Ako dostal dvojizbový byt v Brezne nový šat

27.01.2014  |     

Nato, aby bolo možné vytvoriť komfortný priestor pre bývanie i na pár metroch štvorcových nie sú vždy potrebné veľké zásahy. Základom je dobrý nápad, vhodná kombinácia materiálov a dostatok chuti na zmenu. Dvojizbový byt v Brezne dostal nový šat. Na jeho premene zapracovali architekti z ateliéru KUBIŠ KUPEC ARCHITEKTI, ktorí okrem krásneho výhľadu na Nízke Tatry dodali bytu aj elegantný vzhľad.

„Krásny výhľad z okna patrí k prednostiam bývania, čo však s nevyhovujúcou dispozíciou?“

Dvojizbový byt v bytovom dome bodového typu má štandardné umiestnenie jadra v strednej časti, výhodou je možnosť otáčania kuchyne a jej napojenie na jadro z ľubovoľnej miestnosti v byte. Pôvodná dispozícia disponovala veľkým množstvom chodieb, ktoré boli priestorovo nevyužité. Návrh interiéru vychádzal s potreby maximálneho využitia priestorov. Pôvodne situovaná kuchyňa bola premiestnená z uzavretej miestnosti čiastočne do komunikačného uzla s  priamou záväznosťou na otvorený priestor obývacej izby s jedálňou. Nové riešenie umožnilo vznik samostatnej spálne. 

 ​

„Jednoduché biele línie opticky zväčšujú priestor a dodajú interiéru eleganciu“

Úzke komunikačné prepojenia jednotlivých obytných miestností naviedli v návrhu na zachovanie svetlých odtieňov stien i podlahy. Povrch plávajúcej podlahy, ktorá prechádza celým bytom je v bledo sivom odtieni. Príjemným kontrastom je čierna farba, ktorá sa objavuje v priestore chodby i kuchyne. Architekti si dali záležať a do vstupných priestorov navrhli nábytok na mieru, ktorý priestor „prvého kontaktu“ príjemne reprezentuje.

„V dnešnej rýchlej dobe už nie je kúpanie doma až také populárne, do popredia sa dostáva ekonomické myslenie“

Dôležitými zmenami prešla i kúpeľňa. Medzi najzásadnejšie patrí zmena vane za ekonomickejšiu a priestorovo úspornejšiu verziu, ktorá zároveň vymedzila priestor menšej práčke. Úprava povrchov zostáva podobne ako pri zvyšnej časti bytu v bielej prevahe. Jemným akcentom sú dekoračné vlysy, či „black and white“ na kúpeľňovom nábytku.  

 

 

„Elegancia kuchyne príjemne navádza do obývacej časti“

Kuchynská linka, ktorej úložný priestor siaha až do chodbovej časti naplno vypĺňa predtým nevyužívané priestory. Varenie sa tak dostáva do centra diania a tvorí „srdce“ bytu. Materiálové prevedenie v bielom lesku príjemne kontrastuje s tmavou pracovnou doskou a fialovými doplnkami. Optickým predelom je priestor jedálne a náprotivný barový pult, ktorý nadväzuje na obývaciu časť. 


Minimalistické pohodlie

Nábytok v obývacej izbe je úsporný a dodáva priestoru vzdušnosť. Podobne ako ostatný nábytok v byte je vyrobený na mieru a farebne korešponduje s ostatnými priestormi bytu.

   

Autor projektu:  Ing. arch. Pavol Kupec,  KUBIŠ KUPEC ARCHITEKTI ,  www.kubiskupec.sk
Autor fotografíí:  Tomáš Bánik, BANIK PHOTOGRAPHY, www.banikphotography.com
Autor vizualizácií: Ing. arch. Martin Hudec, KUBIŠ KUPEC ARCHITEKTI, www.kubiskupec.sk
Stavebné práce: Matúš Špalek
Stolárske výrobky a nábytok: Stolárstvo Pavol Kupec
Textilné výrobky: Janka Pekníková, www.jpbytovytextil.sk
Elektroinštalácia: ELMAR, s.r.o., www.el-mar.sk


Text: Ing.arch. Paulína Oravcová

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Čarovná rekonštrukcia baníckeho domu, ktorý sa nachádzal v havarijnom stave

Mojdom.sk  odporúča

Najnovšie knihy a časopisy

Novinka!
Dom a záhrada


35 podrobných pracovných postupov




ukážka z knihy

 

Kúpiť v e-shope

Najnovšie príspevky