Keď jedno nestačí

14. 09. 2005
Zdieľať

Našim starým mamám stačila tečúca voda v kuchyni a boli spokojné. Umývadlo v kúpeľni je síce pokrokom oproti lavóru na lavici v kuchyni, ale časy sa ďalej menia a naše nároky tiež. Jedno umývadlo nám už čoraz častejšie nestačí. Lepšie povedané, pohodlnejšie je, ak je doma umývadiel viac.

Mnohí to dobre poznajú – ranný zhon, deti so zubnými kefkami a ústami plnými peny, mama sa snaží aspoň letmo zachytiť spoza nich svoj obraz v zrkadle a otec nervózne prešľapuje s holiacim strojčekom v ruke. Všetci naraz sa tlačia k jedinému primalému umývadlu a atmosféra hustne každou minútou. Riešením môže byť buď poradovník, alebo ďalšie umývadlo. Asi sme čím ďalej rozmaznanejší, ale čo si človek pomôže, keď komfort býva taký príjemný. Niežeby sa nedalo prežiť s jedným umývadlom, ale keď je v domácnosti viac ľudí alebo návštevy sa rady zdržia dlhšie, dve umývadlá môžu byť naozaj praktické.

Dve v jednej (kúpeľni)


Keď jedno nestačí

29761

Dve umývadlá v jednej kúpeľni si, samozrejme, vyžadujú svoj priestor, existujú však riešenia priestorovo náročnejšie, aj o čosi menej náročné. Klasickým príkladom je umiestnenie dvoch rovnakých umývadiel vedľa seba – vyžaduje si v kúpeľni plochu s hĺbkou minimálne 95 až 120 cm (z toho umývadlo zaberie asi 45 až 60 cm) rovnako ako jedno umývadlo, avšak s dvojnásobnou šírkou, čo je asi 120 až 180 cm. (Presné rozmery plochy, ktorú budete potrebovať, závisia od výberu sanitárnej keramiky, jej tvaru a rozmerov.) Podobné priestorové nároky majú aj dvojumývadlá. Aby ste pred umývadlom mohli stáť, potrebujete priestor hlboký asi 50 až 60 cm (vždy je lepšie, ak je miesta viac). Šírka dvojumývadla môže byť dokonca menšia než priestor potrebný na osadenie dvoch umývadiel vedľa seba, treba však pamätať aj na to, že pri umývaní potrebuje človek priestor na pohyb. Na šetrenie miestom by si mali dať pozor najmä mohutnejší ľudia – k priestorovo úspornému variantu by sa totiž nemuseli zmestiť dvaja vedľa seba. V takom prípade by investícia do rodinnej pohody v podobe dvojumývadla zrejme nesplnila svoj cieľ.


Keď jedno nestačí

29762

Všeobecne sa dá povedať, že dve umývadlá vedľa seba sú riešením vhodným najmä do priestrannejších kúpeľní, v rodinných domoch alebo väčších bytoch je však na mieste trocha veľkorysosti aj v tejto časti dispozície. Veľké dvojumývadlo (alebo dve umývadlá vedľa seba) potrebuje viac miesta, než je odporúčané ergonomické minimum, aby vyzeralo rovnako elegantne ako na obrázkoch z katalógov. V stiesnenej kúpeľni a na minimálnej ploche to asi nebude to pravé orechové. Aj keď je linearita dnes veľmi moderná a dve umývadlá vedľa seba presne zodpovedajú tomuto módnemu trendu, nie je takéto umiestnenie jedinou možnosťou. Podľa veľkosti, tvaru a zariadenia kúpeľne môžu byť umývadlá aj oproti sebe. Takéto rozloženie môže byť dokonca praktickejšie z hľadiska využitia priestoru a miesta na pohyb pri umývaní, holení a iných činnostiach typických pre tieto miesta.

Pre deti a pre hostí


Keď jedno nestačí

29767

Problém s primnohými záujemcami o to isté umývadlo sa dá vyriešiť nielen dvoma umývadlami v jednej miestnosti, ale aj dvoma kúpeľňami (takéto riešenia, samozrejme, prichádzajú do úvahy skôr v rodinných domoch alebo luxusnejších bytoch s dostatočnou rozlohou). Zariadenie každej z kúpeľní by pritom malo vychádzať z potrieb a požiadaviek pri jej používaní. Druhá kúpeľňa je často určená deťom a nadšení rodičia v očakávaní väčšej samostatnosti svojich ratolestí majú tendenciu prispôsobiť výšku zariaďovacích predmetov výške detí. Praktickejšia než nižšie osadené umývadlo je však podložka pod nohy alebo rozumne skonštruovaný nábytok. U detí je totiž problém s privysokým umývadlom záležitosťou nanajvýš štyroch rokov – menej ako dvojročné sa ešte samo neumyje, šesťročné už dočiahne na normálne umývadlo. Ak teda nie ste naozaj mnohodetnou rodinou, umývadlo osadené v detskej výške stratí význam skôr, než vám bude milé.

Nerozlučná dvojica

Záchod a umývadlo tvoria v civilizovaných krajinách nerozlučnú dvojicu. Malé umývadielko na ruky priamo v toalete by malo byť samozrejmosťou najmä vo väčších bytoch alebo v domoch, kde je záchod ďalej od kúpeľne (v takzvanej dennej časti dispozície sa umiestňuje záchod s umývadielkom – najlepšie blízko pri vstupe do bytu –, v nočnej zas býva kúpeľňa, v ktorej môže byť aj druhé WC).

Čím menšie…


Keď jedno nestačí

29772

Keďže záchod býva tou najmenšou miestnosťou v byte či dome, pri výbere vhodného umývadla do tohto priestoru sa treba často orientovať na malé rozmery a neštandardné typy – úzke alebo rohové. To najmenšie umývadlo však nemusí byť vždy tým najlepším riešením. Medzi veľkosťou umývadla a množstvom vody na podlahe totiž platí nepriama úmernosť (čím menej miesta v umývadle, tým viac vody mimo neho). Preto treba hľadať vhodný kompromis a priestor, ktorý je k dispozícii, rozumne rozdeliť medzi umývadlo a miesto na manipuláciu pri ňom. Pri malých umývadlách si treba dať pozor aj na výber batérie – ak by bola priveľká alebo nevhodne tvarovaná, voda by tiekla tam, kam nemá. Dôležitým kritériom pri výbere sú nielen rozmery, ale aj tvar umývadla. Ten by mal korešpondovať s tvarom miestnosti a umiestnením dverí. Rohové umývadlá sa hodia do širšej a kratšej miestnosti alebo miestnosti, ktorej pôdorys sa blíži štvorcu, úzke umývadielka sú určené skôr do úzkych a dlhších miestností.

Kategória: Kúpeľňa, WC
Tagy: kúpeľňa sanita umývadlo
Zdieľať článok

Diskusia