Tancujúci byt: Malý priestor s veľkým potenciálom

17. 10. 2017
Zdieľať

Čerstvo zrekonštruovaným bytom sa promenádujú dve mačky. Z týchto mini šeliem alergiu nedostanete. Obe dizajnové ako ich nový štýlový domov. Obe elegantné ako ich tancujúca pani ...

Pre lepšie porozumenie konceptu nekonformne poňatého interiéru, rovnako ako pre vyvolanie úsmevu na tvári, prinášame v úvode článku autentický opis prvého stretnutia autorov projektu s majiteľkou bytu:

Letné ráno, sedíme v bistre na Letnej. Vraj je to právnička, ale niečo tu nehrá. Právnikov poznám dosť, ale tu vážne niečo nesedí. Má len dve želania, výstavku topánok a tanečnú tyč. 


Tancujúci byt

Tancujúci byt
BoysPlayNice

Prosím ťa, je to dôležité, potrebujem botník na moju zbierku. Hlavne tie tanečné sú aj 30 centimetrov vysoké … 

 

Cez deň právo, v noci tanec … začína to zapadať. Potom prišlo ešte jedno želanie: Neviem, či to nie je hlúposť, ale vošla by sa tam ešte vaňa? Taká tá na nožičkách? Do obývačky? Išlo by to?

No aby nie!

Rozkvitnuté záhony i majiteľka

Byt je na prízemí jedného z najlepších domov na Letnej. Tridsiate roky so všetkou parádou. Park, secesný kolotoč, kaštieľ čo by kameňom dohodil, pražská panoráma ako na dlani. Na svojich 60 m2 má byt síce iba jedno okno, ktoré je ale nasmerované do záhonov ruží v predzáhradke. Vnútri sa zastavil čas. Nedotknutý interiér, parkety, šesťhranné dlaždice, drevené rolety, v strope je funkčné krytalové kúrenie … a potom to jediné okno.


Tancujúci byt

Tancujúci byt
BoysPlayNice

Malý priestor s veľkým potenciálom

Pôvodnú dispozíciu pretvorili autori projektu Klára Štěrbová, Markéta Součková a Krištof Hanzlík zo štúdia Coll Coll tak, aby nebolo nutné príliš búrať a zároveň sa do bytu dostalo čo najviac svetla. Spálňa do kúpeľne, kúpeľňa do kuchyne a kuchyňa do priestoru, priamo na os. Kríž ako v mestách starého Ríma.

Cardo s oknom, stolom, kuchynským pultom, leňošky a tyčou pred zrkadlovou stenou. Decumanus od postele cez tyč až do kúpeľne za sklom. Pôvodná presklená priečka z haly bola opravená a presunutá medzi obytnú časť a kúpeľňu.

Tým sa aj do kúpeľne dostala aspoň trocha denného svetla. Zachránené kachličky z kuchyne doplnili podlahu v spálni, nové parkety (ne) nadviazali na tie pôvodné. Kuchyňa nie je využívaná každý deň, preto sa v medzičase ukrýva v skrini.

 


Tancujúci byt

Tancujúci byt
BoysPlayNice

Mačky majú sedem životov. Ich panička len dva. Ale aj to bohato stačí ako silný zdroj inšpirácie pre vytvorenie originálneho domova, ktorý je všetkým jeho elegantným obyvateľom priamo šitý na mieru.


Tancujúci byt

Tancujúci byt
BoysPlayNice

Byt v kocke

Návrh: Coll Coll, Klára Štěrbová, Markéta Součková, Krištof Hanzlík
Autor: Ladislav Voldán
Realizácia: 2016
Modelka: Bonnie Santanico (HELLZ Bitchez)

TEXT: TEREZA JANIŠOVÁ

FOTO: BOYSPLAYNICE

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: byty v Prahe drevené parkety rekonštrukcia bytu
Zdieľať článok

Diskusia