Červený kacheľ, biela pec alebo vyberáme teplo domova
Nič nie je príjemnejšie, ako posedieť si večer v kruhu rodiny, pritom sa pozerať na plápolajúce plamene horiaceho ohňa v kozube alebo sa vyhrievať sálajúcim teplom z kachlí. Vyznať sa v spleti pojmov – kachle, kozub či pec, ktoré sa laikom v tejto problematike zlievajú do jedného, je dosť náročné. Vysvetlenie a základné vstupné informácie s poukázaním na výhody, nevýhody a finančné podmienky, vám ponúkajú nasledujúce riadky.
Otvorený kozub
V súčasnosti sa veľa majiteľov rodinných domov, chát a chalúp v snahe ušetriť rozhodne pre stavbu otvoreného kozuba, resp. pre takzvaný teplovzdušný kozub s kozubovou vložkou, pričom nevedia, že sa rozhodli práve pre najmenej účinnú, a zároveň zbytočne finančne náročnú alternatívu. Medzi základný stavebný materiál kozuba patrí kozubová vložka a obloženie – kameň, mramor, drevo a pod. Cena za podobný nenáročný kozub s vložkou a za prácu majstra sa môže vyšplhať minimálne na niekoľko desiatok tisíc korún. Nehovoriac o tom, že otvorený kozub alebo kozub s vložkou si vyžaduje kvalitný komín. To znamená, že ak ide o trvalo obývanú stavbu, musia byť zabezpečené všetky normové požiadavky a požiadavky dobrého odťahu komínového telesa správnym nadimenzovaním. V tomto prípade by komínové teleso malo mať výšku 5 až 6 m a vnútorný priemer 200 mm s vyvložkovaním. Vzhľadom na všetky podmienky návratnosť takejto investície pri trvalom používaní je tri až štyri roky. Ďalšou nevýhodou tohto riešenia je veľmi nerovnomerné rozloženie teploty, väčšie prúdenie vzduchu v miestnosti a, samozrejme, väčšia prašnosť.
Prenosné piecky na drevo
Prenosné piecky na drevo sú najekonomickejším riešením. Predstavujú „lacné a rýchle“ teplo. Z materiálovej stránky sú vyhotovené z ocele alebo liatiny. Oceľové piecky sa rýchlejšie zohrejú, ale aj rýchlejšie vychladnú. V porovnaní s liatinovými pieckami sú lacnejšie, ale ich životnosť je kratšia. Liatinové piecky sa zasa dlhšie nahrievajú (približne 1,5 hodiny) ale potom v závislosti od typu dokážu sálať teplo až desať hodín. Ich cena je o niečo vyššia ako pri oceľových pieckach. Výhodou prenosných piecok je najmä ich nízka cena, jednoduché a rýchle pripojenie na komín bez náročných riešení. Možno ich napojiť (podľa typu) na komín s rozmermi 15 × 15 cm a kedykoľvek podľa potreby premiestniť. Ich ďalšou výhodou je, že sú nízke, a to najmä liatinové, ktoré teplo sálajú vo všetkých smeroch odspodu miestnosti. Sú veľmi vhodné najmä v starších domoch, kde sú problémy s vlhkosťou muriva. Ich vplyv sa pozitívne prejaví aj na vysúšaní muriva. Drahšie typy majú veľmi dobré spaľovanie, vysokú účinnosť a nízku spotrebu paliva. Pozitívom je najmä rýchla návratnosť vloženej investície už po prvej vykurovacej sezóne.
Klasická kachľová pecNa tradičný spôsob vykurovania klasickými kachľovými pecami sa na Slovensku akosi pozabudlo, čo je škoda, pretože z hygienického hľadiska (takéto vykurovanie je vhodné najmä pre astmatikov a alergikov) a z hľadiska rozloženia teploty v miestnosti je to najkvalitnejší spôsob vykurovania. Šírenie tepla pri tomto vykurovaní sa dá prirovnať k šíreniu tepla zo slnka, teda sálaním, nie prúdením. V súčasnosti sa vyrába veľké množstvo tvarovo rôznych profilovaných kachlíc v pestrej palete farieb, vďaka čomu sa kachľová pec môže stať estetickou dominantou každej miestnosti. Pri správnom umiestnení pece môžete vykurovať aj viaceré miestnosti. Vaša investícia sa určite nestratí, pretože kvalitne postavená pec z pekných kachlíc je skutočným klenotom rodinného domu a jej hodnota rokmi neklesá. Ďalšou výhodou kachľovej pece je efektívne využitie paliva s účinnosťou nad 80 percent.
Teplovzdušný kozub
Aj napriek spomínaným nevýhodám kozubov sa stavajú najčastejšie a majú aj určité výhody. Pekný kozub veľmi esteticky dotvorí interiér. Dokáže plnohodnotne slúžiť ako doplnkový zdroj tepla, ale nie ako hlavný zdroj vykurovania, na čo väčšina z nás zabúda. Otvorený kozub bez kozubovej vložky má nízku účinnosť a veľkú spotrebu paliva. Pri tomto type kozuba nemožno regulovať prívod kyslíka na horenie. Počas prevádzky ho musíte stále kontrolovať, aby ste sa vyhli nepríjemnému zadymovaniu priestorov a nebezpečnému vystreľovaniu iskier. Vyžaduje si aj veľmi veľký komín. Niektoré negatíva otvoreného kozuba odstráni kozub s kozubovou vložkou s vertikálnym otváraním dvierok.
Teplovzdušný kozub s kozubovou vložkou je vhodné kombinovať s teplovzdušným vykurovaním – rozvodom ohriateho vzduchu pomocou ventilátora a špeciálnych rúr po celom dome. Pri tomto type stále treba dbať na čistotu priestoru v kozube, najmä kozubovej vložky, aby prach nevíril po miestnosti. Účinnosť možno zvýšiť aj zabudovaním teplovodného výmenníka na dymové potrubie, ktorý by mal byť samostatný a nemal by byť súčasťou kozubovej vložky, aby nepodliehala korózii. Pomocou teplovodného výmenníka možno prihrievať vodu v ÚK a v bojleri. Pri kozuboch s kozubovou vložkou je častá otázka, aký typ kozubovej vložky zvoliť. Vyrábajú sa oceľové, liatinové a oceľoliatinové. Oceľové majú šamotovú alebo vermikulitovú výplň, ktorá má životnosť približne tri roky. Liatinové vložky majú vyšší výkon, ale nesmú sa preťažovať, lebo by sa mohli deformovať. Ideálne sú liatinové alebo oceľoliatinové vložky so šamotom.
Hybridná pec
Hybridná pec predstavuje náročnejšie riešenie, ale napriek tomu, že názov znie veľmi zložito, ide o veľmi rozumnú kombináciu teplovzdušného kozuba a kachľovej pece so špeciálnou hybridnou vložkou. Špeciálna hybridná kozubová vložka sa zapojí cez výmenník (liatinový alebo keramický ťah) do komína. Celé toto technické zapojenie sa obstavia akumulačným materiálom, najlepšie kachlicami. Na takejto peci musia byť regulovateľné mriežky. Pec funguje tak, že najprv sa ohrieva vzduch, ktorý prúdi cez otvorené mriežky z pece von do miestnosti. Po čase sa tieto mriežky zatvoria a pec akumuluje teplo do kachlíc. Akumulované teplo sa potom šíri sálaním ako pri klasickej kachľovej peci.